fbpx
Ventilatie
Waarom hebben luchttechnici het zo druk?

Veel mensen gaan ervan uit dat schone lucht vanzelfsprekend is. En dan met name schone binnenlucht. Maar het tegendeel is waar. Door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is groot alarm geslagen. Het gaat slecht met de meest basale voeding van de mens: gezonde lucht. En dat geldt niet alleen voor mensen die in ontwikkelingslanden wonen, midden op een vuilnisbelt of in de buurt van zware industrie. Nee, ook Nederland scoort beneden niveau. Daarom zijn de luchttechnici in ons land, oftewel technici in luchtbehandeling en klimaattechniek, ook zo druk.

Isolatie is het toverwoord

Een belangrijke reden voor de slechte kwaliteit van onze binnenlucht is de isolatie van huizen. Isolatie is, zeker met de oplopende gasprijs, een nationale sport geworden. Isoleren betekent ventileren. De vervuilde lucht, vol CO2, moet afgevoerd worden en de kieren en naden zijn verdwenen. Tegelijkertijd moet er verse lucht naar binnen, maar tegenwoordig is deze ook niet altijd zo schoon meer. Terwijl we verse lucht aanzuigen, komt fijnstof met het grootste gemak naar binnen.

Dit is precies waar de technici op het gebied van luchtbehandeling om de hoek komen kijken. Ze werken bij bedrijven die geld verdienen met het ventileren van huizen. Maar niet alleen op het gebied van ventilatie liggen er kansen. Ventileren betekent namelijk ook periodiek filters vervangen en ventielen schoonmaken.

Het werk van luchtspecialisten

Daarnaast moeten alle kantoren en gebouwen de begin 2023 minstens energielabel C hebben. Dat behaal je niet zomaar; daarvoor zal in de meeste gevallen meer moeten gebeuren dan alleen ledverlichting aanbrengen. Ook hierbij is isolatie een toverwoord. In gebouwen zie je dan ook een toenemende druk op het energiezuiniger maken van vaak verouderde luchtbehandelingskasten. Warmte moet worden teruggewonnen en energieslurpende ventilatoren moeten worden vervangen door zuinige EC-motoren. Verouderde filters moeten plaatsmaken voor de juiste filters, zodat de installatie voldoet aan de laatste normen. Dit is hoe het dagelijkse werk van deze luchttechnici eruit ziet.

Ervaar het verschil

Ik raad iedereen aan – van gebouw- en huiseigenaar tot bewoner of huurder en van gemeenteambtenaar tot installateur – om zich eens te verdiepen in de materie van luchtbehandeling. Zo lastig is het niet. Lees erover in vakbladen of bezoek het net geopende Vakcentrum Binnenklimaattechniek in Ede, een initiatief van Branchevereniging Binnenklimaat Nederland. Dit biedt je de mogelijkheid om te ervaren wat het verschil is tussen gezonde en ongezonde lucht en tussen goed ventileren, half ventileren en niet ventileren. Sluit je twee minuten op in de Experience Box en ervaar waarom de luchttechnici het zo druk hebben.

Over Nico van Leeuwen

Nico van Leeuwen (1959) is al vijftien jaar betrokken bij het opleiden van technici in de industrie en installatiebranche. Hij gelooft in de kracht van de eenvoud en draagt dat op bevlogen wijze uit. Binnen ROVC Technische Opleidingen voelt hij zich als een vis in het water. Hij houdt zich in de functie van business developer bezig met de ontwikkelingen in het technische speelveld, zowel op technisch als op menselijk vlak. Hij voelt feilloos aan wat de toekomstige behoeften van Nederland op het gebied van opleidingen zijn en zoekt hierbij altijd naar samenwerkingen. Want alleen kunnen we de uitdagingen waarmee de technische branche de komende jaren te maken krijgt niet het hoofd bieden. Als duursporter in hart en nieren weet Nico als geen ander dat de marathon een lange adem vereist.

Bekijk alle berichten van Nico van Leeuwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.