fbpx
Blog

Mensen die een uitgesproken mening hebben en deze met enige regelmaat delen op schrift, verbaal, analoog of digitaal met de buitenwereld zijn er binnen de installatiebranche, helaas, nog niet zo veel.

Zijn er dan weinig mensen met visie in onze branche? Nee hoor, hiervan zijn er genoeg en zeker niet alleen bij de jongere generatie. Ik kom dagelijks installatie- en bouwprofessionals tegen die vol passie hun vak uitoefenen als monteurs, engineer, servicetechnicus, calculator, projectleider, uitvoerder, tekenaar, contractbeheerder, etc. Niet alleen binnen installatiebedrijven maar ook bij opdrachtgevers en andere bouwpartners kom ik mensen met een hele duidelijke en inspirerende visie. Zij staan open voor veranderingen en willen hieraan ook graag een actieve bijdragen leveren.

Durf en lef

Het enige waar het nog aan schort is dat we het moeilijk vinden om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Bouwers en installateurs zijn vooral doeners, harde werkers. Het delen met elkaar van hoe we ergens over denken vinden de meeste nog best wel moeilijk, zelfs binnen de eigen organisatie. Laat staan met mensen buiten de organisatie. Er is durf en lef voor nodig om hierin de eerste stap te zetten. Sinds ik die eerste stap heb durven zetten om in gesprek te gaan met anderen over visie en veranderen zijn er mooie dingen ontstaan, binnen mijn bedrijf maar ook daar buiten met onze partners.

Doe jij nog mee?

Ik mocht enige tijd terug een voordracht houden voor een groep van z’n 40 bouwers en installateurs. Het Thema was: “Doe jij nog mee in 2020?”. De eerste spreker gaf aan dat er durf en lef voor nodig is en je uit je comfortzone moet komen als bedrijf wil je in 2020 en daarna nog meedoen. De tweede liet zien dat wanneer je out of de box durft te denken en de overheid hier ook de ruimte voor geeft, er veel meer mogelijk is.

Als derde spreker in een line-up van 5 voelde ik dat er wat extra energie in de groep moest komen.  De zaal bestond namelijk uit directeuren en de hebben de eigenschap dat ze liever zelf praten dan naar anderen luisteren. De laatste spreker was de voorzitter van Bouwend Nederland, Maxime Verhagen. Ik had een slide voorbereid met een liedtekst van Bob Dylan, die gaat over de essentie van veranderen.

Come gather ‘round people
Wherever you roam
And admit that the waters
Around you have grown
And accept it that soon
You’ll be drenched to the bone.
If your time to you
Is worth savin’
Then you better start swimmin’
Or you’ll sink like a stone
For the times they are a-changin’.

Uit volle borst

Het was mijn bedoeling om de slide voor te lezen maar ik had de durf om (1.) te vragen of iedereen wilde gaan staan en (2.) de lef om Maxime Verhagen uit te nodigen samen met mij uit onze comfortzone te komen en deze liedtekst te zingen (3.) Als vanzelf zong de hele zaal mee.

Veranderen doe je samen en kan alleen succesvol zijn als iedereen hiervan de noodzaak inziet, begrijpt waarom en het belangrijk genoeg vindt. Daarbij heb je lef en durf nodig om uit je comfortzone te komen en daarna is het gewoon een kwestie van doen. Veranderen is daarnaast ook erg leuk en levert verrassende momenten op.

Yes. The times they are a-changing. And I love it.

Over Marc van Delft

Marc van Delft (1966) is directeur van totaalinstallateur en technisch dienstverlener Van Delft Groep in Nieuwkuijk. Marc van Delft blogt over mensen, gebeurtenissen en observaties die hem inspireren, prikkelen, of van invloed zijn op het bedrijf.

Bekijk alle berichten van Marc van Delft

1 reactie op “Een wijze les van Bob Dylan

  1. Joska schreef:

    Was een geweldig moment tijdens de bijeenkomst! Als dagvoorzitter was ik heel blij met Mark’s actie. Daardoor brak het ijs en werden we met z’n allen een stuk menselijker & meer geneigd naar elkaar te luisteren. Dank, Mark!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.