fbpx
Blog

Dirk de cursist

Als technisch instructeur heb ik in ruim negen jaar al heel wat bijzondere cursisten in mijn klaslokaal gehad.

Ik zie hele goede installatiebedrijven met hun monteurs en uitstekende eenmansbedrijven voorbijkomen.

Naast deze vaklui is er ook een keerzijde van de marktwerking. Dit zijn de cursisten die ‘zo maar’ vanuit een totaal ander beroep in de wereld van de installatietechniek stappen. Deze groep gaat ervan uit dat na een dag training voldoende kennis is vergaard om aan de cv-ketel te kunnen werken. Ik heb al heel wat vreemde snuiters ik in de klas gehad.

Ook afblijven is een optie

_MG_0094.JPGHet is een gegeven dat ik nog niet kan veranderen. Ik doe mijn best om voor de honderden cursisten die jaarlijks binnen onze muren in Apeldoorn komen, zo veilig en zo goed mogelijk met een cv-ketel leren om te gaan, en dus ook de gevaren en hun eigen beperkingen leren kennen. Wij proberen de trainingen te verzorgen voor elk niveau en voor elk specialisme. Verstand hebben van de technieken en de spullen waarmee je werkt. Het lijkt vanzelfsprekend, maar is helaas niet het geval, en binnen die kaders delen wij onze kennis zover binnen ons vermogen ligt.

Het voorstelrondje

Daar sta je dan met je ‘klasje’ aan het begin van de ochtend. Je kijkt rond welk ‘vlees’ je in de kuip hebt. Alleen al het voorstelrondje levert een schat aan informatie op over het aanwezige niveau, opleiding en ervaring, en kan dan vrij nauwkeurig inschatten hoe de dag zal verlopen. Het levert ook informatie op over kansen en uitdagingen in de markt. Maar ook bijzondere persoonlijke verhalen en drijfveren van iedereen.

Dirk

dirk1Ik was net begonnen om de cursisten op te warmen. Het ontstaan van BDR-Thermea was net van het scherm verdwenen, toen er een laatkomer aan de deur zat te morrelen. Met een ietwat krakend geluid ging de deur open en Dirk stapte vrolijk naar binnen, gevolgd door zijn collega die ons liet weten ook als tolk/vertaler voor zijn collega Dirk fungeert. Dirk werd door zijn collega voorgesteld, het bleek dat Dirk bijzonder hoog opgeleid en getraind was. Dirk is in twee jaar opgeleid tot installateur-begeleiding hond en getraind om zijn collega te behoeden voor fouten,

te waarschuwen voor een dreigend gevaar, en het aangeven van de juiste gereedschappen. Volgens zijn collega gaat Dirk ook gewoon mee naar de klus. Gelukkig had niemand er bezwaar tegen dat Dirk aan de training deelnam, bovendien zorgde hij ervoor dat de cursisten bij de les bleven.

Bewijsmateriaal

Ik denk, maar dat is een vermoeden, dat ik de eerste technisch instructeur ben die hét bewijs heeft om te ontkrachten dat er geen ‘geen hond’ geïnteresseerd is, in wat wij hier vertellen. De foto’s zijn het bewijs.

Tot slot vraag ik mij af hoe de installatiemarkt zich in de toekomst gaat ontwikkelen. De installatiemarkt is vogelvrij verklaard, maar wat moet er gebeuren om enig structuur aan te brengen zodat de consument een goede, veilige keuze kan maken. Ik hoor graag van jullie, hoe jullie hier over denken?

Over Marius Valk

Marius Valk (1956) was zelf installateur, en is nu vanaf 2005 technisch instructeur bij cv-ketelfabrikant Remeha in Apeldoorn. In deze functie krijgt hij jaarlijks honderden installateurs over de vloer voor scholing en training. In zijn blog deelt hij zijn ervaringen in het contact met installateurs; zaken die hem opvallen en persoonlijk raken, veel voorkomende technische details, of ontmoetingen die te denken geven. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de fiets en op de tennisbaan.

Bekijk alle berichten van Marius Valk

1 reactie op “Dirk de cursist

  1. Bos service en installatie Diemen schreef:

    walgelijk!! en helaas is ook uw werkgever Remeha BDR Thermea daar één van de hoofdschuldige aan, er wordt alleen nog maar gekeken hoeveel keteltjes je in een jaar weg kan zetten met idiote marketing campagnes als ketelmania…. the heat is on enz , via kanalen als warmteservice, de ketelgigant, ketelland, de ketelkoning en dit soort waanzinnige internet constructies met als doel “wie o wie is de aller aller goedkoopste” en wie verkoopt de meeste keteltjes!! Hoe moet ons vak dan ook nog serieus genomen worden, die simpele consument weet echt niet beter hoor want het is immers toch “Ketelmania” en deze gaat dan ook voor die aller laagste prijs. Voordat de commerciële clown Joost Snels de scepter zwaaide was Remeha in mijn ogen altijd een heel prettig en serieus bedrijf om mee samen te werken, heel erg jammer dat je een mooi serieus 75 jaar bestaand bedrijf laat afglijden naar dit verschrikkelijke drek niveau. de oplossing voor het weren van al deze amateur installateurs op de markt ligt uiteindelijk in de handen van minister Stef Blok, maar dit is dan ook een man zonder ballen en heeft aangegeven liever nog maar even te wachten op het onderzoek van de veiligheidsraad voordat er ook maar iets verplicht wordt, stel je voor zeg…. terwijl er eigenlijk wel een europese keuringsverplichting is, maar in Nederland doen we alleen Europees hoe het in de Haag uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.