Ga naar hoofdinhoud

, , ,

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

De all-electric warmtepomp Xource van Intergas krijgt een opvolger met propaan (R290) als koudemiddel. Dit jaar komt het lucht/water-toestel in een propaan-versie met meerdere vermogens op de markt. De Xceed zal de opvolger worden van de eerste generatie van de warmtepomp, die nog gebruik maakt van R410a als koudemiddel.

De Xceed was al in een naamloze preview te zien op de afgelopen VSK. Nu zijn meer details, en dus ook de naam, bekend.

Uitfasering koudemiddelen

Het synthetische koudemiddel R410a zal op korte termijn verdwijnen uit warmtepompen, omdat het koudemiddel een te grote milieubelasting heeft. R410a heeft een global warming potential (GWP) van 2088, het berekende aantal kilogram CO2-equivalent. Propaan (R290) is een natuurlijk koudemiddel met een lage milieubelasting (GWP: 3). Bijna alle warmtepompfabrikanten zetten de stap naar dit koudemiddel, soms met een tussenstap naar R32 (GWP: 675). Ook R32 gaat op termijn verdwijnen. Vanaf 1 januari 2027 mogen er geen nieuwe warmtepompen met dit koudemiddel worden gebouwd. Intergas gaat de Xource, met R410a, op natuurlijke wijze uitfaseren.

Buitendeel warmtepomp

Intergas slaat dus R32 over bij de doorontwikkeling van haal all-electric oplossing. Nieuw is ook de bredere vermogensrange. Was de eerste Xource nog enkel in een 7 kW verkrijgbaar, de nieuwe komt in een 6, 8, 12 en 18 kW op de markt, met een boilervat van 200 en 300 liter. Het buitendeel is ook vernieuwd. Intergas heeft een nieuwe antraciet-kleurige omkasting. Het buitendeel koopt het bedrijf in bij een collega-fabrikant uit de Rheem-groep, waar Intergas deel van uitmaakt. De buitendelen kunnen terugmoduleren. De 6 kW versie kan tot een kleine 3 kW in vermogen terug in deellast.

Binnendeel

Het binnendeel van de Xceed is een volledig in eigen beheer ontwikkeld met herkenbare Intergas features, die installateurs ook kennen van de cv-ketels en hybrides. Het binnendeel zorgt voor de koppeling en aansturing tussen de warmtepomp, de centrale verwarming en tapwatervoorziening.  

Het binnendeel van de Xceed is voorzien van twee elektronisch modulerende circulatiepompen, een ingebouwd expansievat en een back-up heater. De back-up heater zorgt ervoor dat de gewenste temperatuur kan worden bereikt wanneer het buitendeel niet voldoende warmte kan leveren. Dit is mogelijk bij extreem lage buitentemperaturen of bij een dusdanige hoge vraag die buiten het bereik van de warmtepomp valt.

Prestaties

Het buitendeel van de kleinste 6 kW versie meet 805 x 1187 x 418 mm (h x b x d) en is 11 kilo zwaar. Dit monoblock toestel bevat 0,55 kg propaan. De kleinste Xceed noteert bij A-7/W35 een COP van 4,77, gemeten volgens EN 14825. De buitenunit produceert 60 dB in vollast, stelt de beschikbare documentatie. Dit maakt de warmtepomp niet tot de stilste in de markt. Intergas benadrukt dat de exacte geluidsmetingen volgens de normering nog moeten worden uitgevoerd.

Hybride

Intergas liet op de VSK ook de doorontwikkeling van de Xtend zien. Dit is de hybride warmtepomp die het bedrijf al op de markt heeft. De Xtend komt er in zowel een 5 en 7 kW. De nieuwe monoblock-variant van deze hybride ligt ook bij de groothandel. In 2025 komt Intergas ook met een propaan-versie van deze hybride. Verder komt Intergas met een programma aan tapwatervaten voor hybride installaties op de markt. Hiermee kan, met behoud van de gasketel als ondersteuning, ook een deel van de warmwatervoorziening voor rekening van de warmtepomp komen.

Eén reactie op “Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Quatt introduceert airco op warmtepomp

Rijpende pompoen bron voor warmtepomp

Rookvrij balkon

Premium

Vernieuwde monoblock op cv-standleiding

Markplaats voor materieel

Villeroy & Boch vernieuwt projectserie Architectura