fbpx
Blog

Ruiter en paard

Innovatieprogramma’s zoals Energiesprong en Stroomversnelling brengen reuring in de markt, of zoals u wenst: leven in de brouwerij. We leggen de lat gewoon lekker hoog en roepen aan eenieder die het maar horen wil, dat je hier overheen kunt springen. En verdomd: wanneer je dit maar vaak genoeg doet en liefs zo luid mogelijk, dan komt er beweging. Sterker nog: een aantal gaat als een gek proberen om over deze lat te springen.

Bij een juiste versnelling en goede afsprong behoort dit zeker dat de mogelijkheden. Zeker wanneer je voldoende  trainingstijd neemt om je techniek te vervolmaken. Daarnaast helpt het enorm als je over de juiste fysieke aanleg beschikt. Kortom willen is kunnen. YES!

Teamsport

Helaas is hoogspringen of verspringen een individuele sport en is bij de Energiesprong en Stroomversnelling sprake van een teamsport. Daarom is in dit kader de paardensport een betere vergelijking dan atletiek. Bij paardensport is sprake van een team bestaande uit een ruiter en zijn paard. Alleen wanneer zij elkaar blindelings vertrouwen komen ze als beste uit de barrage.  Het vertrouwen met het paard wordt geleidelijk opgebouwd. Stap voor stap wordt de balk steeds een stukje hoger gelegd. Wanneer de hoogte wordt bereikt wordt het aantal hindernissen uitgebreid.  En als laatste wordt er getraind op snelheid.

Balk te hoog

De beste ruiters zijn degene die hun paard feilloos aanvoelen. Weten wat ze van het dier kunnen vragen en wat niet. Want wanneer zij de balk voor hun paard te hoog leggen, te veel hindernissen neerzetten of te snel willen gaan dan weten ze een ding zeker. Deze wedstrijd ga ik niet winnen.

Over Marc van Delft

Marc van Delft (1966) is directeur van totaalinstallateur en technisch dienstverlener Van Delft Groep in Nieuwkuijk. Marc van Delft blogt over mensen, gebeurtenissen en observaties die hem inspireren, prikkelen, of van invloed zijn op het bedrijf.

Bekijk alle berichten van Marc van Delft

1 reactie op “Ruiter en paard

  1. niek habraken schreef:

    Marc: Het is een hele mooie en herkenbare metafoor: “We leggen de lat gewoon lekker hoog en roepen aan eenieder die het maar horen wil, dat je hier overheen kunt springen. En wanneer je dit maar vaak genoeg doet en liefs zo luid mogelijk, dan komt er beweging”. Ik ben een groot voorstander van de lat hoog leggen en ook van wedstrijden winnen. Maar een te hoge lat die daardoor niet gehaald wordt mag natuurlijk geen verwondingen voor man en paard opleveren. Als leek op het gebied van paardensport weet ik dat hindernissen ook uit zg. “muren” kunnen bestaan. Als zo’n muur te hoog is en daardoor niet gehaald wordt ga je er – gelukkig – gewoon doorheen en valt deze in stukjes uit elkaar. Zo’n muur is namelijk niet monoliet. Nogmaals een mooie metafoor. Juist ook vanuit een corporatie, of beter “de” corporaties gezien. De discussie en de rendabele business-case incl EPV gaat bij zowel `Stroomversnelling/energiesprong’ als ‘ Urgenda’ alleen over ” label D of lager” woningen. Maar wat doe je als corporatie met de NOM-opgave in de bestaande woningvoorraad wanneer je de afgelopen 6 jaar zeer fors (35 mio) in verduurzaming geïnvesteerd hebt en daardoor (bijna) geen woningen meer hebt met label D, E of lager? Hoe kun je dan bijdragen aan die ‘noodzakelijke’ schaalvergroting? En hoe kan het deel van de woningvoorraad met een goede energetische kwaliteit (vanaf A++ tot label C) op korte of (maakt het uit?) langere termijn naar NOM gebracht worden? De ‘muur’ wordt helemaal als monoliet ervaren met de vraag hoe de renovatie- en groot-onderhoudsprojecten die op dit moment(!) volop in voorbereiding zijn en binnenkort opgestart moeten worden, uitgevoerd kunnen worden zonder dat een NOM-aanpak op (langere?) termijn gefrustreerd wordt”. M.a.w. welke energiebesparende maatregelen zijn belemmerend voor een NOM renovatie in de toekomst? En welke zijn dat juist niet en leiden tot z.g. ‘no-regret’ investeringen? Tot nog toe hebben we op deze vraag vanuit de aanbiedende zijde geen antwoord gekregen. We zijn derhalve zelf een onderzoek gestart op basis van een aantal recent uitgevoerde projecten. Het resultaat wil ik graag delen Marc, en niet alleen met jou maar met man en paard. Het is immers een teamsport en we zitten al in de barrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.