fbpx
Blog

Vakwerk als kunst

Vakwerk als kunst

Waarom zou u de grootste, succesvolste, populairste of (invloed)rijkste installateur van de regio willen worden? Dat leidt alleen maar af van waar het werkelijk om draait: de beste worden.

 

Softwarefout

Ondertussen in Japan. Er hoeft maar één klant van Toyota te piepen, en hop, daar worden weer miljoenen auto’s teruggehaald naar de fabriek. De autofabrikant riep zo maar wereldwijd 1,9 miljoen auto’s terug vanwege een probleem met de software van het hybridesysteem. Daardoor kan de stroomomvormer beschadigen en het systeem uitvallen. Van die betreffende hybride Toyota Prius reden er in Nederland 18.000 rond. Kaizen, bezweert Toyota, kaizen…

Perfectie

Kaizen, kaizen… het is de mantra van perfectie die al decennia klinkt in de wandelgangen van Toyota. Kaizen betekent ‘ten goede verbeteren’. We zien het in Japanse keukens, waar chefkoks hun kook- en snijkunsten verfijnen, we zien het in Japanse tuinen, winkelcentra en fabrieken. Overal heerst de constante honger naar het bereiken van een hoger kwaliteitsniveau. Het verlangen naar perfectie zit in het dna van de Japanse cultuur.

 

Continu verbeteren

Op internet circuleren vele tientallen zakelijke dienstverleners die met termen als kaizen en lean uw organisatie kunnen verbeteren. Een bedrijfje dat ‘continu verbeteren’ helder en treffend verwoordt, is Tasclinx uit Rosmalen. (Bekijk dit filmpje)

 

Kaizen verloopt volgens Tasclinx in zes stappen:

  1. Kiezen van een probleem
  2. Definiëren van een probleem
  3. Bepalen van de oorzaken
  4. Ontwikkelen van mogelijke oplossingen
  5. Kiezen van dé oplossing
  6. Implementeren en evalueren

 

Parallel met uw werk

Het is niet moeilijk een parallel te trekken naar de huidige crisis in de installatiebranche. De opdrachten zijn schaars. Dat heeft vele nadelen. Maar als u bereid bent uw verlies (door inkomstenderving) te nemen, en te focussen op de spaarzame opdrachten die u de kans geven te laten zien wat u in huis hebt, dan heeft weinig werk hebben ook één immens groot voordeel: u kunt zich in die ene opdracht onderscheiden met een perfecte dienstverlening.

 

Vakwerk = kunst

Vakwerk leveren is een kunst die u beheerst. Trek alle registers open en laat zien wat u waard bent. U hebt vele slagen verloren in de afgelopen jaren. Deze slag gaat u winnen. Of u dat doet volgens de regels van kaizen of die van de plaatselijke biljartvereniging, doet niet terzake. Of eigenlijk wel: doe het maar volgens de regels van de biljartvereniging. Gewoon op z’n Hollands, zonder fratsen maar met oog voor detail. 

Over Ton Verheijen

Journalist Ton Verheijen (48) schrijft voor Installatie en Sanitair over ondernemen, kennisoverdracht, en personeelsbeleid en -strategie van installatiebedrijven. Verder schrijft Ton over lifestyle en (informatie)technologie voor onder anderen Bright, De Ingenieur en Twinkle. Zijn blogs gaan over out-of-the-box-denken en inspiratie vinden door over de schutting te kijken. Bij de buren heeft het gras een ander kleurtje.

Bekijk alle berichten van Ton Verheijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.