fbpx
Blog
Cassettes

Wat vandaag een noviteit is, is morgen een lachertje. Van SA-90 naar Galaxy 3. Maar échte vakmanschap en service staan hierboven.

 

Toen ik de zolder opruimde trof ik een indrukwekkende collectie cassettebandjes aan (dat zijn geluidsdragers). Veelal mislukte pogingen om Top 40 liedjes op te nemen zonder het geklets van Erik de Zwart in het intro. Op diezelfde zolder geschreven en getypte werkstukken, waarbij de spelfouten zijn gemaskeerd met correctiepapiertjes van Tipp-Ex

 

Monteurs van de toekomst?

cover in 6-2014In diezelfde week besloten we voor ons vakblad Installatie en Sanitair op pad te gaan met servicemonteur Marcel Weber, die als proef enige tijd cv-ketels onderhoudt met Google Glass op zijn hoofd. Ketelhandleidingen, storingscodes, informatie over energielabels, onderhoudshistorie, bestelgegevens; alles bij de hand, digitaal en betrouwbaar. Klik, klik, klik: klaar. De servicemonteur van de toekomst zou niet meer zonder kunnen, schijnt, en is naast een effectief opererend techneut ook een commercieel wonder geworden. Want Google Glass ziet mogelijke nieuwe klussen letterlijk voor de voeten liggen. ‘Ah, kijk uw dak ligt paneeltechnisch perfect’ ‘Wist u dat de buren 10 euro in de maand minder betalen voor hun energie?’

 

Loodgieter van nu?

Die week erna een loodgieter thuis over de vloer. Zijn vakkundige vingers regelden de vloerverwarming in en monteren een convector. Als ik nog vragen had, moest ik maar even bellen. Whatsappen? Nee. Smsen? Liever niet. ‘De telefoon: dat is bellen. En ophangen. En de ingebouwde zaklamp, dat is het enige ding wat handig is. Die zet je aan en uit. Dat noemen ze tegenwoordig een app, maar ik noem het een zaklamp.’ Geen fratsen. 

 

Woonfacilitator

Het klinkt als twee werelden, maar er zit misschien maar een paar jaar en enige affectie met ‘de nieuwe wereld’ tussen. Ondertussen voorspellen trendwatchers hoe de toekomst eruit ziet. Worden aannemers ‘woonfacilitator’, installateurs dienstverleners, en spreken mijn vakgenoten over content als ze een mooi verhaal of artikel bedoelen. De omloopsnelheid van nieuwe flitsende tools -zie ‘Skypen met de monteur’– is als een voortrazende trein die als maar sneller gaat. Ik weet niet wanneer u uw eerste mobieltje had, maar bij mij was dat 1998. Een PocketLine Swing. En waar  innovaties gemaskeerd worden met een spervuur aan nieuwigheden, wordt ook oude wijn in nieuwe zakken gegoten, en wordt er ook uitgevonden om het uitvinden. (wie heeft in vredesnaam de Roze Koeken Vla bedacht?) De technieken waar we nu juichend omheen staan, kunnen ook de mislukkingen van het volgende decennium zijn. Zeg het maar.

 

512 kb

Typemachine6Bij mijn cassettebandjes ook de 3,5 inch diskettes (512 kb per stuk, oftewel tegenwoordig één-vijfde vakantiefoto). Ondertussen hoor ik het verhaal van kind die verwonderd naar een klassieke typemachine kijkt en als een échte trendwatcher uitkraamt. ‘Hé dat is handig! Daar zit gewoon een printer bij in.’  Over 10 jaar lachen we om dat gekke brilletje uit Amerika, zijn cassettebandjes cult, en is er zeker nog een loodgieter die liever belt dan sms’t. Omdat zijn handjes vakwerk leveren en hij zijn afspraken nakomt. Twee waarden die door techniek ondersteund kunnen worden, maar nog zeker niet kunnen worden vervangen. Of ben ik nu vre-se-lijk ouderwets?

foksuk

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.