fbpx
Artikel

Het tripje naar Italië zit er dit jaar niet in voor installateur Willem-Jan Lanting. Elk jaar in april gaan hij en een van zijn monteurs naar de fabriek van pelletketelleverancier Laminox om het geheugen weer wat op te frissen en de laatste praktische tips tot zich te nemen. Maar het coronavirus gooide roet in het eten. “Niet erg, het werk gaat door. Italië komt wel weer een keer.”

Mooiste aan het vak

Ik vind alles leuk om te doen. Grote projecten kleine projecten, dat maakt niet uit: cv-installaties, elektra, dakwerk. Het is natuurlijk altijd mooi om mensen uit de brand te helpen en ze blij te zien als je een probleem voor ze hebt opgelost. Als je een melding krijgt van een kapotte waterleiding en dat je dan zo snel mogelijk komt om het op te lossen.

Minder leuk

Je bent nooit vrij en het werk is behoorlijk stressvol. Het maken van offertes is niet echt een hobby van me en er gaat behoorlijk wat tijd in zitten. Het is lastig om een goede prijsinschatting te maken, zeker met de prijzen die klanten zien op internet. Daar kunnen wij simpelweg niet altijd in meegaan. Maar kiest een klant voor een andere installateur? Even goede vrienden.

Mooiste klus

De installaties in verslavingsboerderij Lumaheerd in Uithuizen. Vorig jaar zijn we daar begonnen met het vervangen van alle elektra en het installeren van een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming. Zonnepanelen kunnen niet bij deze boerderij, vanwege het rieten dak. Op het terrein staat wel een windmolen die jaarlijks ongeveer 33.000 kWh oplevert. Die elektriciteit kunnen we goed gebruiken voor de warmtepomp. Op dit moment draait er nog een gasgestookte cv-ketel, maar daar komt een pelletketel voor in de plaats. Helaas is vanwege de coronacrisis de installatie hiervan voorlopig uitgesteld.

Investeren in

Kennis van duurzame technieken. We zitten hier in aardbevingsgebied. Ook ons huis is getroffen: de achtergevel is gescheurd, ontzet en wordt gestut. Daar moet een nieuwe gevel komen. Dus het is niet gek dat we hier allemaal graag van het gas af willen. Daarom zijn we veel bezig met warmtepompen, zonnepanelen en pelletketels. Verder investeer ik in goed gereedschap. Dat is essentieel om je werk goed en met plezier uit te kunnen voeren.

Privé

Ik ben getrouwd met José en heb twee zonen, van 14 en 11. Ons bedrijf hebben we aan huis. Het is een voormalige boerderij en we hebben hier daarom de ruimte voor wat dieren: twee paarden en achttien alpaca’s. Dat is een hobby, maar we handelen er ook wel mee. Alpaca’s kan je aaien, maar alleen als ze je goed kennen en je vertrouwen. Anders zijn ze schuw. Het zijn mooie beesten en we hebben veel bekijks.

Naam: Willem-Jan Lanting
Functie: Eigenaar
Bedrijf: Installatiebedrijf W.J. Lanting – totaalinstallateur
Locatie: Uithuizermeeden
Leeftijd: 47 jaar
Willem-Jan Lanting doorliep de LTS en de MTS en ging ongeveer 25 jaar geleden aan de slag als monteur bij totaalinstallateur Ekema Scholtens uit Uithuizermeeden. In 2008 waagde hij de stap en ging voor zichzelf aan de slag. “We hebben ooit veel last gehad van de economische crisis toen. Hoe de coronacrisis voor ons uitpakt is nu nog koffiedik kijken.” Het bedrijf is een allround installateur, met warmtetechniek, ventilatie, elektra en koeling. Ook is het bedrijf actief in dakwerk, riooltechniek en badkamers. Naast Willem-Jan werken er vier monteurs in het bedrijf en zijn vrouw José doet de boekhouding.