fbpx
Blog

De Huisfluisteraar

Hallo allemaal, wat fijn dat jullie er zijn! Een nieuw gezicht in de klas, ik zal me even voorstellen. Ik ben Lars Boelen, Huisfluisteraar, 50 jaar oud en woonachtig te Weert. Ik help mensen met integrale plannen een pad door het duurzaamheidsbos te zoeken.

Life 1.0

Ik heb een carrière in de IT achter de rug, laatstelijk als Solution Architect bij HP. Ik stapelde daar met een gestandaardiseerde oplossingsmethodiek allerhande componenten op elkaar. Zo kon ik een praktische klantvraag van een technische oplossing te voorzien. Dat was op zich leuk en goedbetaald werk maar ik kon mijn duurzaamheids-ei er niet in kwijt. Ook trof ik in de “internationale teams” nooit mensen in het echt. Alles ging digitaal van huis uit met Skype.

De Duurzaamheid

In 2015 maakte ik een carrier switch naar “iets in De Duurzaamheid”. Ik haalde mijn ISSO-PV-advies diploma en ging zonnepanelen verkopen. Bij mensen thuis aan de keukentafel ging ik offertes maken. Ik geloof namelijk in persoonlijk advies. Terwijl ik aan die keukentafel met overgave over parallelle- en stringsystemen zat te vertellen viel mijn oog dan vaak op vocht wat over de ramen liep, voelde ik tocht over de vloer. Op zolder naast de CV, waar ik altijd kwam op zoek naar een plek voor de omvormer, zag ik oude VR-ketels en rammelende MV-boxjes. En ik begon daar voorzichtig vragen over te stellen.

Een plan voor de woning

Om een lang verhaal kort te maken, ik ging mensen uitleggen dat ze mijns inziens beter nieuwe kozijnen met triple glas konden kopen dan zonnepanelen op het dak laten leggen. Ook zocht ik bij elk probleem dat ik zag een oplossing en zo bleek mijn bedrijfsnaam  “Everything Sustainable” (die ik van mijn blog leende) verrassend toepasselijk. Mijn zonnepanelenavontuur was wel snel voorbij, want mensen waren blij met mijn analyse van hun woning maar de PV-bestelling bleef daardoor uit. Ik ging het advies opschrijven en mensen gingen gas besparen en het wooncomfort verhogen… die zonnepanelen kwamen later wel. Ik moest daar wel geld voor vragen want de commissie op de panelenverkoop was ik natuurlijk kwijt….. en zo is het gekomen.

Wooncomfort in plaats van energiebesparen

Inmiddels heb ik talloze adviezen geschreven en “aan huizen ruiken” krijg ik steeds beter in de vingers. Ik kan op basis van Streetview al goed inschatten wat ik ga aantreffen. De huisbezoeken gebruik ik nu grotendeels om de mensen hun eigen woning door de ogen van de wooncomfort-adviseur te laten zien. Daarom vraag ik ook altijd of beide partners aanwezig kunnen zijn want ik wil het over een Quooker en de koude gang en WC hebben, niet over zonnepanelen. Die komen ook wel, maar pas als ik zeker weet dat het dak warm genoeg en kierdicht is.

Ik verbaas me er trouwens altijd over hoe weinig mensen over hun eigen huis weten waar het om energie gaat, en hoe makkelijk ik mensen aan het praten krijg door dingen die ik zie (en ruik) gewoon te benoemen. Na twee uur vertrek ik met een vol fotorolletje, een scan van de energierekening en een lijstje comfortproblemen. Thuis maak ik daar dan chocola van voor ze. Het worden altijd plannen met de focus op wooncomfort waardoor de woning ook nog eens stappen dichterbij het afscheid nemen van de Cv-ketel komt.

Mijn Uitdaging

Mijn grootste uitdaging wordt hoe ik jullie, de installatiebranche, zo ver krijg dat er goede offertes komen voor de oplossingen die ik voorstel. Dat zijn vaak weer volgens een gestandaardiseerde methode op elkaar gestapelde deeloplossingen om aan een klantvraag te voldoen. Eigenlijk ben ik zo weer terug in mijn Solution Architectenrol, maar nu voor echte mensen met echte problemen.

Ik heb jullie, de installatiebranche, keihard nodig voor de uitvoering want ik raak zelf geen waterpomptang aan, dat moeten vakmensen doen! We gaan elkaar nog vaak spreken!

Lars

Over Lars Boelen

Lars Boelen

Huisfluisteraar Lars Boelen (1968) blogt al sinds 2012 over "Everything Sustainable”. Hij maakte in 2015 een carrière-switch van IT-architect naar integraal duurzaamheidsadviseur.
Door vele keukentafelgesprekken ontdekte hij wat mensen drijft in hun wens voor zonnepanelen of warmtepomp. Hij helpt zijn klanten in zuidelijk Nederland met inzicht te krijgen in stappen die het wooncomfort verhogen door energie te besparen en de woning voor te bereiden op iets anders dan aardgas. Want dat is volgens hem de zonnige toekomst. In 2019 lanceerde hij samen met Felix van Gemen het Paris Proof plan dat alle kennis en stappen bundelt tot een logisch geheel.

Lars blogt op Installatie.nl over zijn ervaringen.

Bekijk alle berichten van Lars Boelen

1 reactie op “De Huisfluisteraar

  1. Leo Beuzenberg schreef:

    Mooi het cirkeltje rond geschreven Lars. Wellicht herinner je nog onze gesprekken bij Robeco met Menno erbij, over de plannen die ik had met zonnepanelen en tegelijkertijd met een AGA-fornuis. Een enorme energievreter maar 1 die ook heel veel wooncomfort teruggeeft.
    Jullie hebben er samen volgens mij best om gelachen. Je advies was toen ook al … vergeet die panelen en start met isolaties, dubbel glas etc. Etc. Ik heb er veel van onthouden, en inmiddels ook gerealiseerd … dak- en vloerisolatie, nieuwe kozijnen met dubbel glas … maar ook die AGA 😉
    Wil nu weer een stap verder, weet nog niet hoe, maar wel uiteindelijk zonder gas en met electra opwekken voor huis & auto. Ik blijf je daarom volgen, ben blij met de tips en kom zeker nog een keer voor een (beloond) advies. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.