Zuinig met drinkwater: waterbesparende technieken

waterbesparende techniek

Droogte, te snelle waterafvoer, verzilting en een toenemende watervraag door een groeiende bevolking: er dreigt een tekort aan schoon drinkwater. Drinkwaterbedrijven moeten alle zeilen bijzetten om de leveringszekerheid te garanderen. Het kabinet gaat onderzoeken hoe slim drinkwatergebruik in de wet kan worden verankerd. Dankzij nieuwe waterbesparende technieken hoeven we geen druppel te verspillen.

De afgelopen jaren was het telkens raak. Een hete droge zomer ging gepaard met een noodkreet van de drinkwaterbedrijven: ‘Wij lopen tegen onze grenzen aan’. En omdat er voor 2030 ook nog eens 900.000 woningen gebouwd moeten worden, zegt Vewin, de koepelorganisatie van waterbedrijven, dat “geenszins verzekerd is dat de drinkwaterbedrijven in de behoefte kunnen voorzien”.

De waterbedrijven zijn in hun opstelling behoorlijk gedraaid. Zo’n twintig jaar geleden was waterbesparing nauwelijks een issue, maar volgens een woordvoerder van Vewin is dat inzicht ‘langzaamaan’ veranderd. “En we leven nu met klimaatverandering in een compleet andere tijd. De droge zomer van 2018 was voor ons een kantelpunt.”

Hieronder (Premium) een overzicht van nieuwe waterbesparende technieken.

Premium artikel