fbpx
Installatiefouten

Pv-kabels door rookgasafvoer

Het is zo makkelijk voor de mensen die de pv-panelen plaatsen. De panelen op het dak, en zo snel mogelijk de makkelijkste weg naar binnen. Dat scheelt een gat boren, en tijd is geld.

Hier is op het dak de verbinding tussen panelen en omvormer/meterkast gerealiseerd via de rookgasafvoer. Boven is een toevoergat geboord in de schoorsteen, en vlakbij het toestel een gat om weer verder te kunnen. Hierdoor hebben rookgassen vrij spel in het afvoerkanaal dat voor het beeld brengen van de situatie even is verwijderd van het toestel. Bij de productie van koolmonoxide kan er een levensgevaarlijke situatie ontstaan. Daar komt nog bij dat de kabels ook niet voorzien zijn van een mantelbuis. De monteur ter plekke heeft de situatie aanhangig gemaakt bij de eigenaar.

Deze installatieblunder komen we helaas vaker tegen bij de inzendingen voor deze rubriek. Denk bijvoorbeeld aan dit schrijnende voorbeeld.

Heeft u ook een installatiefout? Zend hem hier in.

5 reacties op “Pv-kabels door rookgasafvoer

 1. Nic schreef:

  Ik denk dat het hier een Daalderop betreft. Deze mag nooit met kunststof worden aangesloten, zie installatievoorschrift, metalen rookgasafvoer!!! Was ook moeilijker geweest voor panelenboer.

 2. Martijn schreef:

  Maar wel lekker goedkope zonnepanelen hahaha
  Nogmaals goedkoop is duurkoop

 3. Theo Roording schreef:

  Je hebt koekenbakkers en je hebt koekenbakkers. Dit toont eens te meer aan dat er nogal wat Cowboys actief zijn in de zonnepanelenbranche.

 4. Noël schreef:

  … toestel is open aangesloten en flex komt uit schoorsteenkanaal zo te zien. Tot in de schoorsteen flex en dan met vaste buis en beugelen (wat is dat?) toestel aansluiten… Als het idd een Daalderop betreft, dan is PP verboden.

 5. Henk schreef:

  Rookgasavoer flex horizontaal gemonteerd. Toestel tevens open aangesloten. Complete situatie is niet zichtbaar maar dit ruikt prutswerk..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.