fbpx
Blog
Boompje opzetten over klimaatneutrale stad

Voor de bouwvak vakantie komen we in contact met een gebiedsontwikkelaar van een woningbouwvereniging in de Randstad. Na een oriënterend gesprek geeft deze te kennen een gesprek te arrangeren met de projectmanager van de afdeling stadsontwikkeling die namens de gemeente is aangesteld. Onderwerp: een klimaatneutrale stad.

 

De gebiedsontwikkelaar was onder de indruk van onze visie over de aanpak richting verduurzaming. Hierin hanteren we een duidelijke statement en dat is dat de inpassing van duurzaamheid in de breedste zin des woord alleen maar kan slagen als dit integraal, projectmatig, conceptmatig en in samenwerking met elkaar wordt benaderd. Dit gevolgd door beheer en het monitoren van de (energie)prestaties. Dit met de opdrachtgever tot en met de uiteindelijke bewoner of gebruiker. Alleen op deze manier kan men de gestelde doelstellingen behalen.

 

Traditioneel vs innovatief

Niet meer het traditionele proces met een projectontwikkelaar die zijn architect benadert en die op basis van esthetica zijn stijl en “handtekening” zet. Vervolgens wordt er een bouwkundig aannemer geselecteerd die zijn onderaannemers in de arm neemt om op een zo goedkoop mogelijke manier de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties te implenteren, waarbij de eindgebruiker (consument of gebruiker) maar moet accepteren zoals het is en er maar op hopen dat het in de onderhoud & beheersfase alles goed verloopt.

Dit is vragen om problemen! En ja USP marketing heeft er al diverse malen onderzoek naar gedaan (2000, 2005 en 2009), de faalkosten stijgen de pan uit en we gooien met elkaar in de bouwkolom miljarden euro’s over de balk.

 

Blijkbaar was de man zo onder de indruk dat er tijdens mijn vakantie al een datumvoorstel komt in de agenda, en er een afspraak staat met de projectmanager van de stadsontwikkeling. Na de kennismaking wordt er door de projectmanager gemeld dat er al een samenwerking is opgesteld met een energiebedrijf en het daar aangelinkte energietransportbedrijf. Deze heeft de opdracht meegekregen om te inventariseren naar de mogelijke inpassingen binnen het gebied, een vooroorlogse wijk met ruim 1.000 woningen, om vervolgens te komen met de uitwerking hiervan (pakketten van maatregelen). Dit allemaal op basis van het NMDA principe (Niet Meer Dan Anders).

 

Tja, het rapport

Na dit aangehoord te hebben vragen we of de wijk Klimaatneutraal of energieneutraal wordt ontwikkeld? Dit zijn namelijk twee wezenlijk verschillende uitgangspunten. De blik die daarna volgt is duidelijk. Men heeft geen idee wat dit betekent en waar het verschil in zit. Vervolgens vragen we naar een A4-tje met daarin duidelijk kort en bondig de omschreven doelstellingen die men wil bereiken. Tja, ook moeilijk want er ligt een rapport van 350 bladzijden die nog doorgeakkerd dient te worden.

Dan nog maar de vraag hoe de bewoners van deze wijk daarin benaderd en betrokken worden. De praktijk leert ons namelijk dat de belevingswereld van de bewoner zich niet afspeelt rond die duurzame energiezuinige installatie, waarmee hij een paar euro bespaart op zijn gasverbruik.

Nee, de belevingswereld van de wijkbewoner heeft meer te maken of hij het naar zijn zin heeft, er voldoende parkeergelegenheid in de wijk aanwezig is, het speeltuintje voor zijn kinderen in de buurt veilig is. Hier kan men zoals wij dat zeggen “wisselgeld” verdienen. Als de wens wordt uitgesproken naar dat ene boompje en het speeltuintje, dat de inpassing van technische mogelijkheden ook sneller bespreekbaar wordt gemaakt. En dan daarbij, dat boompje doet het ook nog goed voor het “klimaat neutraal” maken van de wijk en mag meedoen in de CO?-emissie.

Over Erik Bek

Erik Bek (1970) is directeur van E&B Engineering en Bouwbegeleiding. Was monteur, installateur, adviseur, projectleider. Is werktuigbouwkundig ingenieur. Nu helemaal into duurzaam. Grote passie voor duurzame renovatie, pleitbezorger van Meer Met Minder en veelgevraagd spreker over dit onderwerp. Geen blad voor mond.

Bekijk alle berichten van Erik Bek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.