fbpx
Artikel

Een appartementsgebouw in Benschop heeft de primeur met Alec, de slimme zonneboiler-HR-ketel-combinatie die vorige maand een VSK Award won op de vakbeurs VSK.  

Corporatie Goed Wonen in Benschop heeft  10 woningen als allereerste uitgerust met het systeem. Centraal in Alec Low Energy Concept (Alec) staat een zonneboiler van 200 liter die door een regeling maximaal wordt benut. In het op de VSK bekroonde concept is de jarenlange ervaring met zonneboilers en HR-ketels samengevoegd met als resultaat een systeem dat zonnewarmte op een efficiënte manier benut, vertelt product manager Eugene Wissing in het maartnummer van vakblad Installatie en Sanitair.

 

Concept versus losse combi

Die effiency geldt zowel voor tapwaterbereiding als centrale (vloer)verwarming.  De opbrengst van de zonneboiler is beter dan van een losse HR-ketel en losse zonneboiler, claimt de fabrikant. Voorbeeld: Bij een losse combinatie zal bij iedere tapbeurt altijd de HR-ketel kort aanspringen, ook al is de zonneboiler op temperatuur. Het stukje leiding tussen boiler en HR-ketel bevat immers afgekoeld water en de HR-ketel reageert erop om af te slaan zodra het warme water uit de zonneboiler de temperatuursensor bereikt. Bij Alec wordt continu de temperatuur in de boiler gemeten. Als de watertemperatuur boven de 63°C is, zal bij een tapbeurt de HR-ketel niet meer aanspringen, ook al duurt het nog enkele seconden voordat het warme water uit de boiler door de ketel stroomt.  Het gevolg is bij kleine tapbeurten, vooral in de zomer, minder start/stops van de ketel. Opvallend is dat het cv-retourwater altijd door een warmtewisselaar in het vat stroomt. De ketel kan daardoor extra condenseren, wat het rendement ten goede komt.

 

Beperkt cv-vermogen nodig

En is de boiler door de zon opgewarmd, dan zal bij een cv-vraag automatisch het cv-water voordat het in de ketel terechtkomt, al opgewarmd zijn. Is dit al zover voorverwarmd dat het voldoende is om de woning mee te verwarmen, dan zal de ketel zelfs uitblijven. Dat gebeurt vooral als er na het opwarmen van de woning nog maar een beperkt cv-vermogen nodig is. Het minimumvermogen van HR-ketels bedraagt, ondanks terugmoduleren nog altijd 4-5 kW en dat is in goedgeisoleerde woningen veel te veel. Alec is in staat om zelfs een vermogen van 500 W af te geven. Hoe beter de woning is geïsoleerd, des te groter is het aandeel zonnewarmte op jaarbasis, vooral in combinatie met vloerverwarming. Standaard bestaat Alec uit een zonnecollector van 5,0 of 7,5m2, zonneboilervat ALEC van 200 liter en de HR-ketel E264EC ALEC of E325EC ALEC.

 

(tekst: Richard Mooi)

3 reacties op “Slimme zonneboiler houdt vermogen HR-ketel in toom

 1. Henk Schoorl schreef:

  Ik sta op het punt een zonneboiler te laten installeren.
  daar ik heel weinig tapwater gebruik, is voor mij erg belangrijk dat hij een ondersteuning voor mijn vloerverwarming kan zijn.

  Ik heb nl. in de kamer een pelletkachel staan die ook op mijn vloerverwarming is aangesloten.

  Wat kunt u mij adviseren?

  Vriendelijke groeten,
  Henk Schoorl
  Rijksweg 98
  1981 LC Velsen-Zuid
  mob. 0653121961

 2. H de Reus bouwkundig advies buro schreef:

  Heel goed verhaal en lijkt mij zeer interessant.
  Dit met name in bestaande vloerverwarmde situatie’s.
  Graag indien mogelijk ontvang ik van u informatie.
  Bij voorbaat dank.
  Vr. gr Henk de Reus

 3. […] samenwerken met de HR-ketel en thermostaat. Ook introduceert Atag een all-electric-variant op haar ALEC-concept; de duurzame oplossing met zonnewarmte, boiler en […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.