fbpx
Artikel

Worsteling van basisschool

Toen De Wilgenstam, een Rotterdamse basisschool, in 2011 met bouwkundige en installatietechnische ingrepen in acht weken tijd van energielabel G naar A++ hopte, viel Duurzaam Nederland flauw van verbazing. Vijf jaar later spreken we directeur Peter Bergen over hoe de installatie nu functioneert. “Ik ben het een beetje zat.” Een reconstructie.

Voor de renovatie rammelde dit gebouw aan alle kanten”, zegt locatiedirecteur Peter Bergen in zijn werkkamer in OBS De Wilgenstam. “Enkel glas, slecht houtwerk, een hoge energierekening, slecht binnenklimaat, te hoge CO₂-waardes, te koud in de winter, benauwd in de zomer. Het gebouw was geschikt om te renoveren en zou nog 40 jaar mee kunnen. We hadden een krap budget van 2,3 miljoen euro, waarvan een NESK-subsidie van 500.000 euro. Heembouw en Kuijpers Installaties hebben de renovatie uitgevoerd. Dat hebben ze prima gedaan. Bij de oplevering functioneerde alles. Kinderen blij, leraren blij, ik blij.”

Problemen

De problemen ontstonden twee jaar later, door gebrekkig en verkeerd onderhoud. Van der Starre: “Eerst werd de installatie niet onderhouden en later niet op de juiste manier.” Bergen legt uit: “Het onderhoud moest worden betaald uit een ander potje: facility-beheer. Maar er was geen geld voor gereserveerd. Dat werkt natuurlijk niet. Zo’n systeem moet worden gemonitord door een partij met verstand van zaken. Dat is twee jaar niet gebeurd. De naam van het bedrijf wil ik niet noemen. Ik kan wel zeggen dat die mensen niks begrepen van innovatieve installatietechniek.”

De 345 kW aan verwarmingsketels zijn vervangen voor twee warmtepompen met 25 bodembronnen. Afgiftesysteem is vloerverwarming.

Te koud voor les

Starre Advies was vanaf het begin bij het project betrokken, deed ook ooit een bod op de onderhoudsklus, maar werd te duur bevonden. De contacten bleven echter goed en het bedrijf bleef een vinger aan de pols houden. Maarten van der Starre: “Als de ventilatie-filters zo lang niet worden schoongemaakt, loopt vroeg of laat het hele systeem in de soep. De ventilatie-units gaan steeds harder draaien en steeds meer lawaai maken, met minder effect. Ook de vloerverwarming werkte niet meer goed. Begin februari werd het dieptepunt bereikt. Op een gegeven moment was het nog slechts 9 graden Celsius in het gebouw.” Bergen: “Het was te koud om les te geven. Ik heb de kinderen toen een dag vrij gegeven. We moesten een onderhoudsbedrijf vinden met verstand van zaken. Samen zijn we terechtgekomen bij het bedrijf Madern Techniek uit Veenendaal. De nieuwe onderhoudspartner.” Directeur Bergen wil alleen nog werken met partijen die echt goed zijn in hun vak: “Koploper blijven kun je alleen door je met koplopers te omringen. Dat moet nu blijken. Ik hoop dat de installatie weer de performance gaat halen van net na de oplevering. Ik ben het gedoe een klein beetje zat, moet ik zeggen.”

Tekst: Ton Verheijen, foto´s: De Wilgenstam

Het volledige artikel is verschenen in Installatie en Sanitair 5-2016. Klik hier voor een (proef)abonnement.