fbpx
Blog

Je kent het wel. Van die kinderen die altijd en overal de kantjes er vanaf lopen op school. Als ze een keer een 7 halen is de eerste gedachte: de volgende keer mag ik een 4 halen. Gemiddeld sta ik dan nog een 5,5. Ze zijn zelfs in staat om aan de leraar of lerares te vragen of een 5,45 ook naar boven wordt afgerond!! Het grappige is dat we dit fenomeen ook in de bouw zien; we zoeken erg vaak de grenzen van het toelaatbare op, in plaats van te streven naar een excellente prestatie. De welbekende zesjescultuur.

Zuinig met een zesje?

rapportEr is enorm veel werk te verzetten. De bestaande woningvoorraad moet flink energie zuiniger worden en alle nieuw te bouwen woningen moeten aan steeds strengere eisen (gaan) voldoen. Daarnaast ligt de focus sterk op gezondheid en comfort, dus binnen die eisen moeten die nieuwe en gerenoveerde woningen ook nog eens een genot zijn om in te leven.

Traditie versus ambitie

Toch worden er nog dagelijks nieuwbouw woningen opgeleverd die op de conservatieve manier gebouwd worden. CV-ketel, natuurlijke ventilatie zonder vraagsturing, een paar pv-paneeltjes en een douche WTW om de EPC-score van 0,4 binnen te koppen. Beleving, comfort van de klant? Niet relevant, want zo bouwen we al jaren, dus men moet het er maar mee doen.

Af en toe betrap ik mezelf erop dat ik me hier aan irriteer. Het is prima mogelijk om met een lucht-water warmtepomp en een WTW unit te werken in een goed geïsoleerde woning. Als je dan ook nog een aantal PV-panelen op het dak legt, is de Trias Energetica ook weer compleet.

Gasloos: doel of middel

19 huurwoningen in Vlijmen met EPC 0 of lagerDaarom werd ik spontaan opgetogen bij het lezen van een artikel over Stedin en de Gemeente Utrecht. Netbeheerder Stedin vindt het niet meer maatschappelijk verantwoord om nieuwbouwhuizen nog steeds in grote getale op het gasnet aan te sluiten. Op deze manier worden we gedwongen om naar andere oplossingen te gaan zoeken. Een gasloze wijk: Dat is natuurlijk helemaal geweldig! In Goes en Etten-leur hebben ze hier al ervaring mee. Recentelijk hoorde ik de wethouder Duurzaamheid van de Gemeente Roosendaal zeggen dat de nieuw aan te leggen wijk ook geheel gasloos gaat worden. Als ingezetene werd ik hier uiteraard helemaal happy van.

Maar: prestatie leidend

Nu kan ik vanavond weer een beetje rustiger gaan slapen en dromen over een bouwsector die gaat voor een cum laude i.p.v. een 5,45. Maar die nachtrust zal pas echt goed zijn, wanneer de klantbeleving, comfort en gezondheid van de bewoners hetzelfde cijfer gaat halen.

Over Steven van den Bergh

Steven van den Bergh (1985) komt als product manager over de vloer bij opdrachtgevers en adviseurs in de installatiesector. Dagelijks bezig met de combinatie van energiebesparing en gezondheid. Voorvechter van een gezond en fris binnenklimaat. In zijn vrije tijd toegewijd jonge vader en voetballiefhebber.

Bekijk alle berichten van Steven van den Bergh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.