fbpx
Nieuws

14 nieuwe proeftuinen aardgasvrij

Er komen 14 nieuwe proefprojecten waar woningen met overheidssteun van het aardgas worden afgehaald. Zie onderaan dit artikel waar deze nieuwe proeftuinen liggen.

Met de Proeftuinen aardgasvrije wijken (PAW) kunnen gemeenten met rijkssubsidie stapsgewijs hun woningen loskoppelen van het aardgas en aansluiten op alternatieve bronnen. Ze doen dit vaak samen met woningcorporaties. Minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) heeft tijdens het congres Aardgasvrije Wijken de nieuwe selectie aardgasvrije wijken bekendgemaakt.  Delen

In deze derde en laatste selectieronde aardgasvrije wijken is gericht uitgevraagd op stapsgewijze aanpakken, zodat gemeenten ook hiervan kunnen leren. Voor deelname aan PAW geldt dat de overstap naar aardgasvrij vóór 2040 moet worden gemaakt.

Ook PVT en aquathermie

Bijna twee derde van de geselecteerde gemeenten zet met een stapsgewijze aanpak in op isolatie en hybride warmtepompen als tussenoplossing. Een aantal proeftuinen gaat aan de slag met een (zeer) lage temperatuur warmtenet en aquathermie. Er zijn ook aanpakken met zonthermie als bron. Zoals de PVT-systemen (een combinatie van een zonnecollector en een PV-paneel) met kleine wijknetten, en een warmte-koude netwerk met de inzet van zonnewarmte en seizoensopslag.  

De selectie van de proeftuinen is gebaseerd op een voorstel van de Adviescommissie aardgasvrije wijken. Behalve de gezochte variatie in aanpakken is bij alle plannen nadrukkelijk gekeken naar de uitvoerbaarheid, betaalbaarheid en betrokkenheid van bewoners. In bijna alle aanpakken werkt de gemeente intensief samen met bestaande bewonerscollectieven en is er veel aandacht voor betaalbaarheid.  

Energie-armoede ook een rol

Opvallend is in deze derde ronde dat er nog meer samenwerking is met lokale partijen. En dat er nu ook wordt samengewerkt met universiteiten en kenniscentra. Veel aanpakken  gaan uit van een brede gebiedsvisie. Zo zijn er grote gemeenten met een aanpak waarbij (energie)armoede en leefbaarheid centraal staan. Ook zijn er plattelandsdorpen waar de aanpak aardgasvrij gecombineerd wordt met bijvoorbeeld aanpak van krimp en vergrijzing, werkgelegenheid en levensloopbestendigheid van woningen.  

Hier komen de nieuwe proeftuinen

Bijlage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.