fbpx
Artikel

Hoe bespaar je energie tijdens de zomer?

Midden in de zomerse zon is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om bezig te zijn met energiebesparing. Maar volgens vergelijkingssite Gaslicht.com biedt juist de zomer daarvoor unieke kansen die je in de winter niet kunt pakken.

Vaak wordt bij het besparen van energie alleen gedacht aan betere isolatie, zonnepanelen of een ‘slimme kamerthermostaat’. Hierdoor wordt echter een legio aan andere besparingsmogelijkheden over het hoofd gezien die vele malen simpeler zijn. Uit onderzoek van Gaslicht.com blijkt dat het grootste deel van de Nederlanders nog altijd vergeet om de apparaten thuis uit te zetten op het moment dat ze op vakantie zijn.

Deze, en andere inzichten, waren reden genoeg om de belangrijkste tien energietips op een rijtje te zetten. Zo besparen we met z’n allen ook tijdens de vakantieweken.

Besparen tijdens de zomermaanden

In de zomer denk je eerder aan zon, zee en strand dan energiebesparing. Logisch, maar dat is zonde voor de consumenten die milieu- en prijsbewust bezig willen blijven. Zo geeft Gaslicht aan dat het aanschaffen van een nieuwe cv-ketel in deze periode niet hoog op de agenda staat. Het loont juist nu voor consumenten om een rondje te maken langs de installateurs en bouwbedrijven. In de zomer zijn er namelijk regelmatig scherpe aanbiedingen. Datzelfde geldt overigens ook voor aantrekkelijke kortingsacties op spaar- en LED-lampen in de zomerperiode.

De top 10 belangrijkste tips van de Gaslicht.com-energiespecialisten:

  1. Installeer zonnepanelen op het dak
  2. Zet alle apparatuur volledig uit in plaats van de stand-by. Ook de apparaten buiten.
  3. Schakel, wanneer aanwezig, de zomerstand in op de cv-ketel
  4. Sluit ramen en gordijnen overdag om het ook zonder airco koel te houden
  5. Haal de koelkast helemaal leeg tijdens de vakantie en zet deze uit
  6. Installeer spaar- of LED-lampen
  7. Start met je energie vergelijken en bespaar euro’s in de portemonnee.
  8. Installeer intelligente zonwering om de airco minder te gebruiken.
  9. Check of de verlichting overdag wel uit is. Vaak zie je dit niet door de zon.
  10. Droog de was buiten in plaats van de wasdroger te gebruiken