fbpx
Nieuws

De kwaliteit van het systeemwater in een installatie is van grote invloed op de prestaties. Vergelijk het met het menselijk lichaam: als er iets mis is met het bloed, dan kan dit grote gevolgen hebben voor de organen. In dit artikel benoemen we zes problemen die kunnen ontstaan door slechte systeemwaterkwaliteit.

Afname capaciteit > systeemfalen

Door bijvoorbeeld corrosie of kalk in de leidingen kan de capaciteit van een installatie teruglopen. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot volledige verstoppingen en het totaal uitvallen van een installatie.

Voortijdige slijtage > kortere levensduur systeem

Onderdelen kunnen sneller slijten als de systeemwaterkwaliteit niet goed is. Dit betekent dat onderdelen voortijdig vervangen moeten worden en dat de levensduur van een installatie als geheel ook korter wordt.

Storingen

Storingen zijn niet alleen oncomfortabel, ze zijn ook duur. Een installatie die vaak in storing gaat, is onderhoudsintensief.

Discomfort

Een systeem dat niet goed functioneert, verwarmt of koelt ook minder goed. Dat kan zorgen voor comfortklachten bij de bewoners of gebruikers van een gebouw. Bij dergelijke klachten wordt er vaak niet als eerste aan de systeemwaterkwaliteit gedacht, maar het is de moeite waard om dit toch mee te nemen bij het vaststellen van het probleem.

Verhoogd energieverbruik

Een installatie die niet optimaal presteert, doordat er bijvoorbeeld veel afzettingen in de leidingen zitten, moet harder werken om hetzelfde comfortniveau te halen. Dat betekent dus dat het energieverbruik stijgt.

Hogere kosten

Hoge kosten door slecht systeemwater ontstaan door verschillende oorzaken. Zoals hierboven genoemd kan het energieverbruik hoger zijn. Daarnaast kunnen er extra kosten ontstaan doordat er vaker onderdelen moeten worden vervangen en doordat er vaker storingsonderhoud nodig is. Steeds meer fabrikanten geven bovendien geen garantie op onderdelen als de systeemwaterkwaliteit niet aan de richtlijnen voldoet.

Een webinar bekijken over systeemwaterkwaliteit? Bekijk hem gratis hier.

Meer weten over systeemwaterkwaliteit? Lees dan hier verder.