fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Ramon Ramaekers

Zowel de koudetechniek als de verwarmingstechniek kennen voor hem geen geheimen. En hij heeft een voorkeur voor dikwandig staal en gelaste verbindingen. Zie daar de nichemarkt die zelfstandig installateur Ramon Ramaekers voor zichzelf heeft gecreëerd. “Opdrachtgevers komen vaak vanzelf bij mij terecht.”

Mooiste aan het vak

Ik hou ervan om projecten zelf te engineeren, zelf een warmteverliesberekening te maken en dan ook helemaal zelf uit te voeren. Berekeningen doe ik vaak nog met de hand, de computer of de rookgasmeter – die tegenwoordig ook superveel berekeningen doet – zie ik vooral als handig hulpmiddel, maar niet als ultieme tool. Ik ben gespecialiseerd in werk in de grotere ketelhuizen, en mijn voorkeur voor dikwandig staal met gelaste verbindingen komt daar mooi van pas. Want hoewel perstangen van Viega prima werken, heb je in de ketelhuizen van tegenwoordig vaak geen ruimte om te persen. En flexibele koppelingen van Victaulic kunnen prima zijn, maar isoleerders zijn vaak blij om een gelaste verbinding tegen te komen, want daar gaat de isolatie veel makkelijker omheen.

Uitdaging

Ik zie het als een grote uitdaging voor de branche om goede gemotiveerde monteurs op te leiden. We hebben een zogenaamde kenniseconomie en iedereen wil maar achter een laptopje zitten, maar je hebt ook mensen nodig die iets met hun handen kunnen. En zelfs als jongeren in deze sector komen werken, dan zie je vaak dat ze al snel richting werkvoorbereider willen, of naar de service. Het echte handwerk komt zo dus mensen tekort.

Tofste project

Ik ben nu bezig in de Amsterdam, om de oude Bijlmerflats klaar te maken voor een aansluiting op het warmtenet van Vattenfall. Mooi werk, maar het meest trots ben ik wel op het nieuwe gerechtshof in Breda, waar ik in 2017 in opdracht van Homij aan meegewerkt heb. Een wko-ruimte van wel twee voetbalvelden groot, met luchtbehandelingskasten en warmtepompen en drie buffervaten van 12.000 liter elk.

Laatste grote investering

Mijn glimmend zwarte Peugeot Expert. Mooi ding. Natuurlijk heb ik me afgevraagd of ik niet voor een elektrische bus moest gaan, maar ik werk veel in de randstad, rijd 350 kilometer op een dag en wil er nog wel eens een aanhangwagen achter hangen. Dan kan je natuurlijk wel een extra accupakket aanschaffen, maar dan nog heb ik nog niet het volledige vertrouwen dat ik er niet mee aan de kant van de weg kom te staan. Laat ze die accu’s eens een tijdje testen onder winterse omstandigheden op de noordpool. Dan kijken we verder.

Hobby’s

Ik ben een groot liefhebber van early hardcore, trance, drumm&base en techno. Al vanaf mijn gabbertijd draai ik die muziek als DJ, in mooie tenten als de Goldfinger in Rosmalen. Nu draai ik nog steeds wel, maar meer als hobby. Daarbij heb ik een voorliefde voor vinyl, dat gaat boven alles.

Privé

Ik woon samen met mijn vriendin Viona en ik heb een dochter uit een eerdere relatie. We hebben veel huisdieren: twee honden, twee konijnen – het mooie ras Belgische haas – tamme ratten, een hamster, vissen, slakken en een miljoenpoot in een terrarium. Wat nou zo aardig is aan dieren? Ze zijn begripvol, ja is ja en nee is nee. Het leven is simpeler met dieren.

Naam: Ramon Raemakers (46)
Functie: eigenaar FRR Ramaekers Installatietechniek
Ramon volgde zijn opleiding bij Intechnium (tegenwoordig Kenteq) en begon in 1995 met werken bij Kemkens in Oss. Daar deed hij het bunkeronderhoud van zo’n beetje alle bunkers in Nederland, tot aan die van koningin Beatrix aan toe. Werken met dikwandig staal kreeg hij later in de vingers bij Sulzer uit Tilburg. In 1999 stapten Ramon en zijn vader Fred bij de KvK naar binnen voor het oprichten van FRR Ramaekers Installatietechniek. Enkele jaren geleden is vader Fred (70) met pensioen gegaan, hoewel hij het niet kan laten om op sommige projecten toch nog bij te springen.