fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Peter Nous

Als voor iemand de paplepel-theorie geldt, dan is het wel voor Peter Nous. De installatieondernemer uit Breda maakte als kleine jongen al kilometers goot met zijn opa. Vakmanschap en klanttevredenheid zijn drijfveren, zijn eigen woning proeftuin, de medewerkers het goud. “Het vak is breed, diepgaand en dynamisch geworden. Dat vraagt heel veel van mensen.”

Mooiste aan het vak

Het werken met vaste relaties en de wisselwerking tussen de vraag van de klant, de techniek en ons vakmanschap. Op momenten dat de nood aan de man is er staan voor mensen. Maar ook de vrije hand te krijgen om mee te denken bij verduurzaming of grote verbouwingen. Een geweldig lovende reactie over – met alle respect – alleen het leidingwerk voor een badkamer. Daar krijg ik energie van.

Minder leuk

We hebben al maanden een klantenstop. Dat betekent dat we dagelijks vijf tot tien mensen moeten teleurstellen. En daar zitten echt schrijnende zaken tussen. Je doet je best om te adviseren, maar we hebben niet genoeg handen vrij. Ik sta voor de kwaliteit bij en tevredenheid van onze vaste klanten. Verder kan ik slecht tegen mensen die klagen, bijvoorbeeld over de energierekening, maar zelf niets ondernemen.

Investeren in

Ik heb er veel voor over dat de buitenwereld ziet en waardeert wat ons vak biedt. Er zijn nog altijd veel mensen die vragen ‘of we een loodgietertje’ vrij hebben. Of professionele partijen die ons niet op waarde schatten. Dat de Gasketelwet nog altijd niet verplicht is, vind ik ook een signaal van de politiek. Ons vak is topsport.

Mooiste project

Dat is toch wel de verbouwing en uitbreiding van een woning. De woning is compleet geïsoleerd en gemoderniseerd. Een warmte/koude-buffer in de bodem, ventilatie met WTW en duurzame warmte en stroom via de zon. De warmtepomp als back-up, en individuele regelingen (verwarmen/koelen) per ruimte. De architect gaf toe: zonder onze technische inbreng was het niet goed afgelopen.

Duurzaamheid

Ik probeer alles bij te houden. Technische innovaties probeer ik vooral ook zelf uit. Mijn eigen woning, voor het bedrijf, is mijn proeftuin. Mijn bedrijf en huis maak ik op allerlei vlakken smart. Op dit moment ben ik niet zo zeer bezig met elektrificeren via warmtepomptechniek, maar meer met thermische opslag. De ondergrondse warmteopslag van HoCoSto, de warmtebatterij met zoutkristallen van de TU Eindhoven en TNO. Dát zijn ontwikkelingen waar ik warm van word.

Trots

Voor ons 60-jarig bestaan kreeg ik van onze mensen een enorm mooi ambachtelijk cadeau. Ons logo en cijfer 60 gemaakt uit koper, zink en lood. In de rand de namen van collega’s en oprichtings- en jubileumjaar in lood geslagen. Ze hebben het samen bedacht, uitgewerkt en gerealiseerd. Alles wat wij zijn: een goed team en vakmensen.

Privé

Mijn prachtige gezin bestaat naast mij uit mijn vrouw Sarah (41), dochter Janna (8) en zoon Tim (6). We wonen voor het bedrijf. Techniek is ook mijn hobby. Verder mountainbike ik en loop ik hard. Carnaval is ook een jaarlijks hoogtepunt: een heerlijke uitlaatklep voor onze complete vriendengroep.

Naam: Peter Nous
Functie: eigenaar Nous Installatie in Breda
Leeftijd: 42
Peter Nous sleutelde als jonge knul al mee in het bedrijf dat zijn opa in 1961 oprichtte en werd voortgezet door zijn vader. Een beroepskeuzetest was niet nodig. Peter volgde na de Mavo de MTS en later de HTS Installatietechniek en nam het bedrijf in 2006 over. Zijn vader helpt nog een aantal uur in de week mee. “Heel vertrouwd.” Bij Nous werken tien mensen. Groei is geen doel voor hem. “Het kwaliteits- en serviceniveau van onze vakmensen is de graadmeter. Klanttevredenheid staat op één.”