fbpx
Artikel

Is een inboedelverzekering noodzakelijk?

Een inboedelverzekering is zeker aan te raden wanneer je een huis huurt of koopt. De inboedelverzekering dekt namelijk de schade aan of diefstal van de spullen in uw huis. Deze spullen kunnen op verschillende manieren beschadigd raken. Denk hierbij aan brand, storm, neerslag, bliksem, vorst, een explosie en diefstal.

Een inboedelverzekering dekt niet alleen de schade of diefstal van uw bezittingen, maar bijvoorbeeld ook de opruimingskosten. Ook het opsporen en repareren van een lekkage is verzekert.

Vrijwel iedereen die een eigen woning bezit of huurt is in Nederland in het bezit van een inboedelverzekering.

De kosten van een inboedelverzekering

De kosten van een inboedelverzekering zijn onder meer afhankelijk van:
• De gekozen dekking(en)
• Uw woonplaats
• De waarde van uw inboedel
• Ondernomen preventieve maatregelen om schade te voorkomen
• Het eigen risico

Naast de premiekosten van de inboedelverzekering kunnen er ook poliskosten in rekening worden gebracht door de verzekeraar. Daarnaast wordt over zowel de premie als de poliskosten assurantiebelasting (9,7 %) geheven. Dit ziet u terug op uw polis.

Wilt u weten wat u betaalt voor een inboedelverzekering? Vergelijk dan je inboedelverzekering!

Wat dekt de inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering bent u verzekerd tegen schade aan of diefstal van uw spullen in uw huis. Het gaat om schade als gevolg van:

• Brand, rook en roet door bijvoorbeeld een installatiefout
• Diefstal, beroving en vandalisme
• Waterschade
• Storm en blikseminslag

Een inboedelverzekering dekt niet alleen de schade of diefstal van uw bezittingen, maar bijvoorbeeld ook de opruimingskosten. Ook het opsporen en repareren van een lekkage is verzekert. Vrijwel iedereen die een eigen woning bezit of huurt is in Nederland in het bezit van een inboedelverzekering.

Worden spullen vergoed als de schade mijn eigen schuld is?

Of de schade aan uw spullen door uw eigen schuld gedekt is op uw inboedelverzekering verschilt per dekking en per inboedelverzekering.

Dit kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden. Hebt u een inboedelverzekering afgesloten, dan kunt u de schade aan doorgeven aan de verzekeraar doorgeven en dan zullen zij voor u achterhalen of u wel of niet verzekerd bent.

Schade die opzettelijk is aangebracht of veroorzaakt worden door roekeloosheid of ernstige nalatigheid zijn nooit verzekerd. Dit staat ook in uw polisvoorwaarden bij het onderdeel uitsluitingen.