fbpx
Artikel

Prefab skids voor AZC

De 258 energieneutrale nieuwbouwwoningen voor asielzoekers in Ter Apel moeten snel maar goed worden gebouwd. De verwarmings- en ventilatie-installatie werd op skids voorbereid door installateur Aalbers uit Nieuw-Buinen.

Op het dak van de woningen liggen zonnepanelen die zorgen voor voldoende elektriciteit. Voor de verwarming van de woningen en het tapwater wordt gebruikgemaakt van HR-ketels en voor de ventilatie wordt per woning balansventilatie toegepast. Gekozen is voor het Renovent Excellentsysteem van Brink, met CO2-sturing. Sensoren sturen de ventilatielucht met behulp van een driewegklep naar de ruimte waar frisse lucht benodigd is. Wanneer het nodig is, schakelt het toestel naar een hoger debiet. Voor dit project is er gekozen voor gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning omdat dit het enige systeem is waarbij de toevoer van frisse lucht is gegarandeerd. Ook zorgt het systeem ervoor dat er niet onnodig energie wordt verspild. 95% van de warmte wordt namelijk hergebruikt om de koude buitenlucht op te warmen, zo wordt er voldoende geventileerd en toch heel zuinig omgegaan met energie.

Gebouwbeheersysteem

BAM zorgt voor zowel het ontwerp van de gebouwen als de bouw. Daarnaast is het bedrijf niet alleen verantwoordelijk voor het beheer van de woningen, maar ook voor de installaties en dat maar liefst de komende 24 jaar. Om er zeker van te zijn dat de installaties hun werk doen, is alles aangesloten op een gebouwbeheersysteem. Voor de Renovent Excellent-units betekent dit dat er een Brink Connect-module tussen de WTW en het Priva-gebouwbeheersysteem zit. Op deze manier kan elke installatie op afstand worden gemonitord en bij afwijkingen kan men direct ingrijpen. Er wordt inzicht gecreëerd in de druk van het systeem, de luchthoeveelheid, de CO2-waarde per ruimte, de status van de bypass en de status van de filters.

De installaties worden als complete skids kant en klaar op de zolderverdieping geplaatst. Daarna hoeven deze nog slechts te worden aangesloten op het leidingnetwerk.

Prefab installatie-skids

De voorbereiding van de woningen start in het magazijn van Aalbers in Nieuw-Buinen. Hier worden de prefab installatie-skids geheel in eigen beheer gemaakt. Een skid is voorzien van twee CV-ketels, twee Renovent Excellenttoestellen, een omvormer, een vloerverwarmingsverdeler en alle benodigde leidingen. De units worden kant en klaar op locatie afgeleverd en in één keer op de zolderverdieping geplaatst. Op deze manier hoeft er op de bouw veel minder te worden gemonteerd en kan er efficiënt worden gewerkt. De skids hoeven dan alleen nog op het leidingnetwerk te worden aangesloten. Voor het inbedrijfstellen en inregelen van de gehele installatie is Ventitech uit Drachten verantwoordelijk.

Tekst en foto’s: Rein Hoekstra

Het volledige artikel is verschenen in Installatie en Sanitair 4-2016. Klik hier voor een (proef)abonnement.