fbpx
Nieuws

De loodgieter, of tegenwoordig sanitair-installateur, staat op deze vrijdag in het zonnetje. Het is namelijk Wereld Loodgieters Dag.

De Wereld Loodgieters Dag bestaat sinds 2010 en is in het leven geroepen door de World Plumbing Council (WPC), een organisatie met meer dan 200 leden uit 30 landen wereldwijd. Er zijn geen Nederlandse leden.

Op 11 maart, Wereld Loodgieters Dag, staat het maatschappelijk belang van de loodgieter centraal. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland: “Waterbesparing, een designbadkamer of langer zelfstandig thuis wonen, voor oplossingen moet je bij de loodgieter zijn. Een prachtig vak met enorme carrièrekansen, net als andere beroepen in de techniek.”

Meer loodgietsters

Terpstra ziet de loodgieter als een vak met een grote toekomst. “De vraag naar vakbekwame loodgieters is groter dan ooit, want we doen steeds vaker een beroep op hem. Of op háár, want gelukkig zien we dat ook steeds meer meiden kiezen voor een technische opleiding. Logisch, want het is interessant en praktisch werk en de banen liggen voor het oprapen.”

Het loodgietersvak is in de loop van de tijd sterk veranderd. Het ontwerpen van badkamers gebeurt tegenwoordig digitaal en de techniek achter bad, douche en toilet wordt steeds innovatiever. Loodgieters zijn ook belangrijk bij het energiezuinig maken van onze woningen, bijvoorbeeld door de aanleg van een douchewater-warmteterugwinning.

Dudley, Eunice en Franklin

Loodgieters zijn én blijven de redders in de nood. Na de grote februaristormen Dudley, Eunice en Franklin waren ze dagenlang bezig om schade aan daken te herstellen en lekkages te verhelpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.