fbpx
Nieuws

Installatie-museum in oprichting

Hun immense collectie toestellen, gereedschappen en materialen voor een breed publiek tentoon stellen. Een nieuw ambachtsmuseum met een groot aandeel voor de historie van installatietechniek moet vorm krijgen in het Westland.

Het ambachtsmuseum zou volgend jaar gestalte moeten krijgen. Het is de grote wens van Jaap Schut, voormalig eigenaar van Schut Sanitair en zijn kompanen. Twee achterneven, Henk en Andre Schut, die hetzelfde vak uitoefenen, schilderondernemer Hans Valk en kassenbouwer Hans Bransen willen hun verzamelingen onderbrengen in het nog op te richten ambachtsmuseum. Bransen heeft veel historische gereedschappen uit de metaalbewerking en uit het molenaarsvak.

Verzamelaars hebben museumplannen

Naast de collectie van Jaap Schut (zie video onderaan dit bericht) bevat de collectie van het vijftal een groot aantal gereedschappen en materialen uit het schildersvak, de metaalbewerking en het molenaarsvak. “We komen allemaal op een leeftijd dat we goed na moeten denken wat er in de toekomst met onze collecties moet gebeuren”, zegt Jaap Schut.

Fondsen werven

Om de collectie te behouden moet een stichting worden opgericht, en een plan gemaakt worden voor huisvesting en exploitatie. En daar is geld voor nodig. Het vijftal doet mee aan de Glazen Pluim, een initiatief van Fonds 1818 en AD Haagsche Courant. Het bestaat uit meerdere geldprijzen die binnen het thema ‘De Buurt in Beweging’, het algemeen maatschappelijk nut in Westland dienen. Inwoners van Westland, stichtingen en verenigingen zonder winstoogmerk kunnen een plan indienen. Verder wil Schut onderzoeken of fabrikanten willen participeren in het behoud van de collectie.

Geisers en boilers

Een houtgestookt warmwatertoestel van rond 1890. Afkomstig uit een Amsterdams herenhuis. Hierachter een op stadsgas gestookt warmwater toestel, uit Luik, van fabrikant Alp. Krynsf-as. Schatting: ongeveer 1900.

Het bedrijf dat Jaap Schut onlangs verkocht bestaat meer dan een eeuw. Schut heeft een indrukwekkende collectie geisers en warmwatertoestellen uit de 19e en 20e eeuw. Onder meer oude Fasto- en Vaillant-geisers en een van de eerste Nefit Turbo’s. Daarnaast bezit hij kachels, fornuizen (DRU, Atag, Etna, Pelgrim), moederhaarden en historisch sanitair van onder meer Sphinx. Zijn neef Henk Schut bezit een aanzienlijke collectie boilers van onder meer Daalderop en Inventum. Hij maakt hier onder meer ook designlampen van. Verder bestaat de verzameling van het vijftal uit gereedschappen, loodgietersmaterialen, waaronder 120 verschillende soorten soldeerbranders. Maar ook zijn er werkbanken, bankschroeven en gereedschappen voor metaalbewerking, een schuur vol oude schildersbenodigdheden en onderdelen voor het maken en onderhouden van molens.

6 reacties op “Installatie-museum in oprichting

 1. Piet schreef:

  Wat is het adres van Jaap Schut en de openings tijden.??

 2. Cees Madder schreef:

  Goedenavond onze moeder zit zins een paar weken in een verzorgingstehuis
  Heeft nog een atag fornuis van +- 50 jaar oud ziet er bijna nieuw uit heef u interesse
  Wij gaan het appartement leeg halen misschien is dit wat voor u museum
  Het enigste wat er stuk is de handgreep van de oven het is een aparte kleur blauw
  Gratis af te halen

 3. Willem Boorsma schreef:

  Beste lezer

  In ons ouderlijk huis (in Buitenpost-Friesland) staat nog een Etna Elektrisch fornuis met 4 kookplaten + oven.

  Het kookgedeelte is vrijwel dagelijks in gebruik geweest vanaf ongeveer 1957 tot en met 2016.

  Nog steeds werkend. Voeding krachtstroom.
  In zeer goede staat.

  Het fornuis heeft het na zoveel jaren verdiend om nog ergens goed terecht te komen, in een museumcollectie o.i.d.

  Eind februari moet het huis leeg, want we hebben het verkocht. ik zoek nog een plekje voor dit fornuis, zonde om het naar de stort te moeten brengen.
  Hebben jullie interesse om dit fornuis van mij over te nemen. Ik hoef er geen vergoeding voor, en eventueel wil ik het zelf nog wel op een aanhanger naar jullie toe brengen.

  Groet,

  Willem Boorsma
  Franeker

 4. Bert Guezen schreef:

  Goede morgen,

  Vond op Zolder een enkelvoudige muurkraan (messing of brons) met als draaiknop een eendje. iets wat geoxideerd maar leuk object voor in een museum. Bet U al open en waar zit u? dan kom ik een keer langs. groet uit Zwolle.

 5. H.Steenman schreef:

  Ben in het bezit van gereedschappen en wat geisers van een oud loodgieters bedrijf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.