fbpx
Blog

Lars, mag ik een Quooker?

Bam! Een merknaam in de titel van een blogje op een onafhankelijk platform: dat belooft spektakel. Quooker boft, hun kokendwater-kraan is soortnaam geworden en iedereen weet meteen wat er mee bedoeld wordt.

Ik krijg de vraag geregeld en mensen kijken me een beetje voorzichtig aan, want zo’n kraan gebruikt stroom! Oei! En water warm maken met stroom daar vindt Lars wat van, toch?

Dat klopt, maar dat gaat dan meestal over vloeren verwarmen. Als we het over tapwater hebben dan ligt het een stuk genuanceerder. Het zit zo:

De mengkraan

Als de CV-ketel op zolder aanslaat omdat de mengkraan in de keuken in het midden staat en er even een slok water gepakt wordt dan brandt de ketel voor niks. 100% gasverlies. De kraan staat altijd in het midden want als je een glas water pakt om te drinken dan is het water koud en als je lang wacht wordt het ooit warm, handig!

Als we de kraan aanzetten om onze handen te wassen dan is de bedoeling vermoedelijk wél warm water. De ketel slaat aan en het volledige CW5-klasse (of wat er ook op het typeplaatje van de ketel staat) vermogen wordt aangesproken om het koude kraanwater met bulderend geweld op te warmen. Na 20-30 seconden is de koude leiding eindelijk opgewarmd en begint de temperatuur van het water uit de kraan op te lopen. 5 seconden handen wassen (de ketel brandde inmiddels 35 seconden) en de kraan gaat uit. Alle warmte in de leiding verdwijnt langzaam in de muren waarin de leiding ligt. Isoleren van de warmwaterleiding is uit den boze omdat het dan een legionella broedplaats wordt, dus nieuwe huizen hebben wat dat betreft hetzelfde probleem als oude huizen.

Tapwaterrendement

Nu moet je weten dat als de brander op vol vermogen gaat dat deze de  “HR107” van het typeplaatje bij lange na niet haalt. HR107, ofwel 107%, is het theoretische rendement van de ketel als je vloerverwarming en een modulerende thermostaat hebt. We mogen blij zijn als de ketel 70% rendement haalt. Dit houdt in dat we 30% van de energie-inhoud van het aardgas direct weggooien. Dus tapwater bereiden is niet zo erg efficiënt qua aardgasverbruik.

Elektriciteit

Als je het tapwater zou bereiden met elektriciteit dan zie je opeens dat bijna 100% van het opgenomen vermogen ook daadwerkelijk in het water terecht komt. Zelfs als dat gas uit een gascentrale zou komen dan valt het mee omdat het (combi)-rendement van die centrales ook tegen de 70% loopt. Om die reden raad ik geregeld aan om een kleine elektrisch boilertje met een tijdklokje onder/in het keukenkastje te leggen.

  • Je hebt dan onmiddellijk warm water waardoor je geen water meer weg laat lopen voor niks.
  • En je bent minder afhankelijk van aardgas
  • En het energierendement valt dus mee
  • Daarnaast is het gewoon heel comfortabel om direct warm water te hebben

Deze luxe kost ongeveer 15 euro aan extra elektriciteit waarvan een deel goedgemaakt wordt door de waterbesparing.

Dus Lars, mag het?

Blijft de vraag of kokendwaterboilers de energietransitie helpen?
Ik neig naar “ja”. De elektriciteit die hij verbruikt, wek je met één zonnepaneel op, je gasverbruik daalt een klein beetje. Zeker als de CV-ketel of boilervat ver weg staat dan kan je het “qua energie gezien” sowieso doen. Maar ik ga niet met m’n vingertje zwaaien. Kokendwaterboilers, of ze nou van Itho Daalderop, Grohe, H20t of Quooker zijn, mijn zegen hebben ze!

Over Lars Boelen

Lars Boelen

Huisfluisteraar Lars Boelen (1968) blogt al sinds 2012 over "Everything Sustainable”. Hij maakte in 2015 een carrière-switch van IT-architect naar integraal duurzaamheidsadviseur.
Door vele keukentafelgesprekken ontdekte hij wat mensen drijft in hun wens voor zonnepanelen of warmtepomp. Hij helpt zijn klanten in zuidelijk Nederland met inzicht te krijgen in stappen die het wooncomfort verhogen door energie te besparen en de woning voor te bereiden op iets anders dan aardgas. Want dat is volgens hem de zonnige toekomst. In 2019 lanceerde hij samen met Felix van Gemen het Paris Proof plan dat alle kennis en stappen bundelt tot een logisch geheel.

Lars blogt op Installatie.nl over zijn ervaringen.

Bekijk alle berichten van Lars Boelen

1 reactie op “Lars, mag ik een Quooker?

  1. MarkS90 schreef:

    Het is vooral comfortverhogend omdat je direct warmwater tot je beschikking hebt. Maar geeft ook aan dat we in Nederland de ketel zover mogelijk weg stoppen omdat een ketel niet sexy is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.