fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Piet Jansen

Installateur in beeld, Piet Jansen

P. Jansen Installatietechniek is stevig geworteld in de West-Brabantse samenleving. Al een mensenleven lang. Het borgen van die continuïteit, dat ziet Piet Jansen als een van zijn hoofdtaken. Vol inzetten op duurzaamheid en digitale vernieuwingen horen daar bij, net als doorlopende scholing van zijn werknemers. Ook de verkoop van zijn bedrijf aan Kemkens uit Oss past binnen deze strategie.

Mooiste aan het vak?

“Het is een van de moeilijkste, maar ook een van de mooiste beroepen. Je moet affiniteit hebben met techniek, kwalitatief goede en duurzame installaties bouwen, comfort en gebruiksgemak bieden maar tegelijkertijd energiezuinig bezig zijn, continu innoveren en meegaan of liefst vooroplopen op ontwikkelingen, kunnen samenwerken, klanten ontzorgen, 24/7 service bieden, geld verdienen. Kortom: prachtvak.

Minder leuke kanten?

Krapte op de arbeidsmarkt, stijgende werkdruk, toenemende regelgeving op verschillende gebieden en formalisering van inkooptrajecten opdrachtgevers. Dat is minder leuk, maar tegelijkertijd hoort het er gewoon bij. Part of the job.

Investeren

Onlangs hebben achttien monteurs een basiscursus warmtepompen gevolgd, nu doen we met veertien medewerkers mee aan een trainingsprogramma op het gebied van klantgericht denken en doen. Ook investeren we veel in automatisering. We hebben een prachtige koppeling gemaakt in ons ERP, met onze opdrachtgever Stadlander. Een klacht over bijvoorbeeld een lekkende kraan komt bij hen binnen en wordt via de koppeling met ons ERP meteen naar ons doorgezet en als afspraak ingepland: hoeven we niks meer aan te doen. Dát is nou ketensamenwerking.

Overname

Na anderhalf jaar onderhandelen is sinds begin dit jaar Kemkens Groep in Oss voor 90 procent eigenaar van P.Jansen Installatietechniek B.V. Dat biedt nieuwe mogelijkheden. We blijven een regionale speler, met de inkoop- en daadkracht van een grote landelijke speler. We gaan elkaar versterken waar mogelijk en ik zie daarmee de toekomst voor P.Jansen Installatietechniek met alle vertrouwen tegemoet. Rationeel gezien is het een logische stap, maar emotioneel is het natuurlijk moeilijk. Het bedrijf is ruim tachtig jaar in de familie. Om dat te verkopen, dat doet wel iets met je.

Groene pluim

Omdat ik met hart en ziel en op een heel praktische manier bezig ben met duurzaamheid, milieubewust ondernemen en kennisoverdracht, mocht ik dit voorjaar de Groene Pluim in ontvangst nemen. Een leuke opsteker. Niet alleen voor mij, maar ook voor alle collega’s om me heen.

Winkel

Mijn grootvader was smid, die had een ijzerwarenwinkel bij zijn werkplaats. Gedurende ons hele bestaan hebben we altijd een showroom en balieverkoop gehad van installatiematerialen en toebehoren voor particulieren, zzp’ers en instellingen. Het gaat om cv-ketels en alles wat daarbij hoort, zonnepanelen, aansluitmaterialen en onderdelen, warmtepompen en zo meer. Het gaat om
cross channel verkoop, dus een fysieke winkel én verkopen via internet. Het is leuk om te doen én succesvol.

Privé

Ik ben gehuwd met Ida, heb twee dochters en een zoon en één kleinkind. Mijn hobby’s zijn golf, squash en fitness. Daarnaast gaan we graag op wintersport en naar Zuid-Frankrijk.

Naam: Piet Jansen
Functie: directeur
Omvang bedrijf: 70 vaste medewerkers, flexibele schil van 5-20 vaklieden
Leeftijd: 59 jaar
Piet Jansen is de derde generatie in het installatiebedrijf in Bergen op Zoom, dat in 1936 door zijn opa werd opgericht. Jansen doorliep de HTS Economische Bedrijfstechniek in Tilburg, daarna de H.I.T. in Den Bosch, aansluitend alle vaktechnische erkenningen. Daarna volgde hij tot op de dag van vandaag allerlei cursussen om bij te blijven en door te ontwikkelen. In 1985 ging Jansen in zijn vaders bedrijf aan de slag. “Daarvoor liep ik van jongs af aan mee in alle vakanties en zaterdagen.”