fbpx
Blog

Eindelijk is het zover. Na de veelbesproken aflevering over kernenergie is nu aardgasvrij aan de beurt gekomen bij Zondag met Lubach. Een kwartier lang krijgen miljoenen Nederlanders in sneltreinvaart te horen wat de zin- en onzin is van aardgasvrije projecten.

Een waardevolle samenvatting, want de uitleg van Lubach is een stuk beter te volgen dan het oerwoud aan beleidsstukken dat de afgelopen jaren is geproduceerd. Toch is de aflevering niet perfect. Hieronder een verbeterpunt en meer aandacht voor de conclusie van de uitzending: isoleren, isoleren, isoleren.

Warmtepompen

In de uitzending wordt al snel gewezen op de kosten van aardgasvrije alternatieven en dat deze verre van perfect zijn. Nu zijn we dit al snel met elkaar eens. Zo zijn warmtepompen niet perfect, de kosten zijn voor veel mensen hoog en de installatie kan meer ruimte in beslag nemen.

Maar het argument dat een warmtepomp qua CO2-uitstoot weinig helpt, want 75 procent van de elektriciteit wordt uit aardgas geproduceerd, is onzin. In dit onderdeel van het verhaal van Lubach staat de ‘verdubbeling’ van het elektriciteitsverbruik centraal, maar wordt de term ‘SCOP’ genegeerd.

Warmte uit buitenlucht

Daar gaat Lubach de fout in. Het mooie aan de warmtepomp is met het gebruik van 1 kWh elektriciteit uiteindelijke 3 tot 6 keer zoveel warmte geproduceerd wordt. Is dit magie? Nee, de warmtepomp haalt deze warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht.

Het systeem is hiermee een stuk efficiënter dan de cv-ketels die nu draaien op aardgas. Tot slot worden de andere voordelen van een warmtepomp zoals autonomie en koeling niet genoemd. Lubach trapt daarmee in de eeuwige ’terugverdientijdval’.

Isoleren als basis

Behalve het warmtepompfoutje was de aflevering keurig. Aardgasvrije wijken zijn duur, maar we moeten ooit beginnen met leren. Dat erkent Lubach ook. Alleen we moeten niet al onze tijd, geld en energie steken is aardgasvrij als route.

Nee, isoleren moet de basis vormen. Hier ben ik het volkomen mee eens. De trias energetica mag best wat meer aandacht krijgen. Op dit moment wordt al gewerkt aan minimale isolatienormen voor de bestaande woningbouw en werkt BZK aan een nationaal isolatieprogramma. Check mijn energietransitie blog voor meer informatie over deze ontwikkelingen.

Gedragsverandering

Het energielabel van een woning geeft lang niet altijd een accuraat beeld van het werkelijke energieverbruik.

Den Haag was al rijp voor een nieuwe focus op energiebesparing. Dat Lubach daar nu ook een show over heeft gemaakt, dat zal alleen maar helpen slimmer te gaan verduurzamen. We hebben nog zeker 12 miljoen isolatiemaatregelen te nemen voordat we op een goed geïsoleerd niveau zijn beland in Nederland.

De stap daarna zal zijn het slimmer omgaan met energieverbruik, want in tegenstelling tot wat Lubach aangeeft is het verbeteren van het energielabel alleen niet voldoende om energie te besparen. Het gedrag in de woning is van grotere invloed op het energieverbruik wat dat betreft.

Over Sven Ringelberg

Sven Ringelberg (1989) is geboeid door de energietransitie en de technische en maatschappelijke ontwikkelingen die hiermee gepaard gaan. Hij adviseert woningcorporaties en gemeenten over hun strategische aanpak rondom de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Daarnaast is hij betrokken bij een startup die met software subsidies simpeler maakt. Het credo daarbij is: maak het vooral praktisch toepasbaar. Ook is hij liefhebber van het leggen van maatschappelijke en historische verbanden: wat kunnen we leren van de geschiedenis, en wanneer houdt het verleden ons een opmerkelijke spiegel voor. Hij verzamelt prullaria over de aardgas uitrol in de jaren 60.

Bekijk alle berichten van Sven Ringelberg

5 reacties op “Lubach begrijpt weinig van warmtepompen

  1. Leon schreef:

    Warmtepompen(split unit airco’s) zorgen wel voor minder co2 maar dat zie je niet.
    * 1 m3 aardgas verbruik geeft 1,89 kg co2 uitstoot
    * 1 kWh grijze stroom verbruik geeft 0,649 kg co2 uitstoot
    ( 1,89 : 0,649 = 2,912 )
    1m3 aardgas & 2,912 kWh grijze stroom zijn 1,89 kg co2 uitstoot

    * Elektrische kachel die 2,912 kWh verbruik geeft 2,912 kW warmte
    * AARDGAS CV KETEL die 1 m3 verbruik geeft 8,8 kW warmte
    * COP3 WP/AIRCO die 2,912 kWh verbruik geeft 8,73 kW warmte
    * COP4 WP/AIRCO die 2,912 kWh verbruik geeft 11,64 kW warmte
    * COP5 WP/AIRCO die 2,912 kWh verbruik geeft 14,56 kW warmte
    * COP6 WP/AIRCO die 2,912 kWh verbruik geeft 17,47 kW warmte

    Als de COP waarde lager dan 3 is, van je warmtepomp of airco.
    ( dan stoot je meer co2 via stroom uit met je warmtepomp/airco )

    Lubach moet leren rekenen !!!

    • Erwin schreef:

      Hallo Leon, je hebt helemaal gelijk, als je het tenminste met grijze stroom vergelijkt . We zijn echter juist met z’n allen heel hard bezig om meer duurzame elektriciteit op te wekken. Hierdoor stoten we stukje bij beetje steeds minder CO2 uit per kWh. Met gas gaat dat niet lukken.

  2. Mark schreef:

    Of Lubach nu wel, een beetje of helemaal geen gelijk heeft. Het geeft aan hoe de “meeste” personen in deze energie transitie zitten.
    Het lijkt gewoon niet te kloppen. Er spelen zakelijke belangen.

  3. Theo v. G. schreef:

    Warmtepompen zijn gewoon omgekeerde airco’s. Met hun irritante lawaai van dien. Er zijn al zoveel klachten over irritant jankende airco’s. Met die warmtepompen krijgt men in of aan ieder ieder huis zo’n geluidsoverlast veroorzaker !! Weg stilte en de rust als je in je tuin of je balkon of open raam wilt zitten. Daarbij stoot een warmtepomp een koude luchtstroom naar buiten, zodat je gaat rillen op je terrasje of balkon en de het buiten just kouder gaat worden, dus dan valt er geen warmte meer naar binnen te pompen. Vreselijk, al die lawaai ventilators aan de huizen ! De z.g dB metingen deugen niet ! Want het gaat om een constante enkele toon in juist een irritante frequentie, meestal rond 500 Hz en dat is al hinderlijk bij een zéér lage dB waarde ! De norm is meestal tot Maximaal 45/40dB op de erfgrens , maar een enkele toon is al hinderlijk bij 20 dB !!! en vooral in rustige buurten en daarom deugen die z.g. normeringen niet ! De praktijk is geheel anders dan de theorie !! Bij rijtjes woningen is er geen erfgrens, die staan aan elkaar ! Bij flats komt er op elke verdieping en links en rechts zo’n ding te hangen, dan is 10/20 dB al teveel !!! Al die irritante enkele tonen van de aanliggende pompen/buitenunits gaan met elkaar interfereren en krijg je een modulerende janktoon het versterkt elkaar. Daarom weg met die warmtepompen ! Vooral de buiten units !! En kies voor waterstof, wat een stille techniek is. !! Ik weet als soundtechnieker precies hoe geluid werkt. De fabrikanten van airco’s en warmtepompen zeggen wel dat hun systeem stil zou zijn en lobbyen dan daarmee. Maar als de installatie verouderd, gaan ze altijd lawaai maken.

  4. g. van dijk schreef:

    ik heb nu elke dag koppijn van al die pompen in mijn woonomgeving het is echt balen weet iemand raad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.