fbpx
Installatiefouten

Pas op: zonnestroom

Een gevalletje snel werk, die in deze rubriek al vaker voorbij is gekomen: bij de plaatsing van de zonnepanelen heeft de monteur hiervan voor de bekabeling de kortste en makkelijkste weg richting meterkast gekozen: door afvoer van de mechanische ventilatie. Uiteraard is voor zowel de panelen als de ventilatie aan te raden om gewoon een eigen doorvoer te maken, maar dat kost tijd en inspanning, en dus geld. Dit moet je je klant niet aandoen, hoewel de waarschuwing per Post-it een bewonderenswaardig stukje service is.

Heeft u ook een installatiefout? Zend hem hier in.

11 reacties op “Pas op: zonnestroom

 1. Richard schreef:

  Fijn deze waarschuwing door de “ vakman”
  Ten eerste is een mv kanaal geen doorvoer en wat als de kanalen gereinigd gaan worden dmv borstels?
  Kan je wel raden wat er gaat gebeuren

  Heb zelf zo een gevalletje gehad, ze konden mooi terugkeren om het juist te doen.
  Dan maar via de gevel, maar wel veilig voor de eindgebruiker

 2. john schreef:

  Dit is bij de zonnepaneel coywboys de normale gang van zaken!
  Verkopen JA centen harken JA werken volgens normen NEEN!

  Lang leve de goedkope internet aanbieders! De eindgebruiker heeft geen verstand van de techniek dus prutsen we maar een slag in de ronte, dit blijkt het motto van de zonnepaneel coywboys reeds meerder malen meegemaakt.

  Bellen en juist op laten lossen moeten veel meer mensen doen!

 3. Sylvester vd velde schreef:

  De experts maken er overal een zooitje van.
  zelf meegemaakt CV ketel afgekeurd omdat de lekkage zo groot was ,omdat de expert te beroerd was om 2 o ringen die notebene in het pakket zaten te vervangen.
  sinds die dag doen we het zelf nu 9 jaar later dezelfde afgekeurde draait nog steeds zonder problemen.
  Bij de buren zonnepanelen geplaatst door experts en je kunt zien dat een lasdoos met de aansluitingen aan de bovenzijde zit , hoe dom kun je zijn niks vastgezet de stroomkabel ligt op de dakpannen en gaat bij harde wind over de dakpannen heen en weer.
  Zonnepanelen komen alleen op het dak als ik het zelf doe er komt geen enkele expert meer hier over de vloer.

 4. jos schreef:

  Heel veel mensen kijken naar de offerteprijs en niet meer naar de kwaliteit die wordt aangeboden in de offerte , daar zit het grote probleem .Men wil tegenwoordig veel voor weinig en hoe komt dat ? Veel gezinnen hebben te hoge kosten en kunnen nog maar net rondkomen ,Lonen gaan niet of nauwelijks nog omhoog , terwijl de vaste lasten , belastingen, abonnementen etc (en jawel deze week parkeergelden Amsterdam )omhoog gaan .Waardoor gaan alle lasten belastingen etc.maar omhoog en omhoog ?. We hebben teveel mensen in dit kleine landje waarvoor gezorgd moet worden .Een landje dat ooit bestemd was voor max 10 miljoen inwoners werd er gezegd en nu richting 18 miljoen inwoners gaat , waarvan teveel handophouder zijn We houden netto steeds minder over en moeten als degenen die nog werken allemaal steeds meer werken om het huishouden draaiende te houden .Hypotheken kunnen niet of nauwelijks aangepast worden , dus veel gezinnen zitten een klem , dan kies je als gezin uiteindelijk vaak voor de goedkoopste aangeboden offerteprijs van snel geld verdien bedrijven en dan krijg je vaak dit soort snel snel installaties als op de foto .Als je goed nadenkt ligt oorzaak hiervan uiteindelijk in den Haag .

 5. n van de Loo schreef:

  Helaas heeft een installateur van zonnepanelen dit ook bij ons tedaan. Hij beweert dat er nergens staat dat het niet mag. Kunnen jullie aangeven volgens welke norm dit niet mag dan kan ik hem daarop wijzen. Dank

  • martijn schreef:

   Ben wel benieuwd naar de nen norm waarin staat dat dat niet mag. Als dit de enige route is om niet buiten om te willen gaan,moet je ook niet zeuren! Vaak kan het binnen door maar soms zijn de routes niet anders of moet dit zo of anders buiten om. Dit heeft niets met goedkoop of cowboys te maken. Als je dat zegt ben jij zelf de beste zeker? Er zijn zeker bedrijven die de norm aan hun laars lappen maar ac of pv door ventilatie kanalen is geen enkel probleem en net zo veilig als buiten routes.

   • jos schreef:

    In de NEN1010 2015 zijn er voorschriften vastgelegd ,doordat er nu kabels lopen door ventilatiekanalen ,kunnen ze niet meer met een roterende borstel worden schoongemaakt, en als men gaten in de stalen buis boort voor doorvoer van de kabels ,kunnen de scherpe bramen , de kabels beschadigen waardoor er een vlamboog kan ontstaan als er gelijkstroom door de kabels gaat en dan heb je kans op brand in de toekomst

 6. Theo schreef:

  Kan je mij vertellen op elke pagina of rubriek dit dan vermeld staat?

 7. Cor Siva schreef:

  Kan iemand aangeven met een copy/paste waar in de NEN norm staat dat dit niet mag? Iemand advies voor deze situatie:
  Kabel via ventilatiekanaal zolder 3e etage naar garage begane grond. Via garage door vloer heen naar kruipluik. Via kruip naar meterkast.
  PS: ze gaan een mantel om kabel gebruiken.
  Andere optie is buitenlangs (wil ik niet)
  2e andere optie is door beton boren x 4 woonlagen (veel schade hakwerk muren & boren)

 8. Cor Siva schreef:

  Het mooie is dat diverse partijen hiermee schermen dat dit volgens de NEN norm niet zou mogen. Maar helemaal concreet zou het zijn als er een copy/paste uit het document zou zijn, waar dat dan staat. Bij 1 partij stelde ik deze vraag, en stuurde ze enkel deze link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.