fbpx
Uncategorized

Installateur in beeld: Richard Adams

Al achttien jaar staat Richard Adams met zijn vrouw Mirjam aan het roer van Installatiebedrijf Adams uit Bergen op Zoom. In die tijd is het bedrijf flink gegroeid. Afgelopen jaar kwam er een tweede vestiging bij in Tilburg en later dit jaar verhuist het bedrijf naar een gloednieuw en groter bedrijfspand. Werk genoeg in de regio, maar probleem is alleen: wie gaat die nieuwe klussen uitvoeren als je door corona-uitval al moeite hebt om bestaande opdrachtgevers tevreden te houden?

Is het zo erg?

Afgelopen jaar is de groei niet zo gegaan als we hadden gehoopt. Een aantal monteurs was langere tijd ziek geweest en veel mensen waren kortdurend uitgeschakeld. We willen extra voorzichtig zijn, want we doen veel servicewerk bij mensen thuis en dan wil je elk risico op besmetting vermijden. Daardoor missen we wel uren in de planning en was het heel hard werken om al het werk af te krijgen.

Wat vind je mooi aan het vak?

Dat we mensen met een installatietechnische vraag kunnen helpen en dat het resultaat is zoals ze verwachten. Dat kan net zo goed het plaatsen van een wandcontactdoos zijn als een complete woning. Dat maakt mij niet uit. Het geeft mij veel voldoening als mensen tevreden zijn.

En wat is minder leuk?

Het is soms lastig om te werken in de aannemerij. Een installateur krijgt wel eens het gevoel dat hij voor de aannemer alleen maar een tool is om een doel te bereiken. Je mist dan het stukje waardering voor je werk en de vrijheid om je eigen creativiteit in te brengen. Dat is natuurlijk lang niet altijd het geval, maar het gebeurt. Wat dat betreft is het werken met kleinere aannemers of voor particulieren prettiger. Je hebt dan veel nauwer contact met elkaar, waardoor je je veel meer bij het project betrokken voelt.

“Beperking zit ‘m in de mankracht”

Duurzaamheid

Dat komt meer en meer. We installeren warmtepompen, wtw-units, pv-panelen en douchedrain-wtw’s. De vraag is enorm. Ook leuk: we plaatsen heel veel laadpalen voor elektrische auto’s. Autobedrijven die een elektrische auto verkopen, geven vaak onze naam door als ze gevraagd worden naar iemand die die palen kan installeren. Komend jaar gaan we een mooi duurzaam project uitvoeren in Moerdijk, waarbij een bestaand kantoorpand helemaal wordt gestript en vernieuwd. Onze bijdrage bestaat onder meer uit een luchtbehandelingskast op het dak inclusief warmtepomp en wtw en al het kanalenwerk. En het gaat om zichtwerk: de kanalen verdwijnen niet onder een systeemplafond. Je blijft het dus zien en dan heb je als monteur veel eer van je werk.

Hobby’s

Ik train honden. Duitse herders en Rottweilers. Het is een soort hondendressuur, wat een beetje lijkt op wat politiehonden doen. In 2017 ben ik met mijn hond Finn von Erpenstein zelfs wereldkampioen geworden. Finn is nu met pensioen en ligt lekker bij ons op de bank. Zijn zoon Aaron is nu pas zes maanden oud. Dat is nog erg jong, maar het beest heeft veel potentie, dat kan je al goed zien.

Privé

Met mijn vrouw Mirjam run ik het bedrijf. Ik doe alles tot aan de factuur en zij is verantwoordelijk voor het opstellen van de factuur en alles wat daarachteraan komt. Door deze verdeling hebben we niet het probleem van twee kapiteins op één schip. We hebben samen een zoon van 11. Hij toont geen interesse in het installatievak, maar wil advocaat worden. Geen idee waar die voorkeur vandaan komt, maar van mij mag hij.

Naam: Richard Adams
Functie: eigenaar
Locatie: Bergen op Zoom
Leeftijd: 39

Zijn vader begon in 1991 een winkel in moeilijk verkrijgbare elektrotechnische componenten en combineerde dat met elektrotechnische dienstverlening. In 2001 stapte Richard in het bedrijf, nadat hij eerder de opleidingen automatiseringstechniek en technicus sterkstroom aan het Markizaat College in Bergen op Zoom had afgerond. In 2003 namen Richard en zijn vrouw Mirjam 50 procent van de aandelen over, in 2009 volgde de tweede helft. Het bedrijf groeide hard. Nu werken er 23 mensen en is het bedrijf een totaalinstallateur geworden (met naar schatting 60 procent van de omzet uit w-techniek). Installatiebedrijf Adams heeft sinds vorig jaar een nevenvestiging in Tilburg en halverwege dit jaar verhuist het bedrijf naar een nieuw, groter pand in Rozendaal.