
Iedereen die de energietransitie in Nederland serieus neemt moet kennis hebben over het belang van waterstof (H2) als energiedrager in onze duurzame energiekringloop. Heb je deze kennis nog niet dan heb je, als politicus, bestuurder, beleidsmaker, ondernemer, energiecorporatie, bouwer, docent, student, adviseur, ontwikkelaar, woningcorporatie, bouwer, installateur, etc. nog wat huiswerk te doen.
Tot voor enige tijd behoorde ikzelf ook tot bovenstaande groep van waterstof (H2) onwetenden. En ook hiervoor geldt, onbekend maakt onbemind.
Even verdiepen
Wanneer je de moeite neemt om je te verdiepen in waterstof (H2)Â als energiedrager voor onze duurzame energiekringloop, dan merk je dat we voor de energietransitie het palet aan maatregelen moeten uitbreiden, willen we de doelstellingen kunnen bereiken. Naast elektronen zullen we dus ook moleculen (H2) nodig hebben. Een uitleg van professor Ad van Wijk van TU Delft over waterstof (H2) werkte voor mij hierbij zeer verhelderend.
Lobby
Populisme en lobbyisme kunnen we bij onze energietransitie niet gebruiken evenals een overheid (landelijk, potentiaal, gemeentelijk) waarbij door gebrek aan kennis een duidelijke visie, focus en daadkracht bij ontbreekt. In het huidige Regeerakkoord komt het woord – waterstof (H2) – trouwens in het geheel niet voor.
Niets uitsluiten
Daarnaast doen uitroepen als #allelectric en #vanhetgaslos in de discussie meer kwaad dan goed en zijn deze in mijn optiek van een ‘Trumpiaans allooi’ omdat enige nuance ontbreekt. We mogen op het palet aan maatregelen geen enkele kleur uitsluiten. Sterker, we hebben alle kleuren nodig om het toekomstige duurzame landschap van Nederland te kunnen schilderen.
Infrastructuur
Als ‘gasland’ beschikken we over de beste kennis ter wereld om gas als energiedrager te gebruiken. We beschikken daarnaast over de meest fijnmazige gasinfrastructuur ter wereld. Grootschalige opslag in reeds aanwezige zoutcavernes is mogelijk. We beschikken over een zeer lange kust lijn en hebben dus voldoende wind beschikbaar. We staan wereldwijd bekent als een van de beste bouwers op zee. We zijn als Nederland nu al de 2e grootste producent van waterstof (H2) in heel Europa. Er loopt al een waterstof (H2)-leiding tussen Rotterdam en Antwerpen.
Ervaringen
Vooraanstaande bedrijven als Akzo, VDL, etc., maar ook al onze Waterschappen en kenniscentra experimenteren volop met waterstof (H2) voor duurzame mobiliteit. Auto’s op waterstof hebben al een actieradius van 1000 km een een tankbeurt duurt maar een fractie van de tijd t.o.v. een elektrische auto.
Kijk je op een grote schaal, dan zijn de Olympische spelen in Tokyo in 2020 een mooi voorbeeld. Deze spelen worden niet voor niets de waterstof spelen genoemd. Onze koning Willem-Alexander heeft zich vanaf 1997 verdiept in het Watermanagement. Hoe mooi zou het zijn als zijn dochter Alexia twintig jaar later als onderwerp voor haar profielwerkstuk het Waterstofmanagement zou nemen.
Ik lees nergens iets over de hoge explosiviteit van H2 als het ongecontroleerd in aanraking komt met O2. Bijvoorbeeld door lekkages na aanrijdingen en dat soort dingen. Is dat risico voldoende onder controle. Denk nog maar eens aan de catastrofe met de Hindenburg.
Beste Eef,
Waterstof heeft andere eigenschappen dan aardgas. Maar voor beide geld dat toepassing alleen kan en mag plaatsvinden wanneer dit volgens de geldende veiligheidseisen en voorwaarden gebeurt. Dit geldt voor alle toepassingen van waterstof in de industrie, mobiliteit en binnen gebouwen. Voor de toepassing van waterstof binnen gebouwen zullen er andere eisen komen dan welke voor aardgas gelden. Dit kunnen producteisen zijn maar zeker ook voor de wijze waarop wij deze projecten installeren.