fbpx
Nieuws

Weet je wat het met automatisering is? Als daar je interesse niet ligt, dan kun je er nog zoveel tijd voor vrij maken, dan ga je daar als bedrijf nooit serieus aan beginnen. Het probleem bij veel kleine installatiebedrijven is dat het vaak de directeur is, die deze digitalisering moet aanjagen. Maar die vindt het meestal veel leuker om met techniek en klanten bezig te zijn. Logisch. Maar stilstand is achteruitgang. Hoe krijg je automatisering wel op de agenda? En wat zijn handige hulpmiddelen daarbij?

Meest geschikt

Probleem bij automatisering is dat je er aan de ene kant bewust van bent dat het steeds belangrijker wordt voor je bedrijf. Maar je hebt er morgen ook geen last van als je daar nog geen stappen in hebt gezet. Ook snap ik dat veel directeuren techniek en commercie veel interessanter vinden. Je bent niet voor jezelf begonnen om je bedrijf eens lekker te gaan digitaliseren. Maar de vraag is of je dat als directeur zelf moet doen. Het is veel slimmer om daar iemand binnen het bedrijf ‘belangrijk’ voor te maken. Een medewerker die daar helemaal voor gaat en dat ook leuk vindt om te doen. Vaak is dat iemand die in het zogenoemde DISC-model helemaal aan de blauwe kant zit. Een medewerker van de administratie bijvoorbeeld. Die veel meer van de organisatie en structuur is. Die is daar ook veel geschikter voor.

Digiladder

Maar ja, waar begin je dan? Techniek Nederland heeft daar met de Digiladder een handige tool voor. Gewoon op internet te vinden via digiladdertechniek.nl. Binnen 15 minuten heb je inzicht in waar je als bedrijf op het gebied van automatisering en software staat en wat de mogelijke vervolgstappen zijn. En dat allemaal uitgedraaid op één simpel A4-tje. Daarbij wordt onder andere gekeken naar je organisatie en administratie, maar ook de Wet Kwaliteitsborging (Wkb) komt aan bod. Het mooie van de Digiladder is dat je niet alle stappen in één keer hoeft te zetten. Dat gaat stapsgewijs. Op 5 staat bijvoorbeeld dat je alle facturen automatisch verstuurt en mocht er niet betaald worden, er ook vanzelf een herinnering de deur uitgaat. Maar daar zitten dus nog een aantal etappes tussen, die je stap voor stap kunt opbouwen. Een volgende fase kun je dus ook heel makkelijk nog even parkeren en later oppakken.

Kwaliteit

Digitalisering is elke dag een stapje vooruit maken. Maar weet je wat het probleem is? Als je te lang stilstaat, dan wordt de achterstand heel groot en haal je hem nooit meer in. Tijd dus om automatisering belangrijk te maken binnen je bedrijf. En er straks de vruchten van de plukken. Zodat er in de toekomst geen papieren werkbonnen meer rondslingeren, maar dat uren en materialen al direct bij vertrek bij de klant via de iPad geboekt zijn en de factuur verstuurd. De kwaliteit van je organisatie gaat daardoor omhoog. En dat levert ook nog eens een hogere klanttevredenheid op. Wat wil je nog meer?

Inzicht krijgen in de meest actuele prestaties van installatiebedrijven? Handige tips voor het slim omgaan met capaciteit en tarieven? Kijk hier het webinar terug dat Installatie.nl maakte met Stefan van Maasakkers.

Over Stefan Van Maasakkers

Stefan Van Maasakkers

Stefan van Maasakkers (1975) is adviseur bij Bol Adviseurs. Zijn kantoor heeft zich gespecialiseerd in de installatiemarkt en doet jaarlijks een benchmark onder zo’n tachtig installateurs.
Prikkelt graag, spreekt de taal van de installateur en draait niet om de cijfers heen. Zijn doel: installateurs naar een hoger rendement leiden! Geeft ook workshops rendementsverbetering, onder andere voor Techniek Nederland.

Bekijk alle berichten van Stefan Van Maasakkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.