Ga naar hoofdinhoud

,

‘430.000 ketels nooit onderhouden’

Het is slecht gesteld met de kennis van Nederlanders over de veiligheid van hun eigen cv-ketel. 32 procent denkt nooit na over de gevolgen van slecht onderhoud van de cv-ketel en 7 procent heeft zelfs nog nooit onderhoud uit laten voeren. Dit komt landelijk neer op ruim 430.000 ongecontroleerde cv-ketels, zo blijkt uit onderzoek van energieleverancier NLE onder ruim duizend huiseigenaren. De cijfers uit het onderzoek komen redelijk overeen met de cijfers van Onderzoeksraad voor de Veiligheid; deze becijferde in 2015 dat 9 procent van de onderzochte huishoudens geen onderhoud uit laat voeren. Uit dit onderzoek bleek dat 86 procent van de huishoudens regelmatig of ad hoc onderhoud aan de cv-installatie laat uitvoeren. Uit het NLE-onderzoek blijkt verder dat bijna 1,1 miljoen (18 procent) van de bijna 6,2 miljoen geïnstalleerde cv-ketels in ons land ouder is dan 14 jaar, terwijl de gemiddelde levensduur van een ketel en rookgasafvoer op zo’n 15 jaar ligt.

Q1 van 2017 triest dieptepunt

De belangrijkste reden dat de eigenaren hun installatie niet laten nakijken is omdat men denkt een nieuwe en dus veilige ketel te hebben. Dat dit argument geen stand houdt blijkt ook uit cijfers van Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwondenstichting. Uit het koolmonoxide-rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid bleek dat helft van alle ongevallen plaatsvindt met een moderne cv-installatie. Volgens Brandweer Nederland eist vergiftiging door koolmonoxide jaarlijks gemiddeld 11 levens. Het eerste kwartaal van 2017 kwamen 15 personen om door koolmonoxidevergiftiging. Twee weken geleden nog eiste het giftige gas twee levens in Alphen aan den Rijn. Daarnaast belanden nog eens 200 personen per jaar in het ziekenhuis door deze ‘stille sluipmoordenaar’.

10 reacties op “‘430.000 ketels nooit onderhouden’

 • Hans

  Wij merken gelukkig wel dat de berichten over koolmonoxidevergiftigingen die nu veelvuldig in de media verschijnen mensen toch aan het nadenken zet. Wij hebben er het afgelopen jaar echt heel veel klanten bij gekregen die normaal geen onderhoud lieten plegen. Na de negatieve berichtgeving komen ze daar toch op terug. En gelukkig maar !

  1. Eddy Buiting

   Goed te horen. Kwaliteit wint altijd.

 • Koos

  Conclusie: Een oude CV installatie is gemiddeld veiliger dan een moderne als er nog zoveel oude installaties in omloop zijn?
  Welke afvoeren (merk) en in welke omstandigheid of situaties komen de meeste ongelukken voor? Wat zegt dit dan over de kwaliteit van de nieuwe gastoestellen.

 • Sjaak

  Ook bij instellingen, zoals woningbouw, bestuur van scholen wordt er niet gekeurd.
  de omgevingsdiensten/ brandweer hebben onvoldoende kennis van de voorschriften, de controle op vergunningen schiet daardoor tekort en er zijn gevallen bekend dat door inmenging van de brandweer de situatie nog gevaarlijker was geworden dan voor de inmenging van deze niet gecertificeerde instellingen

 • ik heb nog wel wat foto s van ketels die wel zijn onderhouden,
  maar al 6 . 7 jaar de rookgas en luchtinlaat verkeerd om zit
  en foto s waarop je ziet dat er jaren niets aan gedaan is dus de mensen betalen een onderhoud en er wordt niets gedaan , kom ik ziet er 5 jaar vuil in
  heden middag nog een rookgas trok ik zo los
  al 7 keer een onderhoud monteur geweest
  simpel allemaal Prutsers en dat mag van den Haag

  1. jeroen

   Allemaal prutsers joh , jij bent dus geweldig

 • Marcel

  Ik kom net bij een Vaillant uit 2006 vandaan waar nog nooit naar gekeken is.
  Nu dat hij het niet meer doet hebben ze voor het eerst een installateur gebeld.
  Een aantal gebruikers hebben het geluk ook aan hun kant hangen dat het jaren lang goed gaat.

  1. jeroen

   En wat wil je daarmee zeggen

 • SVD010

  Kwaliteit kent geen tijd, doe wat je zelf Thuis bij je eigen ketel ook zou willen of verwacht. Maak een rondje in de woning en meten is weten.

  Iedereen vindt zich de beste alleen jammer dat de beste ook eens een slechte dag hebben.

  Doe gewoon je Werk.

 • toine

  zolang men overal in alle winkels en of internet gewoon ketels kan aan schaffen bij verkopers die er niets van weten blijf je dit houden.
  welke installateur wil de rommel en risico van andere op zich nemen.
  en denk je daar vraag ik een goede prijs voor dan word uitgemaakt voor ;die moet je niet nemen dat is een oplichter dubbel zo duur als bij vrienden.
  dus den haag begin bij geregistreerde verkoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Quatt introduceert airco op warmtepomp

Rijpende pompoen bron voor warmtepomp

Rookvrij balkon

Premium

Vernieuwde monoblock op cv-standleiding

Markplaats voor materieel

Villeroy & Boch vernieuwt projectserie Architectura