fbpx
Artikel

Software voorspelt rendement en storingen

Slimme software knoopt de data uit verschillende installatiecomponenten aan elkaar, en kan op basis van algoritmen voorspellingen doen.

Goed nieuws voor de installateur, die kan groeien in zijn rol als klimaatbeheerder of zelfs energieleverancier; een rol waarin de marges groter zijn dan het montagewerk. Het dashboard wordt op dit moment toegepast bij een basisschool in Ulft, en er is veel belangstelling voor het systeem uit binnen en buitenland.

De startup Octo, opgericht door drie voormalige studenten van de TU Delft, heeft inmiddels de eerste dashboards geleverd waarin stakeholders van een gebouw (lees: eigenaren, gebruikers, technici) de gebruikersgegevens delen en kunnen sturen op geleverde prestaties. Co-founder Dirk Huibers maakt de vertaalslag naar de installateur: “Installatiebedrijven hebben vaak wel de technische knowhow en een vertrouwensrelatie met hun opdrachtgever maar niet de analytische intelligentie om alle eindjes aan elkaar te knopen.”

Veel data in gebouw

ins0716data3Octo won onlangs het EnergyFest (een wedstrijd voor slimme innovaties) in de categorie ‘Energy, IT & Big Data’. Het bedrijf heeft algoritmes ontwikkeld waarmee installaties op basis van allerlei parameters kunnen worden uitgelezen. De parameters kunnen worden gekoppeld aan data van bijvoorbeeld technische installaties, aanwezigheid, prestatie-eisen van een gebouw en energietarieven. De installateur kan zo een klimaatbeheerder worden, in plaats van de partij die storingsdiensten draait of botweg installaties vervangt. Dat betekent: hoger klimmen in de bouwkolom.

Haperende pomp

octoOcto verkoopt geen installaties of besturingssystemen maar software met algoritmes die data leest en interpreteert. Huibers stelt dat Octo ‘voorspellende gaves’ heeft want elk technisch apparaat zal op den duur patronen laten zien. Deze data worden echter zelden in een groter geheel aan elkaar geknoopt. Huibers: “Je kunt aan metingen zien of en wanneer een pomp hapert. Dat is toegevoegde waarde. De installateur die een storing voorkomt, op het juiste moment repareert en stuurt op prestaties en financieel rendement, wordt door iedereen met open armen ontvangen.”

ins0716data1Voorschot voorspellen

Een voorbeeld waar dit toe kan leiden: bewoners van een flat kunnen via een app sturing krijgen in hun werkelijke verbruik van gas, water en licht. De app maakt een koppeling met het voorschot dat ze betalen. Zo voorkomen ze financiële verrassingen aan het eind van het jaar en kunnen ze tussentijds sturen. Dat is niet alleen aantrekkelijk voor de bewoners maar voor alle partijen. Huibers: “De installateur bespaart op onderhoud, de eigenaar op beheerkosten en de gebruiker ervaart een beter gebouw en hulp bij de administratie.”

Nieuwe verdienmodellen installateurs

Installatiebedrijven kunnen dankzij interpretatie van de databerg nieuwe verdienmodellen ontwikkelen, schetst Dirk Huibers in vakblad Installatie en Sanitair. “Aan de inkoopzijde staat zijn productie-asset, het onderhoud over 25 jaar en de bedrijfslasten. Aan de verkoopzijde staat een tarief voor energielevering. Zo kan de installateur een energiedienstverlener worden die de klant ontzorgt met behulp van geautomatiseerd advies. Dat is nu mogelijk vanwege de combinatie van machine learning, zelfdenkende software, de cloud en Internet of Things. De meest succesvolle installateur is degene die de klant in zijn kracht zet en warmte en comfort verkoopt in plaats van uurtjes. Daarvoor is optimalisatie van techniek nodig en dat kan voortaan juist veel beter doordat de data helder inzicht geeft in wie de klant is en wat die wil.”

Monitoring basisschool

ins0716data2Samen met installatiebedrijf Lomans uit Amersfoort is Octo een nieuw project gestart op basisschool De Oersprong in Ulft. Alle energiedata van de school wordt ingeladen in het platform. De slimme algoritmes van Octo (in combinatie met de sensoren) meten continu de prestaties van het gebouw en koppelen die aan de wko, beveiliging, ventilatie, pv-opbrengst en inkoop en verkoop van energie. Huibers: “De installateur en schooldirecteur worden ontzorgd met technische en financiële monitoring van het binnenklimaat. Ook de kinderen worden erbij betrokken. Het dashboard leert hen over energieverbruik en duurzaamheid. Ze leren dat ze met CO₂-besparing ijsberen kunnen redden. Zo krijgt duurzaamheid werkelijk betekenis.”

Meer lezen

Lees hier een blog van Yuri Pelser over zijn kennismaking met dit initiatief.

Nog meer bijzondere startups in installatieland? Kijk hier.