fbpx
Artikel

Voordelen van een nieuwe cv-ketel

voordelen nieuwe cv-ketel

De cv-ketel, daar houden we ons doorgaans niet zo mee bezig, totdat hij begint te haperen en warm water niet meer goed heet te krijgen is. Of de verwarming werkt ineens niet meer voldoende. Soms moet er slechts water bijgevuld worden i.v.m. de druk. Is dit niet het geval, dan zal er een monteur langs moeten komen.

Allemaal kosten waar je meestal niet bepaald op zit te wachten. Vertoont je cv-ketel steeds vaker gebreken en is hij al op leeftijd, dan ligt het voor de hand dat hij vervangen moet worden. Maar is dat ook het juiste moment, of had dat beter al iets eerder plaats kunnen vinden? We vertellen je graag over de voordelen van een nieuwe cv-ketel.

Besparen op kosten

De huidige generatie cv-ketels zijn niet meer te vergelijken met die van pakweg 10 jaar geleden. Ze bieden meer mogelijkheden en zijn energiezuiniger. Waarom dus wachten met de vervanging van je oude cv-ketel als een nieuw exemplaar je kosten bespaart. Waarom zou je dus je huidige, wat oudere model nu al vervangen?

Energiezuinige cv-ketels

Het laat zich raden dat met gebruik van een energiezuinige, nieuwe cv-ketel je op energiekosten bespaart. Maar ook zijn de nieuwe generatie cv-ketels minder schadelijk voor het milieu. Met deze wetenschap in gedachten is het verstandig om voortijdig een andere cv-ketel aan te schaffen, aangezien het oude model waarschijnlijk in de loop der jaren is getransformeerd tot een energievreter. Maar niet alleen dat, vooral oudere cv-ketels vragen praktisch jaarlijks onderhoud. Wil je deze onnodige kosten voorkomen, dan is de aankoop van een vervangende HR-ketel aan te raden.

CV-ketels van dit moment zijn hoogst geavanceerd. Zo zijn ze zelfs direct aan te sturen via smartapparatuur, maar ook zijn ze een stuk energiezuiniger dan oudere modellen. Zo besparen nieuwe HR ketels bijvoorbeeld gemiddeld zo’n 15 tot 20% op stookkosten. Wie jaarlijks zo’n 1200 m3 gas verbruikt (gemiddeld gezin), bespaart dankzij de nieuwste modellen cv-ketels dus al snel honderden m3 aan gas. Met de huidige energieprijzen verdien je nog eens sneller je investering terug.

Positieve bijdrage aan energielabel

Met de aanschaf van een energiezuinige cv-ketel ligt de kans hoger dat dit van invloed is op het energielabel van jouw woning, wat sinds 2012 verplicht gesteld is. Jouw woning wordt dus energiezuiniger mede dankzij de cv-ketel.

Wanneer is een cv-ketel (te) oud?

Natuurlijk hangt de leeftijd van een cv-ketel niet alleen af van de kalenderleeftijd, maar ook speelt de mate van intensief gebruik een rol bij veroudering, evenals onderhoud. Meestal worden cv-ketels van maximaal zo’n 12 jaar oud vervangen, maar sommigen gaan zelfs nog langer mee. Nadelig is dan wel het overmatige gasverbruik bij zo’n verouderd model. Neem eens een kijkje op Cvkoopjes om een idee te krijgen van de vele mogelijkheden en prijzen van een nieuwe cv-ketel en start met het besparen op stookkosten!