fbpx
Artikel

Warm met airco’s

Het klassieke airconditioningsysteem lijkt aan een opmars bezig in woningen. Niet voor koeling, maar voor verwarming, wel te verstaan. En met multi-split systemen is verder zelfs geen extra verwarming meer nodig, blijkt uit praktijkervaringen.

Zijn eigen woning uit 1972 is nog steeds niet helemaal verduurzaamd, maar hij is al wel een heel eind, zegt duurzaam installatie-adviseur Stefan Brand, van eenmanszaak Gewoon Duurzaam Advies. “Onder de vloer komt binnenkort nog een maximale dikte jetspray en dan zitten we qua isolatie goed”, zegt hij, nadat in eerdere jaren al gevels en kozijnen onder handen genomen zijn.

Huis warm met één multisplit

Maar ook zonder die isolerende vloer heeft het airconditioningsysteem in zijn woning afgelopen winter goed doorstaan. Airco of lucht/lucht-warmtepomp, het is maar hoe je het bekijkt. In ieder geval is Brand een groot voorstander van deze verwarmingstechniek en hij heeft het voor elkaar gekregen om met één multisplit systeem zijn hele huis te verwarmen.


Dat doet Brand met een Daikin FTXM multisplit. Buiten hangt een unit van 4,2 kW (voor verwarmen) en die is gekoppeld aan twee binnenunits. Op de bovenverdieping hangt een 2,5 kW-unit en op de benedenverdieping een 3,5 kW-unit. Brand: “Sinds kort zijn we van het gas af. Enige plek waar we nog extra verwarming nodig hebben is in de badkamer. Dat doen we met een infraroodpaneeltje. Niet zo efficiënt als een warmtepomp, maar je bent daar toch niet zo vaak.”

Geen sudderpitje

Brand is een echte fan van airconditioners die voor warmte ingezet worden. Ze zijn goedkoop – een multisplit systeem inclusief montage heb je al voor iets meer dan 3000 euro – er is weinig hak-en-breekwerk nodig, dus makkelijk toepasbaar in de bestaande woningbouw en ze reageren supersnel.

“Een lucht/water-warmtepomp staat de hele dag te sudderen om het huis op temperatuur te houden. Een lucht/lucht-warmtepomp zet je ’s ochtends een uurtje aan en als je naar je werk gaat, zet je hem ook weer af. Heel zuinig.” Op de koudste dagen is het wel comfortabel om de lucht/lucht-warmtepomp 24 uur per dag zacht te laten draaien.

In zijn woning in Eindhoven maakt ook Brand zijn warmtapwater met een warmtepompboiler van Daikin, waarbij geen buitenunit gemonteerd is, maar de unit zijn buitenlucht aanzuigt met een buis die naar buiten loopt.

Energienul vakantiewoning

Ook Pieter Jan Duineveld, adviseur techniek bij Kaandorp-Wijnker in Anna Paulowna en eigenaar van een energienul vakantiewoning in het Noord-Hollandse Breezand, is een fervent voorstander van verwarming met airco’s.

“Misschien heeft dat met mijn achtergrond te maken. Ik ben begonnen in de koudetechniek en richtte me van daaruit op VRV- en VRF-systemen en airco’s bij woningen. Dan kom je vanzelf met dit soort oplossingen.” Net als Brand werkt Duineveld graag met producten van Daikin. Duineveld: “En dan wel met als basis verwarming en niet koeling. Dat is het hele punt natuurlijk.”

Direct warm, direct koel

In een duurzame vakantiewoning die Duineveld bouwde heeft hij op de bovenverdieping sinds 2012 drie staande units van Daikin Nexura staan, die standaard voorzien zijn van een stralingspaneel. “Mensen willen graag een beetje comfort. Direct warmte in de slaapkamer. Vloerverwarming reageert trager. Je hebt ook snel reagerende radiatoren, van Jaga bijvoorbeeld. Die reageren binnen vier minuten en kan je ook monteren. Maar dan mis je de mogelijkheid van incidenteel koelen.” Op de begane grond hangt een wandunit.

COP van jaarrond 4 à 4,5

Met een COP van jaarrond 4 à 4,5 is zijn lucht/lucht-warmtepomp behoorlijk efficiënt. “Ik noem dit een duurzame oplossing. Er zijn mensen die er principieel op tegen zijn, omdat je er ook mee kan koelen. Ik ga daar niet in mee”, zegt Duineveld.

Zijn eigen woning, uit 1906, is energieleverend en voorzien van maar liefst 46 pv-panelen, waarmee de benodigde elektra (inclusief 20.000 km voor de elektrische auto) wordt opgewekt. De woning is voorzien van meerdere warmtepompen. Als basis is er een tweetrapswarmtepomp, de Daikin Altherma HT (met de opeenvolgende koudemiddelen R134a en R410). Die haalt temperaturen tot ruim 70˚C bij een buitentemperatuur van -10˚C, voldoende voor het warm tapwater, vloerverwarming en de bestaande hoogtemperatuurradiatoren.

Lagere stooklijn

Maar door die tweetrapsraket haalt deze warmtepomp maar een COP van ongeveer 2,5. Daarom draait er sinds juli dit jaar in de woonkamer een lucht/lucht-warmtepomp, een Daikin Perfera wandunit. “In de woonkeuken gaan we heel binnenkort een tweede lucht/lucht-unit plaatsen – een Daikin Nexura. Zo kunnen we tijdens de complete winter de kamer en woonkeuken verwarmen met de lucht/lucht-units. De vloerverwarming en de hoogtemperatuurradiatoren kunnen dan later inkomen en op een lagere stooklijn gaan draaien. Dan halen we veel betere rendementen.”

Meten is weten

Om precies te kunnen begrijpen en hard te maken hoe de systemen precies presteren, heeft Duineveld alles besensord en leest hij alles uit met een MID-gecertificeerde energiemeter van Benext. “Dat vind ik heel belangrijk en dan kan je ook aantonen dat bepaalde merken in werkelijkheid niet leveren wat ze op papier leveren.”

Een uitgebreidere versie van dit artikel verscheen in de papieren uitgave van Installatie in oktober 2018.