fbpx
Blog

De drang om maar zo veel mogelijk op aardgas te bezuinigen, kan een keerzijde hebben: dat er onvoldoende geventileerd wordt, en het in woningen onbehaaglijk of zelfs ongezond wordt.

We zien ze overal opduiken: de lijstjes om naden en kieren te dichten, tochtstrips te plaatsen en andere kleine maatregelen om maar de stijgende energieprijzen het hoofd te bieden. Heel begrijpelijk, en heel goed.

Als ventilatiespecialist vrees ik dat mensen in die besparingsdrang ook hun ventilatieroosters gaan sluiten en afplakken, of de stekkers uit hun balansventilatietoestel trekken. En dan bespaar je misschien een beetje extra op de gasrekening.

Lucht om te leven

Tegelijkertijd is het heel belangrijk om de rol van ventilatie extra onder de aandacht te brengen: frisse lucht geeft letterlijk lucht om te leven. Slecht geventileerde ruimten zijn ongezond, en zijn ook slecht voor je binnenruimte. Je zuigt je kookluchten slecht af, en vocht hoopt zich op: ventilatie zorgt er ook voor dat lucht ontvochtigd wordt. Sterker nog: vochtige lucht heeft meer energie nodig om weer opgewarmd te worden. Je wilt niet meemaken dat je al hoestend en slecht slapend energie zit te besparen, toch?

Ik wil dan ook graag een aantal tips toevoegen aan de ellenlange lijstjes die overal opduiken. Lekker praktisch: met minimaal ventileren met een geopend rooster zijn we in veel woningen al spekkoper.

 • Tips om gezond energie te besparen
  Trek je stekker niet uit het stopcontact, zodat je altijd in ieder geval minimale ventilatie hebt;
 • Plak je roosters niet af. Als je ze dan toch wilt afsluiten, doe het overdag op de slaapkamers, en ’s nachts in de woonkamer.
 • Tijdens het koken produceer je veel fijnstof, dit is ongezond. Ventileer bij voorkeur met een afzuigkap of anders je systeem in hoogstand;
 • Tijdens het douchen produceer je veel vocht. Als je dan niet genoeg ventileert krijg je schimmels en dat is echt heel ongezond.

En natuurlijk: meten is altijd weten. Ik ben thuis gaan spelen met de roosters in combinatie met een vraaggestuurd systeem op basis van CO2-meting. Daar kom ik in een volgende blog op terug, want dat levert ook interessante inzichten op. Er is geen universele waarheid, de standaard woning bestaat niet en elke situatie is weer anders; maar cijfers liegen niet.

Over Steven van den Bergh

Steven van den Bergh (1985) komt als product manager over de vloer bij opdrachtgevers en adviseurs in de installatiesector. Dagelijks bezig met de combinatie van energiebesparing en gezondheid. Voorvechter van een gezond en fris binnenklimaat. In zijn vrije tijd toegewijd jonge vader en voetballiefhebber.

Bekijk alle berichten van Steven van den Bergh

2 reacties op “Gas besparen moet wel gezond blijven

 1. Ralf schreef:

  Steven is 1 van de slimste personen die ik ken, die ongekend veel verstand heeft van ventilatie. Persoonlijk zou ik blind zijn adviezen volgen.

 2. Cv-ketel Gids schreef:

  Goed artikel! Ventileren is inderdaad heel erg belangrijk: het is zelfs zo dat koele, frisse lucht sneller opwarmt dat oude, vervuilde lucht. Dus open die ramen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.