fbpx
Blog

Een half jaar geleden ben ik verhuisd naar het oosten van het land. Nu woon ik waar ik als journalist voor de installatiesector thuis hoor: precies tussen de kantoren van Remeha en Nefit. En op iedere hoek van de straat zit een loodgieter of elektricien. Nu ik een eigen huis heb, worden de onderwerpen waarover ik al jaren schrijf ineens heel concreet.

Ruim twintig jaar heb ik gehuurd, in Amsterdam. En als de cv-ketel eens in storing ging of als de afvoer verstopt was doordat ik altijd mijn koffiedik door de gootsteen spoelde, dan belde ik de huurbaas en die knapte het voor me op. En als ik de schimmel in de badkamer wilde bestrijden, dan was een telefoontje genoeg om een ventilator met nalooptimer te laten monteren. Mijn eigen verantwoordelijkheden hielden ongeveer op bij het ontluchten of bijvullen van de cv.

Maar sinds de bank me met een hoge hypotheek in de houdgreep heeft, moet ik mijn eigen keuzes maken over mijn huisinstallaties. Keuzes waarin ik prijzen, esthetiek, energie-efficiëntie  en praktische haalbaarheid tegen elkaar afweeg.

‘Mijn verantwoordelijkheden hielden ongeveer op bij het ontluchten of bijvullen van de cv.’

Heteluchtverwarming

De vorige eigenaren van mijn nieuwe huis, het waren  er sinds 1980 twee, hebben secuur alle oorspronkelijke bouw- en installatietekeningen bewaard. Ook de garantiebewijzen en brochures  van de oorspronkelijke apparatuur zijn nog aanwezig. En dat kwam goed uit.

Want, zo eerlijk moet ik zijn, ik was nog nooit in levenden lijve een heteluchtverwarmingsinstallatie van Brink tegengekomen (de Allure B-40 om precies te zijn ). En zo’n installatie is indrukwekkend. Luchtkanalen met diameters van ruim een halve meter, dik ingepakt in isolatiemateriaal, meanderen door de kruipruimte en lopen door de spouw omhoog naar de eerste verdieping.

Oldtimer

Hoe werkt zo’n apparaat? Loopt ie een beetje zuinig? In hoeverre zit je met zo’n Brink-unit gevangen in een lock-in-situatie? Is ie werkelijk te vervangen door een warmtepomp, zoals Brink in een oude brochure uit 1980 beweerde, of zit je er tot sint-juttemis aan vast, hopende dat de gemeente geen gasloze plannen ontwikkelt? En welke servicemonteur wil of kan de komende jaren het onderhoud nog blijven uitvoeren van dit oude besje. Vragen die ik altijd als journalist stel, stel ik nu ook als consument.

Een ander voorbeeld: toen wij de sleutel van het huis kregen viel mijn oog in de bijkeuken meteen op een echte oldtimer: de open Vaillant geiser van minstens dertig jaar oud, met het vertrouwde hazenlogo. Deze kon niet blijven, al was het alleen maar omdat hij hing op de plek van onze nieuwe keuken.

Het eerste idee was om een nieuwe gesloten Vaillant-geiser in een kast in de bijkeuken en te installeren en de luchttoevoer en rookgasafvoer door de schoorsteen naar boven te laten lopen. Maar nee, een luchttoevoer van zeven meter lang, met veel bochtenwerk, dat gaat niet lukken, verzekerde de installateur me.

Korte aanvoerleidingen

Nu hangt hij onder het knieschot in de slaapkamer, pal naast de badkamer. En de badkamer is toevallig meteen de enige plek in huis waar we warm tapwater nodig hebben. Want in de keuken kan onder de gootsteen het oude Daalderop-boilertje blijven hangen wat mij betreft. Maar niet dat we de warmwaterleiding direct vanuit de slaapkamer naar de badkamer door konden trekken. Nee, want dat kan pas als we over een paar jaar een nieuwe badkamer laten plaatsen.

Tot die tijd loopt de warmwaterleiding via de oude leidingen het halve huis door voordat hij uitmondt in de douche. Niet echt comfortabel, want je moet een volle minuut wachten tot je warm water hebt. Waterverspilling en energieverspilling. Gebruik korte aanvoerleidingen, zo wordt geadviseerd. Theoretisch is dat logisch, zeer wenselijk ook, maar praktisch soms lastig.

Drie graden

Nog even over de nieuwe geiser. Ik heb vaak artikelen geschreven over rookgasafvoer, over hoe het wel moet en hoe het niet moet. Bij mij thuis ziet ie er gelukkig keurig en strak uit. Maar toch: is het afschot bij de horizontale leidingen wel drie graden, nodig om het condens terug te kunnen laten stromen? Is er wel precies gebeugeld volgens de voorschriften van het Nieuwe Beugelen? Ik vermoed van niet. Maar ja, het is maar zo’n klein stukkie voordat hij het dak door gaat. Moet het dan wel echt? Vragen, vragen.

Heel goed blijven kijken, in mijn eigen huis en vooral bij de projecten die ik voor Installatie en Sanitair zal bezoeken. Dat is het voornemen. En dat in een regio waar op iedere hoek een installateur woont.

 

Over Tijdo van der Zee

Tijdo van der Zee (1978) is sinds begin 2018 redacteur bij installatie.nl en Installatie en Sanitair. Naast de installatiesector, mag hij de (duurzame) bouw en de energiesector tot zijn werkgebieden rekenen. Tijdo studeerde politicologie in Amsterdam. Hoewel hij er sinds kort niet meer woont, is de hoofdstad nog steeds zijn grootste hobby. Ook loper van twee marathons (Rotterdam en Barcelona), met de stille hoop ooit nog een derde aan de lijst toe te voegen.

Bekijk alle berichten van Tijdo van der Zee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.