fbpx
Artikel

Revolutie in afpompen van koudemiddelen

Toen Fieldpiece bij Sander Veldhuis van Emondt Koeltechniek op de stoep stond met de nieuwe MR45 Digital Recovery Machine, was hij wel nieuwsgierig. Hij kon er een lenen om eens uit te proberen en meteen was hij om. Inmiddels zijn de meeste recovery machines bij Emondt vervangen door die van Fieldpiece. “Ze zijn razend populair bij de jongens. Het is ’s ochtends echt wie het eerst komt, wie het eerst maalt.’

Het kantoor van Sander Veldhuis bevindt zich in het hart van Emondt Koeltechniek. Aan de ene kant kijkt bij uit op de afdeling Koeltechniek, daarnaast de afdeling Klimaat en precies aan de andere kant is de werkplaats. En dat staat ook wel een beetje symbool voor zijn functie. Hij heeft niet veel met titels, maar noemt zichzelf het liefst R&D-techneut. Op zijn visitekaartje staat engineer. ‘Ik zit echt letterlijk en figuurlijk tussen alle afdelingen in en dat bevalt mij altijd het best.’ Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de materialen waarmee gewerkt wordt.

Emondt bestaat ruim 75 jaar: ‘Het is van origine een handelsmaatschappij in koelmachines, maar er werd steeds vaker gevraagd of de machines ook door Emondt geïnstalleerd konden worden. Zo zijn we een koeltechnisch installatiebedrijf geworden.’ Ze zijn groot geworden met bakkerij-winkels, winkelinterieurs, industriële koelingen, koelcellen en vriescellen. De afdeling Klimaat verzorgt klimaatinstallaties voor allerlei bedrijven zoals hotels, restaurants en grote kantoorpanden.

De MR45 met ingebouwde monitoring past
motorprestaties aan om vloeistof te verwerken en twee keer zo snel te werken op damp.

Revolutie

Naast het aanleggen van al die installaties, zijn er dagelijks zo’n 35 bussen op pad om service uit te voeren. Veldhuis: ‘We hebben altijd een ander merk recovery machines gehad. Daar mankeerde steeds vaker wat aan. Een half jaar geleden stond Fieldpiece op de stoep met hun MR45. We mochten er gerust eens eentje voor langere tijd uitproberen. Dat vond ik heel tof van ze.’ De Fieldpiece MR45 Digital Recovery Machine is revolutionair in het afpompen van koudemiddelen. De machine is licht van gewicht (10 kilo), start vlot op en doet zijn werk super snel (2000 RPM bij vloeistof en 3000 RPM bij damp), ook op lage of fluctuerende voltages. Het is zeer uitvoerig in het afzuigen van vloeistof en dampen.

Tijdrovende klus

Het afpompen van koudemiddelen is een tijdrovende klus, weet Veldhuis. ‘Gelukkig zien we tegenwoordig wel er de van ernst in om dat grondig en veilig te doen. Dat is natuurlijk niet altijd zo geweest. En een snelle machine maakt het nu eenmaal makkelijker om grondig te werk te gaan.’ Misschien wel de enige klus in installatieland waar sneller staat voor beter. ‘Wij zijn echt heel tevreden over de machine, want hij zuigt echt alle koelmiddel uit een installatie en doet dat ook nog eens een stuk sneller dan onze vorige machines. Een groot deel van de oude machines zijn inmiddels vervangen door een MR45 en de rest volgt.’

Zijn compactheid en het geringe gewicht maakt
de MR45 een populaire machine bij Emondt.

Licht en snel

‘De recovery machines van Fieldpiece zijn erg gewild bij de jongens; er wordt ’s ochtends nog net niet om gevochten. En daarmee overdrijf ik echt niet: de machines van Fieldpiece zijn het eerst weg.’ En de claim van Fieldpiece dat de machines nagenoeg onverwoestbaar zijn? ‘Omdat ze geen individueel bezit zijn, is het best handig dat de machines zogenaamd ‘hufterproof’ zijn. De machine is de ene dag met die mee op pad en de andere dag met een ander en iedereen gaat er anders mee om. Er is één collega die zijn machine niet meer terug wil brengen en hem gewoon in zijn bus laat staan. Hij heeft een nare blessure aan zijn schouder, dus voor hem maakt het gewicht veel uit. Prima, als dat er voor zorgt dat hij zijn werk kan blijven doen en niet in de ziektewet belandt.’

Marktleider in HVACR tools

Fieldpiece is al decennia marktleider in de Verenigde Staten en is sinds een paar jaar ook actief op de Europese markt. Het bedrijf heeft een breed gamma aan (meet-)instrumenten voor het werken aan HVACR-systemen, zoals digitale manifolds, weegschalen, afpompmachines, vacuümpompen en -meters, en lekdetectoren. Met de mobiele app zijn alle metingen real-time te ontvangen, kunnen deze worden opgeslagen tot 7 dagen na meting en kunnen zo eenvoudig diagnoses en probleemoplossing van koelsystemen worden gedaan.

Deze rubriek is een samenwerking tussen vakblad Installatie en fabrikanten. Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Fieldpiece.