fbpx
Nieuws

1000 euro subsidie op F-gassen opleiding

Dankzij de tijdelijk subsidieregeling Nederland Leer Door (NLDD) kunnen (aspirant-) monteurs flink gesubsidieerd hun F-gassen diploma halen voor airco’s en warmtepompen. De regeling geldt in ieder geval nog voor heel 2022.

Dankzij inzet van Fedecom, NVKL en FNV is een bedrag van € 4,9 miljoen beschikbaar voor onder meer de koudetechniek. Met deze subsidie kunnen bedrijven, teams en medewerkers zich ontwikkelen. Op een F-gassen opleiding van minimaal €1250 wordt €1000 gesubsidieerd. Er wordt dus tot 80% van het opleidingsgeld vergoed waarbij zelfs tot drie keer per medewerker gebruik kan worden gemaakt van deze regeling, meldt TechTalent.nu.

Met een F-gassen certificaat Categorie 2 mag je werken aan installaties met een koudemiddelinhoud tot maximaal 3 kilo . Dit is ruim voldoende voor het plaatsen van split – en multisplit aircosystemen, maar ook voor het plaatsen van warmtepompen.

Versterking arbeidsmarkt

De tijdelijke overheidsmaatregel is bedoelt om de arbeidsmarkt te versterken. Zo moeten bijvoorbeeld mensen uit de horeca worden omgeschoold. In 2020 was er al een onderdeel waarmee werkenden en werkzoekenden kosteloos ontwikkeladvies konden aanvragen. Via de subsidieregeling ‘NL leert door met de inzet van sectoraal maatwerk’ kunnen sectororganisaties ontwikkeladvies, scholing en begeleiding bieden aan (toekomstige) werkenden in de sector. Binnen die regeling valt nu dus de F-gassen certificering voor monteurs. Voorwaarde is uiteraard dat deze gegeven moet worden door een onderwijsinstantie die werkt onder de voorwaarden van de subsidieregeling, zoals Go of WasCollege.

De aanvraag hoeft niet door de werkgever gedaan te worden: dit betekent dat ook zijinstromers van de subsidie gebruik kunnen maken.

Meer informatie over Nederland Leert Door hier.

6 reacties op “1000 euro subsidie op F-gassen opleiding

 1. manon schreef:

  Kan iemand mij vertellen waar deze subsidie aangevraagd kan worden?

 2. WasCollege schreef:

  Zien we jou binnenkort in ons opleidingslokaal? WasCollege heeft meerdere data open staan. Meld je snel aan. https://www.wasco.nl/content/f-gassen-training-inschrijfformulier

 3. Paul schreef:

  Let op! Ik heb de cursus F-gassen 1 via het ROVC gevolgd en kan je vertellen dat deze NIET meedoet aan deze regeling. Opleidingscentrum GO doet dit wel, al met al een besparing van ruim 2000 euro. Moet wel bij vermeld worden dat zowel het etenals ook de koffie erg goed is bij het ROVC. Het studiemateriaal ziet er ook verzorgd uit, al is het wel taalkundig een ramp om te lezen en staan er wel een aantal onwaarheden in vermeld.

  • Eddy Buiting schreef:

   Dag Paul, Installatie.nl heeft per ongeluk toegevoegd dat de F gassen van ROVC ook onder de regeling zou vallen. Dat is niet het geval naar nu blijkt. Onze fout, excuses. Tekst is aangepast.

 4. Paul schreef:

  Ik ben inderdaad benaderd door het ROVC dat zij niet mee mochten delen in de subsidie regeling. Het ROVC treft hierin dus ook geen blaam. Wel een erg dure fout van installatie.nl. Ik ben benieuwd hoe vakbekwaam, ondernemend en vooral betrokken dit door hen wordt opgelost!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.