fbpx
Blog
Bouwvakker gespiest (en gerevalideerd)

Geen enkele ondernemer is blij met een bezoek van de Inspectie SZW (de vroegere arbeidsinspectie). Dat is begrijpelijk maar ook naïef.

 

Beroerd

De Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) controleerde afgelopen tijd volop kleine bouwlocaties in de binnensteden. Eens in de zoveel tijd loop ik een dagje mee met iemand van de Inspectie SZW. Dat zijn altijd leuke en leerzame uitjes want de mannen en vrouwen van de Inspectie kennen de arbeidsomstandigheden in de bouw- en installatiebranche van haver tot gort.

Laatst was het weer zover. Inspecteur Brian van Otterdijk haalde me op vanaf Eindhoven CS en leverde me daar in de loop van de middag weer af. In de tussentijd kreeg ik een bak beroerde arbeidsomstandigheden over me heen waar je U tegen zegt. Niets bleef me bespaard.

arbo3Macaber

Stoflongen, gehoorbeschadiging, van de bouwladder (het dak?) gesodemieterd, etcetera, etcetera. Ook het inhuren van Poolse, Slowaakse, Portugese en Spaanse onderaannemers is nog steeds een issue. Tegen woekertarieven worden ze hierheen gehaald. Als ze nog iets van hun zuurverdiende centen mee naar moeder de vrouw willen nemen, moeten ze (te) vol aan de bak.

Van Otterdijk werkt al 12 jaar als inspecteur. In die periode heeft hij heel wat “macabere ongevallen” gezien. Hij vertelde me over een bouwvakker die van de tweede verdieping naar beneden viel en gespiest werd op een steigerbuis. Die stak dwars door zijn schouder. De man herstelde bijna volledig. Na revalidatie had hij alleen nog wat moeite met de ‘knipbeweging’ van duim en wijsvinger.

 

Drie doden

Vaak liep het minder goed af. In 2013 vielen drie doden, verspreid over verschillende locaties, bij de montage van zonnepanelen. Dat blijft een probleem. Zonnepanelen worden meestal geplaatst door elektrotechnische installatiebedrijven. Die missen vaak de ervaring met dakwerk en treffen geen maatregelen om vallen van hoogte te voorkomen. Of het moet snel en goedkoop. Even niet opletten en het is gebeurd.

Van Otterdijk reeg de anekdotes soepel aan elkaar. Toen ik na een dagje inspecteren murw gebeukt weer in de trein stapte, en alle indrukken nog eens door me heen liet gaan, was de conclusie snel getrokken. Wees blij met de lastige, betweterige, muggezifterige inspecteurs van SZW. Ze kunnen je voor een fatale uitglijder behoeden.

 

 

Over Ton Verheijen

Journalist Ton Verheijen (48) schrijft voor Installatie en Sanitair over ondernemen, kennisoverdracht, en personeelsbeleid en -strategie van installatiebedrijven. Verder schrijft Ton over lifestyle en (informatie)technologie voor onder anderen Bright, De Ingenieur en Twinkle. Zijn blogs gaan over out-of-the-box-denken en inspiratie vinden door over de schutting te kijken. Bij de buren heeft het gras een ander kleurtje.

Bekijk alle berichten van Ton Verheijen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.