Ga naar hoofdinhoud

Klanten helpen energiezuinig en comfortabel te wonen en te werken

Familiebedrijf Madern Techniek focust vanaf de oprichting in 2009 op de installatie van warmtepompen en slimme regeltechnieken. Dat doen ze voor grootschalige nieuwbouwprojecten én bij particulieren. Bij elk project zoeken de ervaren installateurs naar de ideale balans tussen comfort, controle en besparing. Maar wel altijd met een praktische insteek, zo krijgt elke situatie de beste oplossing. Directeur Hans Madern, deelt recente ontwikkelingen die hij momenteel in de praktijk tegenkomt.

Als installatiebedrijf volgt Madern Techniek nieuwe ontwikkelingen en regelgeving, zoals het Bouwbesluit, op de voet. Bij nieuwbouw is de keuze voor warmtepompen en thermostatische regeling per ruimte inmiddels logisch. Voor renovaties en projecten bij particulieren is dat een ander verhaal. Madern legt uit: “De keuze voor warmtepompen hangt daarbij toch vooral af van de situatie. Mensen zijn bewuster bezig met energieverbruik. Ze kijken wel naar de kosten, maar willen steeds vaker een duurzame oplossing voor hun verwarming. Een warmtepomp is inmiddels een goed alternatief, maar niet overal. Als alleen een warmtepomp niet genoeg rendement levert of er is te weinig ruimte voor een opslagvat, is een hybride systeem met een kleine cv-ketel een prima oplossing.”

Warmte efficiënter gebruiken

De keuze voor een hybride systeem is eenvoudiger als je efficiënt omgaat met de beschikbare capaciteit. Zoneregeling met het Honeywell Home evohome-systeem van Resideo verlaagt deze drempel. Madern legt uit: “Als je de temperatuur per vertrek goed inregelt, is het mogelijk om alleen warmte te gebruiken waar het nodig is. Je benut de beschikbare warmte dan zo efficiënt mogelijk. Dit draagt bovendien direct bij aan meer grip op de temperatuur in huis, extra comfort en lagere kosten. Die voordelen trekken steeds meer mensen over de streep.”

Koeling slim regelen

Nu veel mensen vaker thuis zijn, willen ze naast warmte ook de koeling beter beheersen. De afgelopen zomer is door de hoge temperaturen vraag naar koeling enorm toegenomen. Daarom is Madern heel blij dat evohome in huizen met een warmtepomp zowel warmte als koeling goed en efficiënt regelt. “Zeker als het buiten warm is, willen mensen ook koeling hebben. Dat kan nu met evohome in combinatie met een warmtepomp. Met dit systeem voor slimme zoneregeling kunnen klanten de temperatuur in huis eenvoudig per kamer regelen, warmte én koeling. Naast meer gebruiksgemak voor onze klanten is deze functie voor ons als installateur ook prettig omdat we minder storingsvragen hebben. En de klant kunnen we het hele jaar door nog meer comfort bieden.”

Temperatuur per vertrek instellen

De vraag naar mogelijkheden om warmte per vertrek te regelen, wordt niet alleen gestimuleerd door de verplichtingen in nieuwe bouwbesluit merkt Madern. “We krijgen deze vraag sowieso steeds vaker. Door het thuiswerken groeit de vraag naar het regelen van de temperatuur per ruimte. Ook bij particulieren met een cv-ketel.” In veel huishoudens werken meerdere mensen thuis en worden ruimtes intensiever gebruikt. Het moet overal comfortabel warm zijn. Bij een traditioneel systeem met een thermostaat in een centrale kamer kan je andere radiatoren wel open of dicht doen, maar de temperatuur per ruimte niet goed regelen. Dat leidt soms tot bijzondere situaties volgens Madern. “Bij een recent project kregen mensen het in de slaapkamer alleen warmer als ze beneden in de woonkamer, waar de thermostaat hing, de ramen openzette.”

Een win-winsituatie

De oplossing was eenvoudig. “We hebben de oude thermostaat vervangen door evohome zoneregeling. Dit alles zonder ingrijpende aanpassingen. De klant kan de kamers die belangrijk zijn, zoals de werk- en/of woonkamer, nu naar wens individueel verwarmen. Later uitbreiden met extra slimme radiatorknoppen is altijd mogelijk. Dat geldt ook voor toekomstige aanpassingen, bijvoorbeeld bij de keuze voor vloerwarming of een warmtepomp. Zo kan iedereen overal in huis comfortabel werken en de ketel draait veel minder. Een win-winsituatie. ”

Lagere drempel

In de dagelijkse praktijk ziet Madern dat de drempel om te investeren in slimmere thermostaten lager wordt. Daarbij maakt het geen verschil of het gaat om nieuwbouw met warmtepompen, vervanging van bestaande installaties door hybride systemen of traditionele cv-installaties. “We zien grote tevredenheid bij klanten waar we het evohome-systeem installeren. Zij zijn enthousiast over het design en het gebruiksgemak. Het instellen van temperaturen per ruimte is eenvoudig en kan ook op afstand. Belangrijk is verder dat de investeringen te overzien zijn, zeker als je die afzet tegen de besparingen en het extra comfort.”

Comfortabel en duurzaam

De medewerkers van Madern Techniek werken ook graag met Honeywell Home-producten zoals evohome. “Al onze mensen hebben trainingen gevolgd en ruime ervaring opgebouwd. Hierdoor kunnen we klanten persoonlijk adviseren en snel, efficiënt en professioneel helpen. Zo haken we goed in op de nieuwe ontwikkelingen in de installatiebranche en helpen we klanten comfortabel en energiezuinig te wonen en te werken.”

De rubriek praktijkcase is een samenwerking tussen Installatie.nl en fabrikanten. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Resideo.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte