fbpx
Artikel
pv-panelen, zonnepanelen

Steeds meer mensen bij wie het dak aan vervanging toe is, kiezen voor een zonnepanelen dak. Het gaat dan niet gewoon om dakbedekking met zonnepanelen erop. In dit geval worden de zonnepanelen als het ware in de dakbedekking geplaatst en worden echt een onderdeel van het dak.

Een zonnepaneel als dakbedekking

Er kunnen verschillende redenen zijn om voor deze optie te kiezen, maar het fraaie uiterlijk van het dak speelt zeker rol als de zonnepanelen in het dak geïntegreerd kunnen worden. Niet ieder zonnepaneel is geschikt om als dakbedekking te dienen en ook de manier van installeren wijkt af van de normale manier. Ze worden namelijk niet zoals gewoonlijk bovenop de dakpannen of andere dakbedekking bevestigd, maar ze worden in het dak geplaatst.

De zonnedakpannen

Het gaat hier niet om zonnedakpannen, hoewel deze manier van zonne-energie opwekken ook erg fraai is. De zonnedakpannen zien eruit als gewone dakpannen, maar in de zonnedakpan is een dun zonnepaneel aangebracht. Je kunt de zonnedakpannen in allerlei uitvoeringen en afmetingen verkrijgen, zoals zonnedakpannen van lei of beton of in de reguliere dakpan-uitvoering. Zo is er voor ieder dak een passende zonnedakpan te vinden. De kosten voor dit type zonnedakpan liggen wel hoger dan die voor het installeren van gewone zonnepanelen op het dak.

Reguliere zonnepanelen

Reguliere zonnepanelen worden altijd op een dak geplaatst met speciale montage-onderdelen. Je kunt de zonnepanelen niet zomaar los op een dak plaatsen of vastlijmen. Hoe sterk, waterbestendig en goed bepaalde lijmsoorten ook zijn, het zonnepaneel krijgt aardig wat te verduren in verschillende weersomstandigheden. Daarom moet je altijd voor ieder type dak en manier van plaatsen de juiste montagematerialen kiezen.

Tussen de dakpannen

Als de zonnepanelen in het dak worden geïntegreerd, komen ze niet op een aluminium constructie te liggen. Ze worden in zo’n geval tussen de dakpannen gemonteerd. Doordat de zonnepanelen volledig in het dak opgaan, krijg je een mooi egaal geheel. Om de zonnepanelen op die manier te installeren heb je geen speciale zonnepanelen nodig, er kunnen gewoon de reguliere zonnepanelen voor worden gebruikt.

Het dak vervangen

Als een dak aan vervanging toe is, kan het integreren van de zonnepanelen in het dak een goedkopere oplossing zijn dan een nieuw dak aanbrengen en daar bovenop nog eens zonnepanelen plaatsen. We zien deze optie ook steeds meer bij nieuwbouwwoningen. Er zitten nog wel nadelen aan deze optie. Ten eerste is het rendement vaak wat lager en ten tweede is de kans op lekkage iets groter.

Eigenlijk zijn er twee manieren om zonnepanelen in het dak op te nemen:
• De uiterlijke integratie waarbij normale zonnepanelen worden gebruikt en alles mooi op één lijn ligt.
• De complete integratie, hiervoor worden BIPV-producten gebruikt. Er is in zo’n geval geen bestaand dakvlak meer, maar een compleet dak waarin de speciale zonnepanelen volledig geïntegreerd zijn.

BIPV

BIPV staat voor Building Integrated Photo Voltaics. Het gaat hier om zonnecellen die geïntegreerd worden in de gebouwde omgeving en een onderdeel zijn van het bouwmateriaal. De dakpannen met zonnecellen zijn hier een goed voorbeeld van.