fbpx
Installatie van weleer

Groningen bejubelt gasketel

Het kan verkeren: is men in de provincie Groningen nu wel zo’n beetje klaar met aardgas, in 1963 ging letterlijk en figuurlijk de vlag uit. De net ontdekte aardgasbel gaf een flinke boost aan de lokale economie. En dat betekende dus ook werk aan de winkel voor fabrikanten en installateurs. Op de foto links de spectaculaire introductie van de ledenijzeren gasketel van Vanandel. Dit Rotterdamse bedrijf heeft de Ackerman Gas Boiler, een Amerikaans ontwerp, geschikt gemaakt voor de Nederlandse markt. Als de ‘Cadillac’ onder de gasketels landt de ketel in 1963 per helikopter op de Groningse Ossenmarkt, uiteraard gecoverd door vakblad Installatie.  In de VS is al volop ervaring met aardgas en centrale verwarming, die nu ook in Nederland voor de kleinere woningen in bereik komt.  “De onbeholpen éénkamerverwarming zal verdrongen worden door de veel meer comfortabele weinig brandstof kostende centrale verwarming, die op aardgas wordt gestookt.” Daaronder het gastransportnet, zoals dat van 1963-1975 werd aangelegd.

artikel-installatie-1963

Gasnetwerk in Nederland
Het gastransportnet, zoals dat na de ontdekking van aardgas in Groningen door Nederland werd aangelegd (bron: vakblad Installatie)


Heeft u bijzonder archiefbeeld, een oud gereedschap, een verhaal uit de oude doos, of een mooie ‘installatie van weleer? Via deze link kunt u materiaal uploaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.