fbpx
Artikel

Het American Museum of Natural History in hartje New York telt maar liefst 23 gebouwen. Toen de vierde verdieping moest worden gerenoveerd, besloten de facility managers dit moment aan te grijpen om ABB Cylon® te introduceren. De zeer robuuste en flexibel inzetbare regelaars zijn niet alleen zeer betrouwbaar maar ook uiterst onderhoudsvriendelijk, zonder afbreuk te doen aan comfort of veiligheid.

Sinds kort brengt ABB de ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions op de Nederlandse markt. Aan de hand van een aantal (internationale) case studies worden de voordelen en mogelijkheden hiervan toegelicht. De tweede in deze serie is het American Museum of Natural History in New York.

American Museum of Natural History

Het American Museum of Natural History heeft een omvang van 186.000 m2. De ligging in het hartje van New York maakt van het museum een echte trekpleister. Grote bekendheid bij het grote publiek verwierf het met de film Night at the Museum dat gebaseerd is op het American Museum of Natural History.

Uitdaging: grote diversiteit

Het 23 gebouwen tellende museum herbergt een groot aantal verwarmings-, ventilatie- en airconditioning systemen. Voordat met de renovatie van de vierde verdieping begonnen werd, zijn de verschillende HVAC-besturingssystemen uitgebreid geanalyseerd. Daarbij werd besloten om voor de HVAC-besturingssystemen producten van ABB Cylon® in te zetten. Deze zijn niet alleen zeer betrouwbaar en onderhoudsvriendelijk maar worden ook vanuit een breed netwerk ondersteund.’

Oplossing: eenheid in verscheidenheid

Voor de installatie van het digitale besturingssysteem werden de HVAC-specialisten van TEC Systems ingeschakeld. Dit bedrijf is door ABB Cylon® geautoriseerd als System Integrator. Met het besturingssysteem zijn museumtentoonstellingen en HVAC-omgevingen eenvoudig te beheren. ABB Cylon® is bovendien uiterst toekomstbestendig. Zo kan het museum de gebouwautomatisering voortdurend uitbreiden, upgraden en verbeteren met technologisch geavanceerde besturingen.

ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions

Met ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions zijn alle E- en W- installaties eenvoudig te integreren. De oplossing is 100% merkonafhankelijk, want het verwarmings-, ventilatie- en klimaatregelingssysteem is gebaseerd op open ABB Cylon® BACnet®-oplossingen. Alle E- en W-installaties in het gebouw zijn slim met elkaar verbonden: de verlichting met de zonwering, en die op zijn beurt met de airconditioning. Dit weer in combinatie met de positie van de ramen en de schaduw, die op hun beurt met de airconditioning, en die weer met het openen van de ramen.
ABB Cylon® BACnet® of ABB i-bus® KNX verbindt functioneel alle gegevens om alle functionaliteiten intelligent te benutten. En dat maakt de mogelijkheden voor energiebesparing, meer comfort en veiligheid bijna eindeloos.

ABB Cylon® verbindt de individuele systeemsensoren en verzamelt de data van alle E- en W-installaties. Voor het beheer en de presentatie wordt gebruik gemaakt van slechts één control-unit. Wanneer deze oplossing gecombineerd wordt met het ABB i-bus® KNX-portfolio voor gebouwautomatisering, de ABB energiemeters, ABB noodverlichting en HVAC-aandrijvingen ontstaat een volledig gekoppeld Smart Building systeem. Dat geeft facility managers meer grip en overzicht en zorgt voor minder energieverbruik en onderhoud.

Nauwkeurige temperatuur- en vochtigheidsregeling

De ABB Cylon® besturingen werden geplaatst om de expositie-omgevingen van het museum te beheren. Een eerste vereiste daarbij waren nauwkeurige temperatuur- en vochtigheidsniveaus. Die zijn nodig om de omstandigheden waaronder de kostbaarheden worden tentoongesteld zo gunstig mogelijk te houden. Een voorbeeld hiervan is Leonardo da Vinci’s Codex Leicester: ‘A Masterpiece of Science’. Hiermee werd het laatste privé-manuscript van Leonardo da Vinci in de Verenigde Staten tentoongesteld. Om het manuscript tijdens de expositie in goede staat te behouden, plaatste het museum besturings-elementen van ABB Cylon® in speciale klimaatgestuurde vitrines. De besturingselementen reguleerden nauwkeurig de hoeveelheid licht waaraan de kostbaarheden werden blootgesteld.

Naar de uithoeken van het universum

Ook opende het AMNH het ‘Frederick Phineas and Sandra Priest Rose Center for Earth and Space’. In dit gebouw worden museumbezoekers meegenomen op een reis naar de verste uithoeken van het universum. Het Earth and Space Center is voorzien van een uitgebreid direct digitaal besturingssysteem van ABB Cylon®. Hiermee worden alle omgevingsaspecten geautomatiseerd en beheerd – van verwarming en koeling tot centrale bediening en kritische systeembewaking. De ABB Cylon®-oplossing zorgt hier voor een volledige systeemintegratie.

Centraal element van het gebouw is het Hayden Planetarium, een bol van 26,5 meter die lijkt te zweven in een glazen kubus. Het unieke planetarium herbergt het meest innovatieve Sky Theatre. Daarnaast kunnen hier meeslepende visualisaties van verre werelden worden vertoond. Datzelfde geldt voor grensverleggende ruimtemissies en adembenemende scènes die de evolutie van ons zonnestelsel laten zien. Dit alles is mogelijk dankzij een unieke Zeiss Star Projector. Deze technologisch geavanceerde projector biedt een zeer realistisch beeld van het universum. Ook hier vinden we ABB Cylon®-besturingselementen terug. In het planetarium monitoren en regelen ze de temperatuur en de vochtigheidsgraad. Op die manier blijven de zeer gevoelige lenzen en de elektronica van de projector goed werken.

Toekomstige energiebesparingen

Naarmate het technologiegedreven museum evolueert, zullen de slimme gebouwoplossingen van ABB Cylon® op natuurlijke wijze met het gebouw meegroeien.

Energiezuiniger maken

Door E- en W-installatie succesvol te laten samenwerken helpt ABB Cylon® gebouwen energiezuinig te maken. Omdat gewerkt wordt met open BACnet®-oplossingen zijn gebouwsystemen (verlichting, verwarming, koeling, e.d.) dankzij de feedback van intelligente sensoren alleen actief als het nodig is en kan zo energie worden bespaard. Bovendien is het onderhoud sneller en doelgerichter uit te voeren door de verschillende systemen in realtime en centraal te laten monitoren door een slim gebouwbeheersysteem. Externe data en sensoren voorzien het gebouwbeheersysteem daarnaast van informatie en maken ze zo een intelligente besturing van verlichting, jaloezieën, verwarming, ventilatie en airconditioning mogelijk. Dat zorgt voor meer gemak en comfort.

American Museum of Natural History

Het American Museum of Natural History werd ruim 150 jaar geleden opgericht. De oorspronkelijke basis in het Arsenaalgebouw van Central Park werd al snel ontgroeid ingeruild voor de huidige locatie. Tegenwoordig heeft het museum een omvang van 186.000 m2. De ligging in het hartje van New York maakt van het museum een echte trekpleister. Grote bekendheid bij het grote publiek verwierf het met de film Night at the Museum dat gebaseerd is op het American Museum of Natural History.