fbpx
Blog
Help

We moeten allemaal aan de bak om in deze tijd van helse bezuinigingen onze opdrachten binnen te halen. We moeten… netwerken. Voor de een is het een prettige bijkomstigheid, voor de ander een sprong door een brandende hoepel. Tips voor wannabe netwerktijgers.

 

Welnu, aan de koningen en koninginnen van de rode loper is dit stukje niet besteed. Ik richt me tot u, netwerktijger in spé maar toch nog net niet helemaal confident. Ja ja, laat die nootjes nu maar eens staan. Laat de bitterballen vandaag achterwege. Stel doelen en zorg dat u ze haalt. Hierbij enkele tips.

 

Huiswerk 

Allereerst: weet waar u aan begint. Wat zoekt u? Uw branchevereniging of lokale KvK zouden beste eens bijeenkomsten kunnen organiseren waar u afnemers of leveranciers tegen het lijf gaat lopen, maar zeker is dat niet. Zorg dat u uw huiswerk hebt gedaan. Lopen er potentiële partners of klanten rond? Gaat u er investeerders ontmoeten die u verder kunnen helpen? Bent u de markt nog aan het verkennen? Spreek met uzelf af hoeveel vervolggesprekken u minimaal wilt scoren. Bekijk ook dit filmpje van Phil Kleingeld van Motivaris.

 

 

 Okay, u hebt uw voorbereidingen getroffen, de juiste stropdas gevonden, uw rug gerecht en focus aangescherpt. Laat nu uw sociale vaardigheden spreken met een klinkende openingszin. We leggen er een paar onder het vergrootglas.

 

  • “U wekt de indruk dat u heel erg naar de wc moet. Zullen we straks verder praten?” Dodelijk. Voor dit soort onthullingen is op netwerkbijeenkomsten geen plek. Nooit doen. Ook niet aan denken.  
  • “Wat doet u eigenlijk?” Kan, maar is niet zo heel geschikt. Op een voor de hand liggende vraag volgt meestal een nietszeggend antwoord. Uw gesprekspartner blijkt totaalinstallateur. Juist ja. En het bleef nog lang onrustig in de binnenstad.
  • “Hebt u het ook zo druk?” Kan heel goed. Deze respectvolle opening geeft uw gesprekspartner alle ruimte om zijn of haar verhaal te doen, waarop u door goed te luisteren kunt inhaken. Vraag door! Zo komt u wat te weten. Ga de diepte in! U blijkt meer gemeenschappelijks te hebben dan u ooit kon vermoeden. Jazeker, deze vis hebt u aan de haak.
  • “Zie ik aan de zweetplekken onder uw oksels dat u niet van netwerken houdt?” Oeps. Niet doen. Pas op met grapjes. Spontaniteit is goed maar dit gaat veel te ver. Netwerken is en blijft een zakelijke aangelegenheid. U zult de nodige afstand moeten bewaren.
  • “Ken ik u ergens van?” Kan prima, op voorwaarde dat u inderdaad denkt dat u de persoon in kwestie ergens van kent. Als u al veinst in het allereerste contact, belooft dat niet veel goeds voor uw manier van zakendoen in het vervolg. Doe niet alsof. Wees oprecht.

 

Kijk voor najaarsbijeenkomsten van de KvK ook op www.kvk.nl

 

Over Ton Verheijen

Journalist Ton Verheijen (48) schrijft voor Installatie en Sanitair over ondernemen, kennisoverdracht, en personeelsbeleid en -strategie van installatiebedrijven. Verder schrijft Ton over lifestyle en (informatie)technologie voor onder anderen Bright, De Ingenieur en Twinkle. Zijn blogs gaan over out-of-the-box-denken en inspiratie vinden door over de schutting te kijken. Bij de buren heeft het gras een ander kleurtje.

Bekijk alle berichten van Ton Verheijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.