Ga naar hoofdinhoud

Spijtpaneel en krokodillentraan: het zonnepaneel is terug op aarde

De markt van zonnepanelen zit na jaren van hoogconjunctuur in een dipje. Een combinatie van netcongestie, de energieprijzen, de afbouw van de salderingsregeling en het betalen voor terugleveren zorgt ervoor dat consumenten even op de rem trappen, en de pakhuizen vol onverkochte panelen liggen. Maar is de markt op slot, of is hij vooral terug op aarde?

Het pv-paneel is nog altijd een prima investering met een puike terugverdientijd. Maar wel in de juiste context.

Groene melkkoe

De opkomst en doorbraak van groene stroom is een belangrijke factor om duurzaamheidsdoelen te halen. De markt van zonnepanelen heeft een ongelofelijke piek doorgemaakt. Zonnestroom was voor heel Nederland óók een gesubsidieerd verdienmodel, met de salderingsregeling als melkkoetje. Het kon niet op: het was opwekken, opwekken, opwekken en er zo veel mogelijk aan verdienen.

Enorme groei

De installatiecapaciteit was en is gering, en dat heeft er toe geleid dat er een enorme wildgroei aan bedrijfjes is ontstaan die snel de ruif heeft leeggegeten. En dat ging niet altijd op even nette wijze: de berichten over cowboys die het niet zo nauw nemen met de installatiekwaliteit en de arbeidsomstandigheden heeft iedereen gezien. Een bedrijf dat geen steiger plaatst of valbeveiliging toepast is nu eenmaal lekker goedkoop, en dat ene ongelukje nam je op de koop toe.

Einde aan terugleveren

Inmiddels is de markt volwassen, en moet het de eigen broek op gaan houden. Dat het terugleveren van zonnestroom eindig is weten we al jaren. Het net zit vol, en teruggeleverde stroom is voor de energiemaatschappij een last. Dat weet je, wanneer je weet hoe een netwerk werkt. Het zal vaker voorkomen dat er betaald moet worden voor teruglevering of dat de omvormer wordt uitgeschakeld om problemen op het net te voorkomen. Het is typisch Nederlands om hierover steen en been te klagen, maar tegelijkertijd ook het extra transformatorhuisje in de straat tegen te houden omdat het je uitzicht belemmert.

Schaam en spijtpaneel

Na het schaampaneel, het lullige enkele paneeltje om de minimale EPC dicht te fietsen, hebben we nu ook het spijtpaneel: de koper van een excessief zonnedak die erachter komt dat het verdienmodel opdroogt. Nul op de meter op jaarbasis stelt niet zo veel voor, wanneer je in de zomer bij moet lappen om terug te leveren, om in de winter alsnog een beroep te moeten doen op de conventionele energiecentrale en de overvolle netten. Het is vooral leuk in Excell.

Maar pv loont nog altijd

Investeren in zonnepanelen is juist nu superinteressant. De stroomprijzen zijn, net als gas, nog relatief hoog, en de prijzen voor panelen dalen vanwege het hoge aanbod. Nu is het weer tijd voor écht goed advies. Een opwek die in balans is met verbruik vooral, besturingssystemen die vraag en aanbod onder het eigen dak in balans brengen. En dan kun je met dynamische prijzen aantrekkelijk en duurzaam zaken doen. New kid in town zijn de thuisbatterijen of boilers waarin de energie in opgeslagen kan worden voor als de zon niet schijnt, en de wind niet waait. De buffer gaat in elke vorm een grote rol spelen. En anders is er altijd nog gewoon grijze stroom uit een gasgestookte centrale.

Moet je batterijen willen subsidiëren?

Het failliet van het ene businessmodel, opent de poort van de ander. En daar gaan ook direct weer geluiden op om bijvoorbeeld opslag te subsidiëren. De vraag is of daarmee vooral een handel kunstmatig stimuleert, de subsidie aanbiedt aan een doelgroep die het toch wel kan betalen, en de prijs (lees: belasting) bij elke Nederlander neerlegt. En dat voor een oplossing voor een probleem (netcongestie) dat we eigenlijk ook onder invloed van subsidie zelf mede gecreëerd hebben. Zo houden we elkaar wel bezig.

De grootste winst is dat de wereld van energie en van installatietechniek een vak is, waar kennis en kunde de grootste toegevoegde waarde zijn. Is het misschien niet gewoon even tijd om de markt zijn werk te laten doen, de krokodillentranen te drogen, en op de blaren plaats te nemen tot er nieuw zitvlees is?

23 reacties op “Spijtpaneel en krokodillentraan: het zonnepaneel is terug op aarde

  • Henk

    Al ik straks moet betalen voor terug leveren dan zet ik gewoon een dikke elektrische heater aan en laat deze buiten vollop loeien. Dan lekker stroom verspillen. En die zonneparken maar leveren daar gebeurt niks mee. Het is de gewone consument die weer eens moet betalen.

    1. Me

      In de zomer, met al een graad of 38. Koud is het dan in ieder geval niet

      1. Wieb ten Wolde

        Zou willen dat jullie je eens duidelijk uitspreken tegen een thuisbatterij. Wanneer wil je die gebruiken? Met mijn 16 panelen wek ik zomers gemiddeld 10 kWh uur per dag op. Wat zou ik daar s avonds op laten draaien? De verlichting ?In de winter wek ik nog geen 2 kWh per dag op. Moet ik daar een thuisbatterij voor nemen? Die in 15 minuten leeg wordt gezogen door de verwarming?

        1. Eric

          Zeker Madurodam paneeltjes liggen, 10 kwh per dag in de zomer met 16 panelen lijkt me erg weinig

          1. Peter Geurts

            Per uur !

        2. Stop allemaal eens over die nep oplossing, die batterij. Maar denk eens na over een electrische boiler, warm water gebruikt iedereen, en een boiler is goedkoop in aanschaf.

      2. Henk

        Die heater gewoon buiten neer zetten lekker energie verspillen.

    2. Timon

      Dan wordt het dus interessant om bijvoorbeeld bitcoin te gaan minen. Dan hou je er nog iets aan over.

      1. Susie

        Haha lekker bezig. Minen kost enorm veel energie en heeft mondiaal een productiewaarde van 0,0. Het is een vreemd verdienmodel gebaseerd op lucht.
        Neemt niet weg dat sommige mensen er flink mee verdienen en anderen daar flink voor betalen.

  • Vincent

    Bij een bepaalde leverancier moet ik de helft van het jaar de installatie uitzetten. De dag en maand vergoeding die die leverancier in rekening brengt is hoger dan wat er geproduceerd wordt. Daarnaast is de kans aanwezig dat met name in de zomer de installatie uitvalt..heb er echt spijt van dat ik er aan ben begonnen.

    1. Jos

      volgens mij heb je spijt van dat contract met die ene partij. heb je geen vast contract dan als de bliksem overstappen, desnoods op een modelcontract die geen terugleverprijs mag vragen. De panelen kan de komende 15-30 jaar gewoon leveren wat zij je kunnen leveren.

  • Bas

    20 jaar geleden hadden wij bij Kema al duidelijk wat er met het stroomnet moest gebeuren om de transitie mogelijk te maken. Maar 20 jaar de zaak nauwelijks aanpakken door Rutte en consorten ( de markt moet het maar doen: maar helaas de markt legt geen infrastructuur aan). Transitie remt totaal onnodig af en bedrijven en burgers moeten op de blaren zitten.

    1. Gertjan

      Heb je daarvan ook openbare rapporten beschikbaar?

    2. Mark

      Helemaal met u eens!
      Onze overheid heeft jaren de markt (niets) laten doen om energie bewuste infrastructuur te krijgen, maar ook bedrijven nooit uitgedaagd het op te pakken of aan te pakken, zelf na akkoord Parijs, nog gewoon 10 jaar niets doen!
      Ongelofelijk, nu is de burger de “klos”

  • Pieter Dijkstra

    Energietechniek is inderdaad een vak. 30 jaar al mee bezig, en zie met best wel stijgende verbazing hoe er geklooid wordt door velen (waaronder overheid en netwerkbedrijven).
    Met de huidige stand der techniek zou het zoveel simpeler kunnen. Netwerken hoeven niet 3 keer zo zwaar te worden. Met een beetje gezond verstand en begrip dat ons ego ook te groot kan zijn en er een grens aan wensen is is dit varkentje zo gewassen.
    Mijn eigen woning uit 1976 is al jaren gasloos en zou uitkunnen met 1x10A aansluiting. En dan kan ik nog steeds thuis ook de EV laden voor dagelijks gebruik. 1x10A is 55 kWh /dag. Daar zou iedereen dagelijks voldoende aan moeten hebben. Een thuisaccu en klaar. Kan ieder huis aan een tweelingsnoertje.

    In plaats daarvan verzwaren we het net en ga ook ik nu handel drijven met mijn thuisaccu. Met netto verbruik van 2.000 kWh per jaar verdien ik daardoor nog steeds geld. Ipv 1x10A kan ik met 3x25A een 120 kWh thuisaccu 6 uur per dag laden en ontladen om op dynamisch tarief te verdienen. Maximale netbelasting voor maximale winst. Zo hebben we de markt nu inelkaar gezet door mensen met geen verstand van energietechniek maar wel van verdienmodellen.

  • Jaap

    Het zonnepaneel sprookje is voorbij, tevens zorgen die panelen voor de opwarming van de aarde, koop bomen en struiken en plant deze.

  • Marius

    Ik kan begrijpen dat de consument en bedrijven stoppen met het kopen van zonnepanelen. Het subsidiëren van bestaande en nieuwe zonnepanelenparken moet ook onmiddelijk stoppen. Zonnepanelenparken zijn een zware belasting voor ons net. Dan kan de energiebelasting voor consumenten ook omlaag. Zijn de lage inkomens ook beter af.
    In de zomer moeten we allemaal de airco aanzetten voor ons net

  • Pier

    Tennet betaalt thans €340 miljoen per jaar om de ‘verstoppingskosten’ op te lossen. Dat betaalt de gebruiker in zijn netbeheerderskosten. Om de electrificatie vd maatschappij te bekostigen heeft Tennet becijferd dat er tm 2045 jaarlijks 6 miljard in het stroomnet moet worden geïnvesteerd om het stroomnet toekomstbestendig te krijgen. De kosten zijn zo gigantisch dat je je kan afvragen of de ingeslagen weg van electrificatie vd samenleving wel de juiste is.

  • Kevin

    Is allemaal onzin en bang makerij. Het net is niet vol er zijn geen nieuwe tradohuizen nodig enigste is een aanpassing in de huidige trafo huis dat we 10% zakken van 230v naar 207v wat toegestaan is en wow kijk nou is een aanpassing van circa 2000 euro en net is in ene weer normaal. Maar ja liever willen ze van de regering 20.000 euro voor een nieuw trafohuis want daar verdiennen ze meer aan. Alles moet van de consument komen en genoeg leveranciers zeggen nu nog steeds wij veranderen niks zonne-energie word 100% vergoed en gaan ook geen extra kosten rekenen. Hoe op met de markt te verpesten met zulk soort valse berichten.

  • Toine

    Consumenten willen tijdens hun zomervakantie zoveel mogelijk stroom opwekken, zodat ze daarmee in de winter de warmtepomp op kunnen draaien.
    En als de energie maatschappij daarvoor 2,50 per maand extra vraagt, zijn ze boos.

  • EdV

    Vandenbron vraagt geld voor terug leveren in de zomer, voor het opslaan van de overtollige stroom. Dan vraag ik me toch af waar hij dit opslaat in ze buro lade zeker want meer als een kantoor hebben ze niet. Weet niet of andere dit ook vragen maar welke energie maatschappij dan ook heeft geen enkele voorraad beheer voor stroom. Dat is het zelfde dat dit zelfde bedrijf toen der tijd de maandlasten omhoog deed terwijl ze alleen groene stroom leveren dus geproduceerd uit zonnepanelen en windmolens dus de zon en wind zijn duurder geworden. Dus simpel all kleine energie maatschappijen zijn enkel kantoortjes die kopen en verkopen stroom komt echt niet uit een buro lade.

  • Stop allemaal eens over die nep oplossing, die batterij. Maar denk eens na over een electrische boiler, warm water gebruikt iedereen, en een boiler is goedkoop in aanschaf.

  • Erdo Groot

    Het was (zou nog moeten zijn) de bedoeling om van minder fossiele brandstoffen gebruik te hoeven maken. Daar zijn de zonnepanelen een erkend middel om dat mede mee te bereiken en is de salderings regeling er voor om de consument te helpen bij de (toch wel grote) investering. Nu na enige tijd blijkt dat dit systeem werkt (!) en er zouden nog steeds meer zonnepanelen bij moeten komen om de energie transitie te ondersteunen en ons nog minder van fossiele brandstoffen afhankelijk te maken. Daarom dit systeem voorlopig niet afschaffen. En zeker niet voor de mensen die om de transitie te steunen over gaan op een warmtepomp voor verwarmen en heet water. Dat zijn hele grote investeringen die op dit moment niet voordelig zijn maar door mensen gedaan worden die hun steentje willen bijdragen. Een lange termijn beleid waar de consument op kan vertrouwen is nodig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte