fbpx
Artikel

De ontwikkelingen op het gebied van installatietechniek gaan de laatste jaren sneller dan ooit. Als installateur moet je je kennis regelmatig een update geven. Dat kan door het lezen van vakliteratuur of door je personeel bij te laten scholen. De omslag van cv-ketels naar warmtepomptechniek is volop gaande. Als installatiebedrijf moet je dus van beide markten thuis zijn.

Het is niet alleen belangrijk om te kunnen werken met de nieuwste technieken, maar ook dat je als installateur in Limburg goed vindbaar bent. Hierbij wordt meestal eerst gedacht aan de bereikbaarheid van de fysieke locatie aan een uitvalsweg op een goed ontsloten bedrijventerrein. Een mooie showroom met genoeg parkeerplaatsen maken het plaatje compleet.

Zo niet belangrijker is de online aanwezigheid van je installatiebedrijf. Daarbij is een gelikte website alleen niet genoeg. De site dient SEO-proof geschreven te zijn. Search engine optimalisation kun je het beste door een specialistische tekstschrijver uit laten voeren. Deze kan meteen een onderzoek doen naar de meest relevante zoekwoorden voor een installateur. Te denken valt hierbij aan ‘installateur met jouw provincie’ of ‘installateur jouw provinciehoofdstad’. Hier wordt door inwoners jouw provincie vaak op gezocht. De vraag komt hierbij meteen naar boven wat voor diensten en producten je wilt aanbieden. Indien je bijvoorbeeld ook warmtepompen en onderdelen wilt gaan verkopen kun je deze onder de aandacht brengen middels een google advertentie campagne.

Webshop

Voor de installateur die ook druk is met het verkopen van onderdelen en installaties via zijn webshop is het zaak om te kijken hoe uitgebreid je deze wilt maken. Online verkopen worden namelijk een steeds belangrijker onderdeel van de omzet. Hiervoor is een goed ingerichte en intuïtief goed benaderbare online winkel van essentieel belang. De producten moeten overzichtelijk per categorie te vinden zijn en een zoekfunctie in de webshop is tevens onontbeerlijk. Dan moet de potentiële koper ook kunnen selecteren op prijs, populariteit en waardering van het artikel.

Hardware

Wie eenmaal een goed ingerichte en functionerende webshop heeft zal merken dat wanneer er veel verkocht wordt het dataverkeer aanmerkelijk zal toenemen. Uiteindelijk zal je er als ondernemer niet alleen over moeten nadenken hoeveel voorraad je zelf in de opslag hebt, maar ook of je computer en de capaciteit bij je provider nog is berekend op de toekomst. Er zal een omslagpunt komen dat je beter een eigen server kunt inrichten, zodat je niet afhankelijk bent van een externe partij. Hiervoor is een aparte gekoelde ruimte het meest geschikt. Naast de server verdient een goede bekabeling met een degelijk patchpaneel de nodige aandacht. Het is absoluut aan te raden om de bekabeling van telefonie en computers vanuit een centraal gelegen punt aan te sturen. Met een ruim bemeten patchpaneel ben je meteen voorbereid op de toekomst. Ga je een patchpaneel aansluiten dan is hier wel enige technische kennis voor nodig die je online kunt lezen.

Doelgroep

Wanneer je eigen server draait en alles technisch in orde is moet er tevens aan gedacht worden welke doelgroep je wilt gaan bereiken. Voor de particuliere markt zijn social media kanalen als facebook en instagram geschikt om je product te promoten. Voor de meer zakelijke markt kun je bijvoorbeeld linkedin gebruiken of branded content plaatsen op sites die zich vooral richten op business to business. Adverteren in een vakblad kan natuurlijk ook altijd nog.