fbpx
Blog
De koning zag dat het (nog niet) goed was

De foto (links) waarop de koning wordt rondgeleid in een energiezuinige woning in Arnhem, zorgde voor een aantal verontwaardigde reacties van installateurs. Terecht?

 

Stel: de minister en de koning komen bij je langs op werkbezoek. Omdat je het goed doet, omdat je een voorbeeld bent voor de rest van de Nederland. Etcetera etcetera. Dan trek je een mooi pak aan, gaat een keer extra naar de kapper en zorgt dat de boel aan kant is.

 

koning2

Energiebesparing

Je bouwt een woning in het kader van De Stroomversnelling. Een fantastisch breedgedragen initiatief waar aan de hand van grotendeels geprefabriceerde bouw en installatieconcepten grote aantallen woningen in rap tempo behoorlijk verduurzaamd worden. Met name de energieslurpende sociale woningbouw uit de jaren 60 en 70 vaart er wel bij. Een exponent van het nieuwe bouwen, met nieuwe rollen voor de traditionele bouwkolom, en waar kwaliteit en prestatie leidend zijn.  Afijn, ook in het komende nummer van vakblad Installatie en Sanitair een rijtjeshuis-renovatie uit de conceptenserie die over het land is uitgestort. Wij gingen naar Heerenveen, de koning naar Arnhem.

 

Trots

Stel dan: je bent gastheer van zo’n werkbezoek, en je krijgt de kans om voor het oog der natie een regeringslid en het staatshoofd trots je werk te tonen. De foto (bron: @koninklijkhuis) gaat het land door. Diverse installateurs gingen daarentegen op social media (rechts) los op de spaghetti aan ventilatiekanalen en de drift waarmee een en ander aan elkaar getapet is. Inderdaad, fraai is anders. In renovatie is het soms niet anders. Is het daarmee een kwalijke installatiefout? Nee. Maar is dit een werkje waar de installatiebranche trots op zou zijn?

 

Maar zoom eens in

Wie inzoomt ziet rechts ook de rookgasafvoer van de cv-ketel. Net boven het scherpe linkeroog van de man die niets ziet in een verplicht apk voor gastoestellen. En wat schetst de verbazing. Voor de bocht zit geen beugel, terwijl alle fabrikanten van rookgasafvoeren, verenigd in de Rogafa, nog zo duidelijk hebben vastgelegd hoe een rookgasafvoer veilig en vakkundig aangebracht dient te worden (zie hieronder een screenshot). Even heel strikt genomen –en negatief denkend, zal hier wel niet gebeuren maar toch– zou deze rookgasafvoer naar onderen kunnen zakken.  De gevolgen kennen we. (hier een serie rampaansluitingen).

 

koning3

Roomser dan de paus

Je kunt afgeven op de foto, het bezoek. Niet te veel doen. Niemand is Roomser dan de paus. En eerlijk is eerlijk: ook binnen de kolommen van ons vakblad en deze site maken we wel eens een zeperd op dit front. Onze koning Willem-Alexander en minister Stef Blok zijn hier gewoon getuige geweest van een branche die conceptmatig innoveert, maar op detailniveau een wereld te winnen heeft. De werkelijkheid. En zo blijkt wel weer: ook een grote aannemer die totaalconcepten bouwt, kan niet om een installateur heen die zijn vak verstaat. Dat is misschien wel de winst.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

9 reacties op “De koning zag dat het (nog niet) goed was

  1. Peter schreef:

    Ook de CV-buisisolatie is net te kort, je ziet een kaal stuk buis.
    Het elektrowerk is ook slecht gebeugeld / te weinig gebeugeld.
    Slecht en snel werk hier, vooral de rookgas is kwalijk zeker voor een installateur, moeten ze een fikse boete geven ( als dat al zou kunnen ) of veroordelen tot poging tot doodslag ?
    Zeker omdat een installateur hier toch beter zou moeten weten !!

  2. fdouwes schreef:

    De W van Willem is ook de W van Willen We misschien de Woning apk Wettelijk verplichten

  3. Inger Reeskamp schreef:

    tip voor de redactie : een ontluisterend voorbeeld van de wijze waarop corporatie Lefier gepoogd heeft een zestiger jaren portiekwoning energie-neutraal te maken is te vinden in de Voermanstraat 92 in Groningen.
    Eveneens in het kader van het landelijk project Stroomversnelling.

    U treft dan o.a. een rudimentaire balansventilatie aan die niet voldoet aan wettelijke eisen ; geen overstroomvoorziening, geen gebruiksstanden, niet in alle verblijfsruimten een inregelbaar ventiel, invoer van lucht aan de vuile kant van het gebouw, geen onderhouds- en prestatiecontract.

    De corporatie denkt het totaalconcept (schil-isolatie, zonnepanelen en balansventilatie) uit te gaan rollen over 1375 woningen. Onduidelijk is wie er toezicht houdt op de zinnigheid en kwaliteit van de uitvoering.

    Balansventilatie is volstrekt overbodig wanneer de schil goed geïsoleerd wordt, zoals de partijen die nu het Lenteakkoord vormen al in november 2005 in hun brandbrief aan de Tweede Kamer over de gevolgen van de EPC-verlaging (toen naar 0,8) hebben aangegeven. Balansventilatie werd toen omschreven als een niet-uitontwikkeld systeem dat ernstige gezondheidsklachten kon veroorzaken bij bewoners. De werking van dit riskante systeem is na 35 jaar, zolang is het op de markt, nog steeds hetzelfde….

    Hoe zit het met de aansprakelijkheid voor dit zoveelste debacle?

  4. Geert P.C. schreef:

    In het artikel staat: “In renovatie is het soms niet anders. Is het daarmee een kwalijke installatiefout? Nee.”
    Die nee lijkt me te snel geschreven. De richtlijnen zijn immers niet voor niets gegeven om een installatie jaren lang goed te laten functioneren.

    Als je naar de flexibele (?) buizen kijkt, dan kun je van dit systeem in ieder geval verwachten dat de drukval te verbeteren is. Minder drukval: meer ventilatie, minder geluidshinder, en een beter te reinigen systeem. Een goed WTW systeem heeft ook dempers, het is de vraag of deze geinstalleerd zijn. (flexibele buis of demper?)

    In Nederland is er veel aandacht voor lage componentprijzen. In omringende landen gaan ze vaker voor betere kwaliteit én betere controle van het eindresultaat. Als we ook in Nederland naar een hoger kwaliteitsniveau willen, dan moet een onafhankelijke organisatie ‘het vlees keuren’. Het blijkt maar weer eens dat een installateur en een projectontwikkelaar andere belangen hebben, zelfs als de koning langs gaat komen… of was dit onverwacht?

  5. unetoman schreef:

    Goed gezegd Geert. laten we vooral niet denken dat je bij die plug en playconcepten geen installateur meer nodig hebt. Dan kun je dit voorkomen en nog meer besparen voor je eindgebruiker

  6. A.C. Leine schreef:

    Dit geeft inderdaad goed weer van wat wij vaak aan slecht installatiewerk tegenkomen en dan heb ik nog niemand wat horen zeggen van de afvoerbuis en wat volgens mij de kunstof leidingen van het leidingwater zijn die achter de cv buis en afvoer langslopen. knap staaltje prutswerk!!!! misschien kunnen deze teunies daar een lintje voor krijgen.

  7. A.C. Leine schreef:

    Dit geeft inderdaad goed weer van wat wij vaak aan slecht installatiewerk tegenkomen en dan heb ik nog niemand wat horen zeggen van de afvoerbuis en wat volgens mij de kunstof leidingen van het leidingwater zijn die achter de cv buis en afvoer langslopen. knap staaltje prutswerk!!!! misschien kunnen deze teunies daar een lintje voor krijgen.

  8. frank schreef:

    ook hier is weer gekozen voor de goedkoopste installateur misschien wel met een ok cv keurmerk.
    maar dat redacteuren zoiets plaatsen zegt niet alleen iets over de uitvoerende installateur maar ook over de kwaliteit van de redacteuren

  9. M. Boogaerd schreef:

    Het was een prototype woning dus daar zat misschien niet alles (goed) aangesloten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.