fbpx
Blog

Onder aan de streep

Jazeker, ze waren het volledig eens. Mooi, dacht ik, en vooral ook eindelijk. Want de afgelopen maanden leek een deal over de uitkoop van Onno, een van de twee compagnons, ver weg, zo niet onhaalbaar. De afstand tussen het voorstel van Hendry, de andere compagnon, en de wens van Onno leek domweg te groot om met onderhandelingen te overbruggen. Maar het was de onderhandelaars die namens Onno en Hendry optraden dus toch gelukt.

De kern van de afspraak was dat door Onno ‘onder aan de streep’ 250.000 euro wordt betaald. Aan mij werd gevraagd de deal op papier te zetten. Met alle plezier natuurlijk. “Maar”, zo vroeg ik Hendry, “vertel eens wat ‘onder aan de streep’ precies betekent.” Ik wist ondertussen al dat er in feite twee deals aan de orde waren: de overdracht door Onno van zijn aandelen in de gezamenlijke BV en de overdracht door die BV van de cliënten die Onno zou meenemen. Aan de ene kant moest Hendry dus aan Onno betalen voor de over te nemen aandelen. Aan de andere kant zou de BV een koopsom van Onno ontvangen voor de overgedragen cliëntenportefeuille. “En ‘onder aan de streep’ betekent dus dat Onno mij 250.000 euro betaalt”, zei Hendry. Hij keek er bij alsof dit toch volkomen duidelijk was en ik eigenlijk een domme vraag had gesteld. “OK, prima”, zei ik, “en je weet natuurlijk ook dat niet jij, maar de BV, de koopsom voor de cliëntenportefeuille ontvangt en dat de BV daarover nog vennootschapsbelasting moet betalen.” Hendry leek even van zijn stuk gebracht, maar herstelde snel. “Onder aan de streep is onder aan de
streep. En dat betekent maar één ding: ik ontvang 250.000 euro nadat alle lasten zijn betaald. Onno moet dus opdraaien voor de vennootschapsbelasting.”

afspraak 2Uiteraard heb ik daarna, al was het volgens Hendry overbodig, contact opgenomen met Onno. Ik zal in deze column niet opschrijven wat hij precies antwoordde, maar hij was het duidelijk niet met Hendry eens. Tja, zoiets vermoedde ik al. Enfin, als het goed is, zijn de onderhandelaars ‘as we speak’, weer in onderhandeling. En nu maar hopen dat ze deze keer de deal wel dicht timmeren.

Over Frank Kerkhof

Frank Kerkhof is fiscaal adviseur bij Alfa Accountants, en komt veel over de vloer bij mkb-bedrijven in de bouw en installatiewereld. Frank blogt over belasting-, boekhoud- en andere ondernemerszaken, reageert op wetgeving, maar deelt ook leuke cases en sappige anekdotes.

Bekijk alle berichten van Frank Kerkhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.