fbpx
Artikel

Bijna iedereen vergeet weleens de verwarming lager te zetten. Dan staat de verwarming tijdens afwezigheid onnodig aan, dat veel energie kost. Studentenhuisvesters DUWO en Idealis hebben daar een perfecte oplossing voor gevonden. Namelijk een thermostaat die zo slim is, dat de verwarming van de kamers zich automatisch aanpast aan het gebruik van de ruimte. Het resultaat is minstens 20 procent besparing op gas.

Idealis heeft in het voorjaar van 2019 een pilot met 14 kamers in de sterflat Hoevestein in Wageningen gedaan. DUWO deed al eerder een proef in de studentenflat aan de Roland Holstlaan in Delft. Die was dusdanig succesvol dat binnenkort alle 375 woningen van de slimme ruimteregeling worden voorzien.

Hoe het werkt?

De slimme thermostaat is een ruimteregeling met de naam ‘en:key’ en bestaat uit een radiatorventiel en een zelflerende ruimtesensor. Het radiatorventiel wordt draadloos aangestuurd door de sensor, die detecteert of er personen aanwezig zijn. De sensor bouwt een gebruiksprofiel op en houdt deze actueel bij. De sensor bedient tot vier radiatoren en zorgt ervoor dat bij afwezigheid of open ramen, de temperatuur automatisch vier graden naar beneden gaat.

Ook voor oudere complexen

De slimme temperatuurregeling is vooral heel geschikt voor oudere complexen, die meestal matig tot slecht zijn geïsoleerd. Eveneens in gebouwen waar de ouderwetse installaties geen mogelijkheid voor individuele bemetering hebben. De ruimteregeling en:key helpt de bewoners flink gas te besparen. Volgens de pilot van DUWO is een besparing van 20 procent gemeten. De bewoners waren bovendien positief over het eenvoudige gebruik ervan. Overigens gaat bij afwezigheid de temperatuur niet omlaag naar een vaste waarde, maar naar een niveau op basis van het gebruiksprofiel: dus vier graden lager dan de door de bewoner gewenste kamertemperatuur.

Eenvoudige installatie

Voor installatie van de ruimteregeling en:key hoeft geen elektrische voeding te worden aangelegd. Geen hak- of breekwerk, dus een snelle en eenvoudige montage.